Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

TΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ TOY DEBKA ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ!

         (Reuters) - Ένοπλοι επιτέθηκαν στη φιλοκυβερνητική συριακή έδρα ,μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι την Τετάρτη, τα κτίρια και τους βομβαρδισμούς γυρίσματα με νεκρούς τρεις υπαλλήλους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είπαν, ότι ήταν μία από τις πιο τολμηρές επιθέσεις σε ακόμη ένα σύμβολο του απολυταρχικού κράτους.
             Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η χώρα του ήταν "σε πόλεμο". Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η συριακή κυβέρνηση "κρατώντας αρκετά σταθερή θέση" και με ένα μακροχρόνιο αγώνα κατά των ανταρτών, οι οποίοι είναι όλο και ισχυρότεροι.
           Την επίθεση στα γραφεία την αυγή Ikhbariya,μετέδωσε η τηλεόραση, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα (15 μίλια) νότια της πρωτεύουσας, καθώς και εν μία νυκτί μάχες στα περίχωρα της Δαμασκού, έδειξαν ότι μετά από 16 μήνες βίας τώρα γρήγορα παραβιάζουν την πρωτεύουσα.
Η Ikhbariya επανέλαβε την μετάδοση λίγο μετά την επίθεση, εμφανίζοντας τρύπες από σφαίρες σε διώροφο κτίριο του σκυροδέματος και τις πισίνες του αίματος στο πάτωμα. Ένα κτίριο είχε σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς.
           «Άκουσα μια μικρή έκρηξη, στη συνέχεια, μια τεράστια έκρηξη και έτρεξαν μέσα ένοπλοι ,λεηλάτησαν τα γραφεία και καταστράφηκε ολοσχερώς το newsroom," ένας υπάλληλος που εργάζεται στα γραφεία στην πόλη της Drousha είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας, ρυθμίζονται άμεσα από το Υπουργείο Πληροφοριών. Αν η Ikhbariya είναι ιδιόκτητη, οι αντίπαλοι του Άσαντ λένε ότι είναι το φερέφωνο της κυβέρνησης.
          Μετά την καταπολέμηση της Τρίτης στην πρωτοφανή ένταση γύρω από τη Δαμασκό, η βία φαίνεται να χαλαρώνει γύρω από την πρωτεύουσα μετά την επίθεση στο συγκρότημα της τηλεόρασης. Αλλά οι δυνάμεις των ανταρτών ήταν σαφώς ισχυρότερες και περισσότερο φιλόδοξες.
ΣΥΡΙΑ «πόλεμο»
             Κατά τη διάρκεια της υπέρ της δημοκρατίας εξέγερσης εναντίον της οικογένειας Ασαντ,η Ikhbariya έχει πιέσει για την αντιμετώπιση και λέει είναι μια εκστρατεία παραπληροφόρησης των δυτικών και αραβικών δορυφορικών καναλιών για την εξέγερση που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011.
«Ζούμε σε μια πραγματική εμπόλεμη κατάσταση από όλες τις γωνίες," είπε ο Άσαντ την Τρίτη, σε μια εκπομπή λόγου στην κρατική τηλεόραση. "Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλες οι πολιτικές και όλες οι πλευρές και όλοι οι τομείς θα πρέπει να κατευθύνονται στη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο."
          Η δήλωση σηματοδοτεί μια αλλαγή της ρητορικής από τον Άσαντ, ο οποίος είχε απορίψει εδώ και καιρό την εξέγερση εναντίον του, όπως το έργο των αγωνιστών, διάσπαρτους σε "τρομοκρατικές συμμορίες» που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
            Η ομιλία - Άσαντ σχολίασε επίσης σε θέματα τόσο μακριά όσο τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατήγγειλε την Δύση, η οποία "παίρνει και ποτέ δεν δίνει, και αυτό έχει αποδειχθεί σε κάθε στάδιο".
          Παρά την επιδείνωση της Συρίας, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ένδειξη όρεξη για μεγάλης κλίμακας, δυτικής επέμβασης. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η κατάρριψη ενός τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου από την Συριακή αεράμυνα έχει εστιάσει την προσοχή σε μια ασταθή κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία.
            "Εμείς δεν θα απέχουμε από τη διδασκαλία ενός μαθήματος για όποιον προσπαθεί να δοκιμάσει το μεγαλείο της Τουρκίας", δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη, αναφερόμενος στο περιστατικό κοντά στα θαλάσσια σύνορα των χωρών.
          Η Γης της Τουρκίας στα εδάφη των συνόρων, που φιλοξενεί πάνω από 33.000 πρόσφυγες και οι μονάδες του επαναστάτη Συριακού Στρατού (FSA), γίνονται γρήγορα ένα δυναμικό σημείο ανάφλεξης. Στα σχόλια της Τρίτης ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μπορεί αν μη τι άλλο, να έχει προσθέσει περαιτέρω αβεβαιότητα για την κατάσταση εκεί.
          Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν τα σύνορα θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και θα πρέπει να θεωρείται ένας στρατιωτικός στόχος. Αυτός δεν έκανε καμία δημόσια αποσαφήνιση των νέων όρων της δέσμευσης που εκδίδεται για τα στρατεύματα.
      "Με την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν, αν και η Συρία είναι σύμφωνη με αυτό, η Τουρκία θα πρέπει από μόνη της να δηλώσει μια de facto« νεκρή ζώνη »έγραψε ο Τσενγκίζ Candar, αρθρογράφος στην εφημερίδα Radikal.
              "Και αν o Μπασάρ αλ Ασαντ δεν συμμορφωθεί με την παρούσα; Δηλαδή, αν συνεχίσει να στέλνει στρατιώτες μέχρι τα σύνορα;Η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του."
           Η Τουρκία έχει στο παρελθόν μιλήσει για ενδεχόμενη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» σε συριακό έδαφος - ένα εγχείρημα που θα απαιτήσει αναπόφευκτα ένοπλη προστασία. Αλλά επέμεινε πάντα ένα τέτοιο μέτρο, εάν αυτό απαιτείται από ένα αυξανόμενο κύμα των προσφύγων ή των αποδεικτικών στοιχείων από σφαγές, θα χρειαστεί διεθνή υποστήριξη
Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας είχαν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις, σε ολόκληρη τη χώρα "σε μια ανησυχητική κλίμακα» κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες.             http://www.reuters.com/article/2012/06/27/us-syria-crisis-idUSBRE85D0IS20120627           ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου