Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Δύναμη πυρός στη Νότια Θάλασσα της Κίνας ,η αντιπαλότητα σκληραίνει.

           (Reuters) - Κατά τα πρώτα χρόνια από την άνοδο της Κίνας για την οικονομική και στρατιωτική ανδρεία, η κατευθυντήρια αρχή για την κυβέρνησή ήταν το απόφθεγμα του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ: «Απόκρυψτε την δύναμή σας, περιμένω το χρόνο σας."
             Τώρα, περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά ,από όταν ο Ντενγκ ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις του, η πολιτική έχει λήξει ή φαινομενικά απλά, γίνονται ανεφάρμοστες με την στρατιωτική ισχύ της Κίνας να γίνεται πάρα πολύ επεκτατική ,χωρίς να κρύβει και τις φιλοδοξίες της ,και πολύ πιεστική για αναβολή.
             Η τρέχουσα σειρά ,με τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας ,για εδαφικές διεκδικήσεις στην πλούσια σε ενέργεια Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι μια προνομιακή εκδήλωση αυτής της αλλαγής, ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση με τις Φιλιππίνες για Σκάρμπορο Shoal.
           "Αυτό δεν είναι αυτό που είδαμε πριν από 20 χρόνια," δήλωσε ο Ross Μπάμπατζ, αναλυτής της άμυνας και ιδρυτής της Καμπέρα, με βάση το ίδρυμα Kokoda , μια ανεξάρτητη μονάδα πολιτικής ασφάλειας.
            "Η Κίνα είναι μια εντελώς διαφορετική τώρα.Οι σχεδιαστές Ασφαλείας αναρωτιούνται αν είναι σαν κι αυτό τώρα, τι πρόκειται να γίνει σε 20 χρόνια;"
             Καθώς η Κίνα συνεχίζει επίσης να εκσυγχρονίζει το ναυτικό της με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μια αυξανόμενη αίσθηση αμηχανίας για τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες του Πεκίνου, προκάλεσε πρωτόγνωρη κινητοποίηση,και η ακριβής απάντηση του Ντενγκ ήταν να αποφύγει, όπως λένε οι εμπειρογνώμονες την περιφερειακή ασφάλεια.
                   Σε ό, τι είναι ευρέως γνωστό θα ερμηνευθεί ως αντίθετη προς την επιρροή της αναπτυσσόμενης Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν με μυϊκή επανευθυγράμμιση των δυνάμεών τους προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά την κούραση της Ουάσιγκτον με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τις απότομες περικοπές του προϋπολογισμού του Πενταγώνου.
                Και τα περιφερειακά έθνη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με το ιστορικό της αντιδικίας ή τις μακρινές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγκαλιάζουν το λεγόμενο στρατηγικό άξονα της Ουάσιγκτον στην Ασία.
             «Τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων και διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα περισσότερα κράτη της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται να υποδέχονται και να υποστηρίζουν την αμερικανική στρατηγική εξισορρόπησης στην περιοχή", δήλωσε ο Λι Mingjiang, βοηθός καθηγητή στην Κίνα και ο εμπειρογνώμονας πολιτικής ασφάλειας της Σιγκαπούρης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang.
                «Πολύ πιθανόν, η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα προσεχή χρόνια."
      Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα ,δήλωσε τις λεπτομέρειες πυρός που η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
        Ως μέρος του στρατηγικού άξονα παρουσίασε τον Ιανουάριο, τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύσουν το 60 τοις εκατό των πολεμικών πλοίων της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έναντι 50 τοις εκατό σήμερα. Θα περιλαμβάνει έξι αεροπλανοφόρα και την πλειοψηφία των καταδρομικά, αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, παράκτια πλοία μάχης και υποβρύχια.
Εξισορρόπηση
                  "Μην κάνετε κανένα λάθος, σε ένα σταθερό, σκόπιμο και βιώσιμο τρόπο, που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικοί επανεξισορροπούν φέρνοντας μια ενισχυμένη ικανότητα ανάπτυξης σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή," είπε ο Πανέτα στον Shangri-La Τον Διάλογο, μια ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, παρακολούθησαν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες από την Ασία-Ειρηνικό και τις δυτικές χώρες.
                 Για ορισμένους από τους μικρότερους γείτονες της Κίνας, όπως οι Φιλιππίνες, υπάρχει επιτακτική επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία θερμότερων σχέσεων ασφαλείας με την Ουάσιγκτον.
               Η δίμηνη αντιπαράθεση ανάμεσα στις Φιλιππίνες και την Κίνα πάνω από το Scarborough Shoal δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι του ψηφίσματος, με τις δύο πλευρές ,να ανάπτυσουν παραστρατιωτικά πλοία και τα αλιευτικά σκάφη στην επίμαχη αλυσίδα των βράχων, υφάλους και τα μικρά νησιά περίπου 220 χλμ. (130 μίλια) από τις Φιλιππίνες.
              Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακίνο συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, όπου οι δυο τους συζήτησαν την επέκταση των στρατιωτικών και οικονομικών δεσμών.
       Ο Ομπάμα είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είναι σαφείς οι διεθνείς κανόνες που απαιτούνται για την επίλυση των διαφορών των θαλάσσιων, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
        Ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε κρατικό έλεγχο της Κίνας ,και μέσα ενημέρωσης και online στρατιωτικές ιστοσελίδες, πρότεινε ότι η πρώτη από μια νέα κατηγορία της φευγαλέας παράκτιας φρεγάτας μάχης, ο τύπος 056, είχε ξεκινήσει στο Hudong στα ναυπηγεία της Σαγκάης, με τρεις άλλους υπό κατασκευή.
         Οι Ναυτικοί αναλυτές είπαν ότι το νέο 1700 τόνων πλοίο, οπλισμένο με ένα όπλο 76 χιλιοστών,με πυραύλους και ανθυποβρυχιακές τορπίλες, θα ήταν ιδανικό για περιπολίες στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
         Αυτά τα νέα πολεμικά πλοία θα εξολοθρεύσουν χωρίς δυσκολία τα πολεμικά πλοία του αντιπάλου , είπαν.
            Ο τύπος 056 είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην ταχεία συσσώρευση στρατιωτικών που επιτρέπει στην Κίνα να κυριαρχεί στα παράκτια νερά της.
           Ενώ αυτά τα πολεμικά πλοία έχουν σχεδιαστεί για χαμηλότερο επίπεδο σε περιφερειακές συγκρούσεις, λένε οι ειδικοί ,ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ευρύτερης ανάπτυξης του Πεκίνου με προηγμένους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και λαθραία υποβρύχια, αεροσκάφη και τα όπλα του κυβερνοχώρου, φαίνεται να μπορούν να αντιμετώπισουν το στρατό των ΗΠΑ στην περιοχή.
            "Η Κίνα επενδύει σε μια ολόκληρη σειρά δυνατοτήτων για να υπονομεύσει την παρουσία των ΗΠΑ στο δυτικό και κεντρικό Ειρηνικό", δήλωσε ο Μπάμπατζ, ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος της Αυστραλιακής άμυνας.
                   "Πρόκειται για μια θεμελιώδη πρόκληση για τις ΗΠΑ στην Ασία."
             Ο Πανέτα και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ απορρίπτουν συστηματικά τις προτάσεις ότι ο άξονας στοχεύει στην Κίνα, αλλά και στρατιωτικούς σχολιαστές στο Πεκίνο,που εμφανίζονται με καμία αμφιβολία.
               Σε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το στρατό των ΗΠΑ, η Κίνα ,στην Στρατηγική Προώθησης Συλλόγου Πολιτισμού, μια μη κυβερνητική ομάδα ανάλυσης της ασφάλειας, ανέφερε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του αμερικανικού στρατού στην"επιστροφή στην Ασία", καθώς και κάθε απόπειρα να παρεμβαίνει σε διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Επιτηρεί
             Σε ένα ξεχωριστό σχόλιο που δημοσιεύθηκε σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου και ο αντιπρόεδρος, συνταξιούχος Υποστράτηγος Luo Yuan, δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και ο άξονα τους ήταν μέρος της "παρακολούθησης" της ανόδου της Κίνας.
              "Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναπτύξει τέσσερα διαφορετικά σχέδια για την καταπολέμηση της κινεζικής στρατιωτικής," έγραψε ο Luo, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
            Ο Luo, ένας σύμβουλος της κυβέρνησης, είναι ένας από μια σειρά από ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και σχολιαστές οι οποίοι απηύθυναν έκκληση για μια πιο αποφασιστική προσπάθεια από το Πεκίνο για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων της Κίνας. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα θα καταστεί πιο δυναμική στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, αλλά είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει βία, σύμφωνα με τον Li Nanyang του Πανεπιστημίου.
               "Το Πεκίνο καταλαβαίνει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην στρατηγική θέση της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, της Κίνας και τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής", είπε ο Li.
                 Η ανησυχία, ωστόσο, ότι είναι ένα λάθος ή μια λανθασμένη εκτίμηση που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντιπαράθεση.

A handout photo shows two Chinese surveillance ships which sailed between a Philippines warship and eight Chinese fishing boats to prevent the arrest of any fishermen in the Scarborough Shoal, a small group of rocky formations whose sovereignty is contested by the Philippines and China, in the South China Sea, about 124 nautical miles off the main island of Luzon in this April 10, 2012 file photo. REUTERS-Philippine Army-Handout-Files
A combination photo shows two Chinese surveillance ships which sailed between a Philippine warship and eight Chinese fishing boats to prevent the arrest of any fishermen in the Scarborough Shoal, a small group of rocky formations whose sovereignty is contested by the Philippines and China, in the South China Sea, about 124 nautical miles off the main island of Luzon in this April 10, 2012 file photo. REUTERS-Philippine Navy-Handout-Files
              
                                                                                                                                                                                                                              Προσεγγίζοντας
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ως μέρος της κίνησής του, μέσα από την Ασία την περασμένη εβδομάδα,ο Πανέτα επισκέφθηκε                                                                                                                      την                                                                                                                                                                                                      Ινδία και το Βιετνάμ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας με τις δύο βασικές περιφερειακές δυνάμεις που δεν έχουν παραδοσιακούς συμμάχους τις ΗΠΑ, αλλά είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την άνοδο της Κίνας.
              Στο λιμένα βαθέων υδάτων του Βιετνάμ Cam Ranh Bay, μια βασική πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Πανέτα δήλωσε ότι η χρήση του λιμανιού θα ήταν σημαντικό για το Πεντάγωνο καθώς κινούνται τα περισσότερα πλοία στην Ασία.
              Αργότερα, στο Νέο Δελχί, δήλωσε ο Πανέτα,ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται ραγδαία, αλλά επέκτεινε τη συνεργασία της άμυνας που ήταν απαραίτητη για να ενισχύσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
               Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία και τις εταιρικές σχέσεις της άμυνας σε ένα τόξο γύρω από το δυτικό Ειρηνικό, μέσω Ανατολικής Ασίας, τη Νότια Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό.
              «Η Αμυντική συνεργασία με την Ινδία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής αυτής», είπε.
                Σε μια εξέλιξη που θα είναι πλέον αιτία ανησυχίας στο Πεκίνο, η σάρκα από ΗΠΑ-άξονα και η ανανεωμένη δέσμευση για την περιφερειακή άμυνα ,από δεσμούς που κέρδισαν την ισχυρή υποστήριξη από τους βασικούς συμμάχους, ακόμη και εκείνοι οι οποίοι στηρίζονται σε ένα αναπτυσσόμενο εμπόριο με την Κίνα.
               Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ είπε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία ήταν μία δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
             «Η Αυστραλία χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες η εμπλοκή θα συνεχιστεί, θα την ενισχύσει", είπε σε ομιλία του στην Κίνα,στο Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών.
             Ο Σμιθ σημείωσε ότι το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας έφθασε τα 120 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, αλλά ο Καμπέρα θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της περιστροφής έως και 2.500 στρατιωτών των ΗΠΑ μέσω του Δαρβίνου.
                  Εάν η αντιπαράθεση πάνω στον ύφαλο Σκάρμπορο, είναι ένας οδηγός για το μέλλον της εδαφικής διαφωνίας, το Πεκίνο μπορεί να περιμένει άλλα περιφερειακά έθνη ,να αισθάνονται τον ίδιο τρόπο.
"Οι διαφορές στη θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι πιθανό να παραμείνουν ως ένα περιφερειακό θέμα με επίκεντρο την ασφάλεια και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τις σχέσεις της Κίνας με τους ενάγωντες όπως αναφέρει," είπε ο Li.        http://www.reuters.com/article/2012/06/11/us-china-southchinasea-idUSBRE85A02Y20120611            ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS:Corfiatiko.blogspot.com.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου