Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Στο Κοσσυφοπέδιο σφυρίζουν πάλι οι σφαίρες.

Στο Κοσσυφοπέδιο σφυρίζουν πάλι οι σφαίρες
Φωτογραφία: EPA

Την 1η Ιουνίου, την  επομένη μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Βελιγράδι, στην κοινότητα Ζβέτσαν του βορείου Κοσόβου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και ντόπιων Σέρβων. Τουλάχιστον τέσσερις Σέρβοι τραυματίστηκαν, όπως και δύο στρατιώτες της KFOR.


Προφανώς μετά τα γεγονότα αυτά η πολιτική της Σερβίας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να μείνει η ίδια. Εάν στο παρελθόν η KFOR είχε επικεντρωθεί κυρίως στη διάλυση των οδοφραγμάτων στο Βορρά της επαρχίας, τώρα άλλαξε την τακτική της. Υπό το πρόσχημα της «διασφάλισης της ελεύθερης μετακίνησης» στρατιώτες του ΝΑΤΟ όχι μόνο γκρέμισαν τα φράγματα στο χωριό Ρουντάρ, αλλά και γάζωσαν με σφαίρες αρκετά σπίτια αμάχων πολιτών, ενώ πυροβολούσαν και από ελικόπτερα εναντίον των διαδηλωτών. Είναι ακατανόητο τί ανάγκασε τους άνδρες της KFOR να λεηλατήσουν το καφενείο, όπου αναπαύονταν ανάμεσα στις σκοπιές τους όσοι βρίσκονται σε επιφυλακή στα οδοφράγματα και να σύρουν κυριολεκτικά τριακόσια μέτρα στο οδόστρωμα την ηλικιωμένη μητέρα του ιδιοκτήτη του καταστήματος. Ένας από τους τραυματίες Σέρβους υπέστη από σφαίρα ρήξη μηριαίας αρτηρίας και φλέβας, συντριπτικό κάταγμα οστού και κινδυνεύει να μείνει παράλυτος.
Όλα αυτά θυμίζουν τις φασιστικές επιχειρήσεις αντεκδίκησης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν για μία δολιοφθορά μπορούσαν να εξοντώσουν ένα ολόκληρο χωριό. Μόνο που σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται λόγος καν για δολιοφθορείς, ούτε για αντάρτες, αλλά για ανθρώπους, οι οποίοι με ειρηνικό – το υπογραμμίζουμε – τρόπο επιδεικνύουν τη διαφωνία τους με την επιβληθείσα στον Βορρά της επαρχίας εξουσία του μη αναγνωρισμένου κρατιδίου του Κοσσυφοπεδίου. Ιδού τι είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρόεδρος της κοινότητας Zβέτσαν Ντράγκισα Μιλόσεβιτς:
Μου φαίνεται ότι αυτές πλέον δεν είναι ειρηνευτικές δυνάμεις, εάν εισβάλουν σε σπίτια, κρατούν αμάχους πολίτες, τους προσβάλουν σε άπταιστη σερβική γλώσσα και χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Έτσι και είπα στην KFOR: Κύριοι, από ειρηνευτική αποστολή μετατρέπεστε σε κατοχικό στρατό. Γιατί κανένα οδόφραγμα δεν αξίζει μια ανθρώπινη ζωή, δεν έχει σημασία Σέρβου, είτε στρατιώτη του ΝΑΤΟ. Σ’ εμάς στο Βορρά του Κοσσυφοπεδίου ζούσαμε ειρηνικά, το πετύχαμε αυτό με μεγάλο κόπο και μπορώ να πω ότι φυσικά συνεργαζόμασταν με την KFOR για να εδραιώσουμε αυτήν την ειρήνη. Όμως είναι προφανώς ότι με κάποιου την εντολή, η KFOR προχώρησε σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες, σε υπερβολική χρήση βίας και ως εκ τούτου υπερέβη τα όρια της εντολής της, που έχει οριστεί από το ψήφισμα 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ .             http://greek.ruvr.ru/2012_06_04/76976051/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου