Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

H Διπλωματική σκακιέρα στην Ανατολή.

        Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό του για να δημιουργήσει μια κοινοτική ομάδα. Ως εκ τούτου, η επίσκεψή του στην Κίνα και η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η τελευταία έγινε στις 4-7 Ιουνίου, ήταν τόσο σημαντικές. Οι χώρες συμφώνησαν επίσης σχετικά με τη δράση για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας σε σχέση με τη νέα «αμυντική» στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.
           Η Κίνα, με την οποία η Ρωσία έχει μήκος των χερσαίων συνόρων της σχεδόν 4,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, ξεκίνησε το περασμένο έτος, ο επικεφαλής εταίρος του, ξεπερνώντας τον όγκο του κύκλου εργασιών (85 δισ.), στη Γερμανία. Προτεραιότητες της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής, και σε αυτή τη διαδικασία, είναι λογικό να αναμένει κανείς να επενδύσει η οικονομικά ισχυρή Κίνα. Επιπλέον, η Ρωσία αναζητά τρόπους για τα ανατολικά για να διαφοροποιήσει τις προμήθειές τους σε πρώτες ύλες, ειδικά όταν η ζήτηση από τους κύριους καταναλωτές στην Ευρώπη έχει πέσει.
            Τώρα κοιτάξτε στη θέση της Κίνας. Η Ρωσία είναι στη δέκατη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της και η ελάχιστη ως προμηθευτής ενέργειας. Το ουράνιο βασίλειο, μέχρι πρόσφατα, παρά τη δήλωση της Bravura ηγεσίας σε μια στρατηγική εταιρική σχέση ντε φάκτο ,που θα αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία. Ναι, η Κίνα ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία (και όχι μόνο) και είναι παρόμοια με τη Ρωσία, αλλά όχι για λόγους συμμαχικούς. Το Πεκίνο επιδιώκει να αποτρέψει το επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναληφθεί στις ταραγμένες περιοχές στο Θιβέτ και στο Xinjiang, καθώς και τα προβλήματα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, που δεν ήταν ενδιαφερόμενη. Το Πεκίνο έχει επίσης τονίσει πάντα την τεράστια δυσαρέσκειά του ,για το γεγονός ότι η Ρωσία είναι η πώληση όπλων ,στην Ινδία και το Βιετνάμ. Σε γενικές γραμμές, μέχρι πρόσφατα, η κινεζική κυβέρνηση έχει κολλήσει στην αγαπημένη της θέση ,της σκιάς, γεμίζοντας τη ρωσική αγορά (όπως πράγματι, παγκόσμια) με καταναλωτικά αγαθά.
             Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά μετά τη δημοσίευση της νέας στρατηγικής άμυνας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ κατά την οποία η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δήλωσε το "μεγάλο χώρο εστίασης του εθνικού συμφέροντος." Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα, ανακοίνωσε ότι η περιοχή αυτή έπρεπε να εστιάσει το 60 τοις εκατό του αμερικανικού ναυτικού. Και όταν, στα μέσα Απριλίου, η Κίνα ήταν στα πρόθυρα του πολέμου σε σύγκρουση με τις Φιλιππίνες σε όλο το νησί Huanyan, η κινεζική κυβέρνηση απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια.
             Παρασχέθηκε βοήθεια - με τη μορφή κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την αντιπολίτευση του Ναυτικού των ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Χου Ζιντάο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί. Αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός από την Ρωσία,το Πεκίνο έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε όλους τους γείτονες, πολλές από τις οποίες έχουν αμοιβαίες συνθήκες άμυνας ,με αποτρεπτικό τις ΗΠΑ, η μορφή της ρωσικής βοήθειας θα μπορούσε να είναι κρίσιμη.
           "Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με φόντο την αύξηση της αβεβαιότητας στον κόσμο και πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις, εξασφαλίζοντας μια ήρεμη παγκόσμια διαδικασία,.» - Δήλωσε ο πρόεδρος Χου. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο αυτή είναι η όγδοη ,σε 12 χρόνια, επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε ότι η Κίνα δεν είναι μόνο ένας «καλός φίλος» της Ρωσίας, αλλά "ένας καλός εταίρος σε παγκόσμιο επίπεδο" αναφέρεται η εφημερίδα Καθημερινή. Αν ο Πούτιν μπορεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση του χώρου της Ευρασίας, η παγκόσμια ισορροπία στον κόσμο, θα αλλάξει δραματικά. Ταυτόχρονα στόχος της συνεργασίας και κοινών σχεδίων είναι η BRICS δύναμη και η SCO.            ПРО США разозлит китайского дракона

              Η σύνοδος κορυφής του SCO (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν), πραγματοποιήθηκε μετά τη διμερή συνάντηση, και είναι σημαντικό ότι είναι η πρώτη φορά εδώ,που ως επισκέπτης κλήθηκε το Αφγανιστάν, στο οποίο χορηγήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή (το Ιράν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι). Οι Χώρες θα προετοιμαστούν για τα στρατευμάτα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν το 2013 ,και είναι σαφές ότι οι απειλές από «Ταλιμπάν» που συνδέονται και με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να τα λύσουν από κοινού.
             "Όλες οι SCO χώρες επισημαίνουν τη σημασία της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών με επιτυχία σε αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία στην SCO-stop κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος Η SCO είναι μια οργάνωση της αντι-τρομοκρατίας, είναι δυνατόν να γίνει αυτή η καθολική οργάνωση,.." - Είπε ο Πούτιν. Τα μέρη υπέγραψαν ένα σημαντικό έγγραφο από τη συνεδρίαση - Η κατάσταση σχετικά με τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Το κανάλι "Vesti" ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για το πώς να συμπεριφέρονται σε περίπτωση .που εκδηλωθεί μια υποθετική απειλή από την"Αραβική άνοιξη" στην Κεντρική Ασία. Κληθείς το Ιράν στα SCO μόνιμα μέλη μετά την αλλαγή των διατάξεων του νόμου που απαγορεύει την συμμετοχή των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ.
           Σε διμερές επίπεδο, η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν πάνω από μια ντουζίνα μεγάλων εμπορικών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των δισεκατομμυρίων δολαρίων των επενδυτικών κεφαλαίων. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το διμερές εμπόριο στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2015. Μεταξύ των έργων που ο Πούτιν έχει περιγράψει ως "σημαντικό" μπορεί να ονομαστεί η κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Κίνα.
             Φυσικά, οι διαφορές μεταξύ των δύο ισχυρότερων επιχειρήσεων του κόσμου υπάρχουν. Η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με την επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να αντιγράψει το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, και όχι μόνη της.Το Πεκίνο δεν είναι ικανοποιημένο με το επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία, στην οποία δεν είναι μόνη. Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο η Ρωσία θέλει να πουλήσει στην Κίνα. Η Gazprom συνδέει την τιμή του φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα επιμένει στη μείωση των τιμών - το ίδιο με αυτό που πληρώνει τους προμηθευτές της Κεντρικής Ασίας . Ωστόσο, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, επειδή είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Αν η "Gazprom" και η Κίνα National Petroleum συμφωνήσουν, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2015, μετά το τέλος του αγωγού "Αλτάι".                http://www.pravda.ru/world/asia/centralasia/08-06-2012/1117509-purin_china-0/                  ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΑΒΔΑ:Corfiatiko.blogspot.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου