Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ψυχρός χρόνος για τους Κινέζους επιχειρηματίες στην Αθήνα.

            Ο Hailong Γου είναι ένας από τους πολλούς Κινέζους επιχειρηματίες που εδρεύει στην Αθήνα και χάνει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα.
           «Σας περιμένουμε, περιμένουμε και περιμένουμε για μια αλλαγή προς το καλύτερο σε αυτή τη χώρα», είπε ο 47χρονος. «Αλλά είμαστε απαισιόδοξοι από το πολιτικό αδιέξοδο, την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και της κοινωνικής αναταραχής."
        Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Κινέζους επιχειρηματίες στην Αθήνα, δήλωσε ο Γου,ότι είχε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μέχρι πέρυσι. Αλλά, όπως προσεγγίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο Γου,ότι έχει χάσει την ελπίδα του στους πολιτικούς στην Ελλάδα.
           «Δεν μπορώ να δω κανένα φως στην άκρη του τούνελ αυτή τη στιγμή», είπε ο Γου, ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που εμπορεύεται σε κινεζικά προϊόντα και εκδότης της κινεζικής γλώσσας ''Ευρώ'' Εβδομαδιαία εφημερίδα.
            "Όμως, όλες οι επιχειρήσεις είναι πολύ κακές και δύσκολες», είπε ο Γου, από το Qingtian, μια πόλη στην επαρχία Zhejiang, που είναι διάσημη για τη μακρά παράδοση των κατοίκων της περιοχής που κινούνται στο εξωτερικό για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις.
               Το 2009, χειρίστηκε πάνω από 100 εμπορευματοκιβώτια των εμπορευμάτων που εισάγονται από την Κίνα, ενώ ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 40 το 2010, και 20 πέρυσι.
           "Και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα εισαχθούν μόλις επτά δοχεία ρούχων και άλλων προϊόντων», δήλωσε ο Γου.
            Στο οκταώροφο κτίριο στην Chinatown ,τοοποίο νοικιάζει και λειτουργεί, χρησιμοποιεί τον τρίτο όροφο, ο οποίος καλύπτει 700 τετραγωνικά μέτρα, όπως και κατάστημα χονδρικής. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για το προσωπικό του ,για να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες.
         Γύρω από την Chinatown του κτιρίου, περίπου 200 Κινέζικα καταστήματα έχουν ανοίξει,το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά τώρα είναι λίγοι οι αγοραστές και οι καταστηματάρχες, και οι εργαζόμενοι τους έχουν εκφράσεις σκυθρωπές.
               Σύμφωνα με τον Wu, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρησή του στην Αθήνα το 2001, μετά την αποχώρηση από τη γενέτειρά του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη ζοφερή προοπτική των επιχειρήσεων.
              Είπε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα από το 2010 έχουν μειώσει την ικανότητα των δαπανών των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων στις ελληνικές οικογένειες, και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παγώσει τις δαπάνες τους για ρούχα και παπούτσια.
        Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το φόρο των επιχειρήσεων.
        Στην Κίνα, οι τιμές εξαγωγής έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και το υψηλότερο κόστος εργασίας. «Με όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να δείτε πόσο σκληρή είναι η δουλειά μας ," είπε ο Γου.
              "Η διακύμανση του ευρώ είναι επίσης μια δυσκολία για μας", πρόσθεσε.
           Η Εκδοτική δραστηριότητα του έχει επίσης επηρεαστεί από την κυβέρνηση που αύξησε το ποσοστό στα γραμματόσημα της εφημερίδας από ένα ευρώ πέρυσι.
            Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που η κυκλοφορία του ΄΄ευρώ΄΄είναι Εβδομαδιαία, έχει πέσει, το κόστος της έχει αυξηθεί δραματικά, είπε.
             Ο Wu είπε επίσης ότι η λιτότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων, όπως η κλοπή και η ληστεία. "Οι κινέζοι συνήθως γίνονται στόχοι τους», είπε ο Γου, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι στην Αθήνα φοβούνται ακόμη και να περπατήσουν μόνοι τους στους δρόμους.
            Ανάμεσα σε τέτοιες δυσκολίες, αβεβαιότητες και κινδύνους, ακόμη, πολλοί Κινέζοι έχουν αποφασίσει να φύγουν.
            Είπε ότι το ένα πέμπτο από τους 20.000 Κινέζους επιχειρηματίες της Αθήνας και των εργαζομένων τους, έχουν ήδη επιστρέψει στην Κίνα.
             Γύρω από την Chinatown του κτιρίου, ο αριθμός των κινεζικών καταστημάτων έχει μειωθεί από 300 σε 200 πρόσφατα. Ακόμη και στο κτίριο του, περισσότερο από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων , έχουν κλείσει από το περασμένο έτος.
               Υπενθυμίζεται ότι ο Γου,με τις κινεζικές επιχειρήσεις είχε μια «χρυσή δεκαετία» στην Αθήνα από το 1998 έως το 2008.
             Και μετά την ένταξή τους στην ευρωζώνη το 2002, η Ελλάδα προσέλκυσε μεγάλο αριθμό κινεζικών επιχειρήσεων για να ξεκινήσουν εκεί.
             Το 2001, ο Γου αποφάσισε να μετακομίσει στην Ευρώπη, λόγω κάποιων συγγενών του,που έχουν ήδη γίνει αρκετά επιτυχής όσον αφορά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία.
               "Επέλεξα να εγκατασταθώ στην Αθήνα, επειδή εκείνη την εποχή, δεν ήταν τόσο πολλοί Κινέζοι εδώ», είπε,και παραδέχθηκε ότι έκανε εύκολο χρήμα πριν από το 2008.
            Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το πάθος του, ο Wu δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα.
              Σε περίπτωση που η χώρα φύγει από την ευρωζώνη, δεν νομίζω ότι θα έχουμε πάρα πολύ επίδραση στις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
"Πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες δεν έχουν πάρα πολλά ευρώ σε λογαριασμούς τους στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γου.             http://europe.chinadaily.com.cn/world/2012-06/16/content_15506255.htm       ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ CHINA DAILY:Corfiatiko.blogspot.com.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου