Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Εφυγε» ο Θύμιος Καρακατσάνης.

Εφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 72 ετών ο μεγάλος Ελληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, Θύμιος Καρακατσάνης, έπειτα από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο.

«Εφυγε» ο Θύμιος Καρακατσάνης
Η κηδεία του ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 11.30 το πρωι απο το νεκροταφείο Παιανίας.
Ο Θύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά.
Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.
Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο είναι την περίοδο 2008 - 2010 στο «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου.
Στο θέατρο είχε παίξει σε έργα του Αριστοφάνη, του Μολιέρου, ενώ στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις του υπήρξαν πιο σπάνιες.
Είχε εμφανιστεί στις ταινίες Το πιο λαμπρό αστέρι, Η χαρτορίχτρα, Η γυναικοκρατία, Μπουμ Ταρατατζούμ, Καραβάν Σαράι.
«Εφυγε» ο Θύμιος Καρακατσάνης
ΣΥΝ: Αοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής
«Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής, ένας ηθοποιός μέγιστος με την πραγματική έννοια του όρου. Ταλέντο δαιμονικό, ερμήνευσε άπειρους ρόλους με το δικό του προσωπικό και μοναδικό σκηνικό τρόπο.Ζωντάνεψε χαρακτήρες και έδωσε αξία ακόμα και στον πιο μικρό ρόλο. Φώτισε τους ρόλους από γωνίες θεατρικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες Παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές μένουν οι ερμηνείες του σε έργα του μέγιστου κωμικού της αρχαιότητας, του Αριστοφάνη. Ακόμα, η μανία του για δημιουργία πάνω στην σκηνή και στις πιο δύσκολες ώρες του και η εξαιρετική μοναδική επαφή του με τους θεατές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
ΠΑΣΟΚ: Εγραψε ωραίες σελίδες στη θεατρική ιστορία
«Τη λύπη του για το θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη, ενός ηθοποιού που με το ιδιαίτερο ύφος του έγραψε ωραίες σελίδες στη θεατρική ιστορία του τόπου μας» εκφράζει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, το ΠΑΣΟΚ.
ΚΚΕ: Αφησε ανεξίτηλο στίγμα στα θεατρικά πράγματα
«Ο θάνατος του Θύμιου Καρακατσάνη είναι μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο» δήλωσε η γεν. γραμ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας μας και άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα θεατρικά πράγματα υπηρετώντας με συνέπεια το λαϊκό θέατρο».
«Βαθιά πολιτικοποιημένος δεν φοβόταν να σχολιάσει και μέσα από την τέχνη του την πολιτική επικαιρότητα. Οι μοναδικές ερμηνείες του στην αριστοφανική κωμωδία αλλά και η συνολικότερη προσφορά του αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές των ηθοποιών» είπε η κ. Παπαρήγα, καταλήγοντας «εκφράζουμε τη θλίψη μας για το χαμό του Θύμιου Καρακατσάνη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Αρμα Πολιτών: Μετουσίωνε απόλυτα τη λέξη «Ηθοποιός»
«Ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, πιστός στις αξίες της Τέχνης του και μετουσίωνε απόλυτα την έννοια της λέξης Ηθοποιός. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, παρενέβαινε με το Λόγο του στα κοινωνικά πράγματα, δίνοντας πάντα τροφή για σκέψη. Ο Πρόεδρος Γιάννης Δημαράς και τα μέλη του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, εκφράζουμε την ειλικρινή λύπη μας για το θάνατό του στους οικείους του και σε όσους τον αγάπησαν», ανακοίνωσε το Αρμα Πολιτών.
Δήμαρχος Πειραιά: Σπάνιος άνθρωπος, μοναδικός καλλιτέχνης
Ο Θ. Καρακατσάνης ήταν «ένα ξεχωριστό παιδί του Πειραιά, ένας σπάνιος άνθρωπος και μοναδικός καλλιτέχνης» και «το ήθος του, η προσφορά του, το παράδειγμα δύναμης και μαχητικότητας που τον διακατείχε μέχρι την τελευταία στιγμή, παραμένουν ζωντανά» είπε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά.                 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63677706

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου