Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Ευρωζώνη συμφωνεί να δανείσει στην Ισπανία έως και 100 δισ. ευρώ.

               (Reuters) - Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ,συμφώνησαν το Σάββατο να δανείσουν στην Ισπανία έως και 100 δισ. ευρώ (125 δισεκατομμύρια δολάρια) για να καλύψουν τις ταλαντεύομενες τράπεζες της Μαδρίτης,και δήλωσαν ότι θα έπρεπε να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πόσο που χρειάζεται ,για μία ανεξάρτητη έκθεση ελέγχου σε μόλις πάνω από μία εβδομάδα.
               Μετά την κλήση διάσκεψης 1/2ώρας, 2 από τους 17 υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι περιγράφονται διάφορες πηγές, η Ευρωομάδα και η Μαδρίτη δήλωσαν ότι το ποσό της διάσωσης θα είναι αρκετά μεγάλο για να διώξει οποιεσδήποτε αμφιβολίες.
                «Το ποσό του δανείου πρέπει να καλύπτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που υπολογίζονται με ένα πρόσθετο περιθώριο ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται συνοψίζοντας στα 100 δισ. ευρώ συνολικά," δήλωσε η Ευρωομάδα.
             Η Ισπανία είπε ότι ήθελε βοήθεια για τις τράπεζες, αλλά δεν θα διευκρινίσει το ακριβές ποσό έως δύο ανεξάρτητοι συμβούλοι - Oliver Wyman και η Roland Berger - διατυπώσουν την εκτίμηση των κεφαλαίων του τραπεζικού τομέα,που απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα πριν από τις 21 Ιουνίου.
              "Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να ζητήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που έχουν ανάγκη," ο υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.
             Είπε ότι τα ποσά που απαιτούνται θα είναι διαχειρίσιμα και ότι τα ζητούμενα κονδύλια θα καλύπτουν επαρκώς οποιεσδήποτε ανάγκες.
              Ένα σχέδιο διάσωσης για τις τράπεζες της Ισπανίας, ταλαιπωρείται από επισφαλείς απαιτήσεις από μια έκρηξη φούσκας των ακινήτων,που θα καθιστούσε την τέταρτη χώρα να ζητήσει βοήθεια από την κρίση χρέους της Ευρώπης.
            Με τη διάσωση της Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί σήμερα με περίπου 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών διασώσεων.
              Η Ουάσιγκτον, η οποία ανησυχεί για την κρίση της ευρώ ζώνης, θα μπορούσε να τραβήξει την οικονομία των ΗΠΑ προς κάτω σε ένα έτος , χαιρέτισε την ανακοίνωση.
"Αυτά είναι σημαντικά για την υγεία της οικονομίας της Ισπανίας και ως συγκεκριμένα βήματα στην πορεία για την οικονομική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ," ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε.
Ομοίως, η Ομάδα των Επτά αναπτυγμένων χωρών - όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς - προανήγγειλαν την κίνηση ως ένα ορόσημο, αφού η ζώνη του ευρώ κινείται προς την αυστηρότερη οικονομική και δημοσιονομική .
Έντονη συζήτηση
                  Αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση τράπεζας της Ισπανίας, η οποία θέλησε να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το ΔΝΤ δεν θα παρέχει κάποια από τα χρήματα.
             Στο τέλος, συμφωνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει τίς μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα στην Ισπανία, ενώ τα όργανα της ΕΕ θα εξασφαλίσουν στην Ισπανία,να μην κολλήσει σε ευρύτερες οικονομικές δεσμεύσεις της.
         Η Γενική διευθυντής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε για το σχέδιο της ζώνης του ευρώ και ήταν σύμφωνη με την εκτίμηση του ΔΝΤ, όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στην Ισπανία και πρέπει να παρέχει "τη βεβαιότητα ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα πρέπει να τηρούνται πλήρως."
             Οι πηγές που εμπλέκονται στις συνομιλίες ανέφεραν ότι υπήρξε πίεση στη Μαδρίτη για να κάνει μια σαφή αίτηση αμέσως, αλλά η Ισπανία είχε αντισταθεί.
            Στην Ευρώπη για τη χάραξη πολιτικής ζώνης, είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν τη θέση της Ισπανίας πριν από εκλογές στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Αθήνα πιο κοντά σε μια έξοδο της ζώνης του ευρώ, και να εξαπολύσουν ένα κύμα της μόλυνσης.Οι Ελεγκτές της Ισπανίας θα μπορούσαν να υποβάλουν σχετική έκθεση μετά την ημερομηνία αυτή.
Παρ 'όλα αυτά, οι αναλυτές είπαν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να ηρεμήσουν από την ανακοίνωση, όταν ανοίξουν τη Δευτέρα.
            "Το ποσοστό έως και 100 δισ. ευρώ είναι πιο ενθαρρυντικό και αρκετά ρεαλιστικό! Είναι μια προσπάθεια να θέσουν ανώτατο όριο στο πρόβλημα", δήλωσε ο Edmund Shing, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays.
          "Το θέμα, όμως, είναι ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το πού θα πάνε τα χρήματα που έρχονται τα οποία είναι ζωτικής σημασίας. Την αγορά θα την αντιμετωπίσουμε με προσοχή μέχρι να δούμε πώς θα χρηματοδοτηθούν."
             Η Ευρωομάδα είπε ότι τα κονδύλια θα μπορούσαν να προέλθουν είτε από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, ή το μόνιμο μηχανισμό, ο ΕΜΣ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Η Φινλανδία δήλωσε ότι αν τα χρήματα προέρχονται από το μηχανισμό, θα ήθελαν εξασφαλίσεις.
              Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι υπάρχει μια προτίμηση για τη διοχέτευση χρήματος στην Ισπανία μέσω της ESM, αντί για το μηχανισμό. Σύμφωνα με το ESM, ένα ποσοστό έγκρισης των 90 τοις εκατό ή λιγότερο είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση της ενίσχυσης, και το ταμείο έχει, επίσης, μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας του.
              "Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι το ESM ... να επικυρωθεί γρήγορα,"ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε.
              Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει € 15 δισεκατομμύρια για διάσωση σε μικρά περιφερειακά ταμιευτήρια που δάνεισαν απερίσκεπτα σε εργολάβους.Η μεγαλύτερη χρεοκοπημένη τράπεζας της Ισπανίας,η Bankia, θα κοστίσει € 23,5 δισεκατομμύρια για τη διάσωση και οι μέτοχοί της έχουν εξαφανιστεί.            http://www.reuters.com/article/2012/06/10/us-eurozone-idUSBRE8530RL20120610          ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS :Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου