Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος για την τουρκική παρέμβαση στη Συρία;

         Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει την κατάρριψη ενός από τα μαχητικά αεροσκάφη της ,για να αυξήσει την πίεση στη Συρία. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους: το σπάσιμο του εδάφους, θα επιδεινώσει το πρόβλημα των Κούρδων.
        Μετά την κατάρριψη ενός Τούρκικου μαχητικού αεροσκάφους τύπου F4 του από την ακτή της Συρίας, την Παρασκευή , η Τουρκία έχει πληγεί πολύ πιο σκληρά ,και ανέβασε τους τόνους την Κυριακή, μετά την αρχική αντίδραση ,που αρχικά παρέμειναν επιφυλακτικοί. Η Τουρκία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ. Αυτό προφανώς θα λάβει χώρα την Τρίτη. Το άρθρο 4 αναφέρεται σε "διαβουλεύσεις", εάν ένα μέλος της ασφάλειας του ΝΑΤΟ θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο.
        Η ανάπτυξη είναι αμφιλεγόμενη, εφόσον η διεθνής κοινότητα έχει από καιρό αναζητήσει τρόπους για να επιφέρει ανατροπή του συριακού καθεστώτος του δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ. Για περισσότερο από ένα χρόνο υπάρχει εκεί, ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.
      Η Τουρκία είχε απειλήσει πριν από αρκετούς μήνες, αφού τα συριακά στρατευμάτα είχαν πυροβολισμούς επί του τουρκικού εδάφους, για την περίπτωση παρέμβασης . Η Τουρκία έχει προβλέψει για τα ιερά της Συρίας και των ανταρτών στο τουρκικό έδαφος.
        Δύο ημέρες έχουν παρέλθει μεταξύ του συμβάντος και της εντατικοποίησης της ανταπόκρισης της Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε, λέγοντας ότι είχε μόνο μία φορά την ευκαιρία για τη συλλογή "κάθε πληροφορίας".
                               Αύξηση πίεσης στην κυβέρνηση της Συρίας
    Ωστόσο, ήταν μάλλον περισσότερο θέμα με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων και τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσουν πώς το περιστατικό μπορεί να είναι πολιτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση της Συρίας.
       Ο Νταβούτογλου τηλεφώνησε στους Υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα, καθώς και αυτές της Σαουδικής Αραβίας (η οποία θα οπλίσει τις συριακές αντάρτες), Κατάρ (η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες με τα χρήματα) και η Ιορδανία (η οποία, όπως η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, συμμάχησε με τις ΗΠΑ). Είπε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ,ότι επικοινώνησε επίσης, με την εξωτερική Επόπτη της ΕΕ Ashton, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
       Μόνο μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις ανέδειξαν τον μεγάλο πλήγμα του Νταβούτογλου στην ρητορική.Η άποψη της Συρίας για το περιστατικό ήταν μακριά από την αλήθεια, είπε. Η Δαμασκός είχε πει την Παρασκευή ότι καταρρίφθηκε το F4, ΄στα χωρικά ύδατα της Συρίας, και χωρίς να γνωρίζουν ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό.
                               Πυρ χωρίς προειδοποίηση
       Ο Νταβούτογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι είχαν υποκλαπεί οι κυκλοφορίες από το ραδιόφωνο και ήξερε το συριακό καθεστώς ως εκ τούτου, ότι οι Σύριοι είχαν αναγνωρίσει το αεροσκάφος ως τουρκικό. Δεν ελήφθη στις διεθνείς θαλάσσιες επικοινωνίες αν και στην πραγματικότητα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας βραχυπρόθεσμα.
Μια προειδοποίηση δεν δόθηκε. Για όλους αυτούς τους λόγους, για την Τουρκία το περιστατικό δεν είναι απλώς αποδεκτό χωρίς "άμεση απάντηση". Επιπλέον, το F4 ήταν άοπλο, και η χρήση του έχει θεωρηθεί για μια δοκιμή στα ραντάρ, στον αέρα πάνω από τη Συρία .
       "Το F4 είναι παλιό αεροπλάνο που χρησιμοποιεί η Τουρκία , σχεδόν αποκλειστικά ,για την αναγνώριση πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, από την Αεροπορική Βάση Μαλάτια . Η εργασία αυτή εξετάζει μια υποψία για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις προσπάθειες του Ισραήλ και της Κύπρου, αυτή η χρήση είναι ενάντια στη θέληση της Τουρκίας », δήλωσε ο Τζένκινς,από το « BBC News ».            Η μονομερής τουρκική επέμβαση είναι αδύνατη!
      Το F4 βγήκε προφανώς με την πάροδο του χρόνου μπήκε στον εναέριο χώρο της Συρίας, κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε υψηλές ταχύτητες. Μεταξύ της απόφασης για την κατάρριψη,από τους Σύριους, και τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να περάσαν στιγμές, όπου το αεροπλάνο είχε επιστρέψει ήδη στον διεθνή εναέριο χώρο.
       Είτε η σύνοδος του ΝΑΤΟ φέρει περισσότερο από ακριβώς ,τα σκληρά λόγια, είναι αβέβαιο, ωστόσο,να αποκλείσουν μια μονομερή τουρκική επέμβαση.Ο Νταβούτογλου δήλωσε: «Εμείς δεν ενεργούμε μόνοι." Σε περίπτωση στρατιωτικής αντίδρασης θα είναι η εξάλειψη της συριακής αεράμυνας μαζί με το ΝΑΤΟ. Μια παρέμβαση φέρνει τα οφέλη και τους κινδύνους για την Τουρκία.
         Τα οφέλη θα περιλαμβάνουν, και θα καθοριστούν από την επιτυχία για την μόνη μουσουλμανική υπερδύναμη της περιοχής. Η Τουρκία επιδιώκει την ιδιότητα αυτή για χρόνια, και συχνά μιλά για «ήπια δύναμη» της ήπιας δύναμης της.                 
Davutoglu nach einem Treffen mit dem Militär zu Syrien

                                             Σημαντικοί κίνδυνοι.
                Αλλά πραγματικά δεν έχει αναδειχτεί η μεγάλη δυναμή της ισχυρίζεται μέχρι σήμερα, και που μπορεί να κριθεί αναγκαία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την «σκληρή δύναμη». Θα ήταν επίσης ωραίο η Άγκυρα, ως την κυρίαρχη δύναμη στη Συρία να αντικαταστήσει το Ιράν!
Αλλά οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Πάνω απ 'όλα, θα υφίσταντο την πιο σημαντική οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Η Μόσχα διατηρεί μια σημαντική ναυτική βάση στη Συρία και το καθεστώς Άσαντ βασίζεται σε αυτή.Η Συρία θα μπορούσε να σπάσει με την πτώση του Ασαντ.
Αυτό με τη σειρά του,θα επιδεινώσει το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν εκτός από τους Κούρδους της Συρίας,οι Κούρδοι στο Ιράκ,που θα συμμετάσχουν ως «αυτόνομοι». Μια ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση της Συρίας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πάντα ισχυρότερη Τουρκία, αλλά μέχρι στιγμής παθητική "τουρκική Χεζμπολάχ."                http://www.welt.de/politik/ausland/article107259220/Riskieren-die-Tuerken-eine-Intervention-in-Syrien.html      ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΕΛΤ:Corfiatiko.blogspot.com.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου