Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Οι Παλαιστίνιοι ωθούν την UNESCO να γίνει η εκκλησία της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ ,Παγκόσμια Κληρονομιά.

       Η προσπάθεια από την Παλαιστινιακή Αρχή για την κατάρτιση της αντίστασης.Η συνεδρίαση της επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά αρχίζει την Κυριακή.
Η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ γίνεται η εκκλησία της έριδος, με την προσφορά από τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους ως τα νεότερα μέλη του πολιτιστικού βραχίονα του ΟΗΕ ,να λάβουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά για την εικονική χριστιανική ιστοσελίδα - και ίσως ενισχύσει τη δική τους εκστρατεία για την νομιμότητα.
         Η προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και συνολικά οι προσπάθειές της για την παγκόσμια αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, γίνεται για την κατάρτιση της αντίστασης. Και μπορεί να αποτύχει κατά τη συνεδρίαση η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που ξεκινά την Κυριακή.
           Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει γυρίσει την προσφορά έκτακτης ανάγκης για τη γρήγορη απονομή στο Ναό της Γεννήσεως, και τη διαδρομή του προσκυνήματος,με την ιδιότητά της ,ως απειλούμενα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λέγοντας ότι η εφαρμογή χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Ακόμη και οι θεματοφύλακες του ιερού χώρου, η Ελληνική Ορθόδοξη, Καθολική και αρμενική εκκλησία αντιτίθενται, σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε το Associated Press.
              Η εκκλησία επέσυρε περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος από τα μέρη τα οποία είναι 1.500 χρόνια παλιά και βρίσκονται πάνω από το σπήλαιο επειδή οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ήταν η γενέτειρα του Ιησού. Η Εφαρμογή των Παλαιστινίων ζητά την αναγνώριση ως τόπου με «εξαιρετική οικουμενική αξία» που χρειάζεται επειγόντως προσοχή.
           Υπάρχει ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ότι η Βηθλεέμ,και ο ιερός χώρος του Ναού και η ακεραιότητα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,θέτει την διαδικασία σε κίνδυνο, να πέσουν θύματα της πολιτικής που για δεκαετίες έχει σχίσει την περιοχή στα δύο, με τους Παλαιστινίους να έχουν ερείσματα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για να αρπάξουν την συμβολική αναγνώριση της προσφοράς τους φευγαλέα ,για την κρατική υπόσταση σε ένα μακρά αμφισβητούμενο έδαφος.
               Η υποψηφιότητα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Εκκλησίας της Γεννήσεως και της διαδρομής του προσκυνήματος είναι ένας τρόπος για τους Παλαιστινίους να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι διαχειριστές του site, που θα σύρει τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Πάνω απ 'όλα, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει διεθνή αναγνώριση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, μετά την αμφιλεγόμενη είσοδο από την κερκόπορτα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
            Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σχετικά με τους όρους ενός παλαιστινιακού κράτους έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως διότι ο Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν κατάφεραν να επιτύχουν αρκετά κοινό έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες.
          Εν τω μεταξύ, ο Αμπάς έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει νέες μοχλεύσεις, καθώς και με μια αναζήτηση για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος της Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ,στα εδάφη που το Ισραήλ πήρε υπό τον έλεγχο του στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η προσφορά των Ηνωμένων Εθνών έχει καθυστερήσει για μήνες, αλλά ο Αμπάς ελπίζει να συγκεντρώσει την αναγνώριση για την Παλαιστίνη, όπου είναι δυνατόν, καθώς και με ένα νεύμα από την UNESCO για την Βηθλεέμ.
Θυμωμένος για την παλαιστινιακή ένταξη στην UNESCO, οι Ηνωμένες Πολιτείες της έβγαλαν $ 80 εκατ. δολλάρια στα ετήσια τέλη - 22 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού - από το Παρίσι με βάση την οργάνωση, μετά την ψηφοφορία που έκανε τον Οκτώβριο,και οι Παλαιστίνιοι έγιναν το 195ο μέλος.
            Σαν αντίσταση στην κακή ανατροφοδότηση, οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την UNESCO και να αποσύρουν την υποψηφιότητα - όπως έκανε η Γαλλία με την προσφορά έκτακτης ανάγκης για το σπήλαιο Chauvet, με εκατοντάδες προϊστορικά σχέδια, όταν πήρε αρνητική σύσταση από τους εμπειρογνώμονες.
             Οι Παλαιστίνιοι τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το πρόσωπο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Κυριακή μέχρι τις 6 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη,στην Ρωσία, όταν 33 τοποθεσίες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν υπόψη για την πολυπόθητη θέση της παγκόσμιας κληρονομιάς.
      Ένα μπράβο έκπληξη θα μπορούσε να θρέψει έως και μνησικακία και αντιπαλότητες σε μια ασταθή περιοχή, μέσα στην εκκλησία την ίδια και ίσως στον ΟΗΕ και το Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό.
    Ήδη, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην UNESCO, Ηλίας Sanbar, έχει καταγγείλει μια «επίμονη εκστρατεία με φήμες" την οργάνωση.
         Η Προστασία των πολιτισμών του κόσμου είναι μεταξύ των βασικών αποστολών της UNESCO και υπάρχει αμφιβολία για την εκκλησία της Γεννήσεως - με ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των διαρροών από την οροφή που χρήζουν επισκευής. Το πρόγραμμα διοικείται από τους Παλαιστίνιους είναι ήδη σε εξέλιξη.
         Βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, που διοικείται από τρεις εκκλησίες, κάθε ζήλια του ρόλου της ως θεματοφύλακα του χώρου, που ορίζεται στο πλαίσιο συμφωνίας που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
           Με ένα μεγάλο μέτρο της διπλωματίας, οι ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης, Καθολικής και αρμενικής εκκλησίας απέρριψαν την παλαιστινιακή πρόταση, διατηρώντας ευγενικά την κρίση για τους λόγους τους.
             "Κατά τη γνώμη μας, δεν πιστεύουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να ασχοληθεί με αυτό το αίτημα η Βασιλική και ολόκληρο το συγκρότημα της, για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων,« διαβάστε μια επιστολή προς τον Αμπάς,που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες. Αντίγραφο της επιστολής αυτής προκύπτει από το Associated Press.
            Μεταξύ άλλων, μια ονομασία Παγκόσμια Κληρονομιά δημιουργεί φόβους ότι η λεπτή ρύθμιση της θεματοφυλακής θα μπορούσε να διαταραχθεί. Οι Αγώνες των ιερέων με σκουπόξυλα είναι γνωστό για να σπάσουν κατά το παρελθόν μια αντίληψη για τα όρια που γίνονται υπερβάσεις.
"Όταν πρόκειται για την Εκκλησία της Γεννήσεως, κανείς δεν μπορεί να επέμβει», είπε ο Γιούσεφ Daher του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ. "Αυτοί (η Παλαιστινιακή Αρχή) πρέπει να καταλάβουν το λάθος τους." Κάλεσε την Παλαιστινιακή προσφορά ένα "περίεργο αίτημα."
"Μια εκκλησία είναι μία εκκλησία, δεν θα πρέπει να γίνει μια παγκόσμια κληρονομιά. Είναι ένας ιερός τόπος και η ιδιοκτησία της δεν είναι για κανέναν", δήλωσε ο Daher.
              Η Παλαιστινιακή αίτηση έκτακτης ανάγκης αναφέρει την έλλειψη τακτικής αποκατάστασης στην εκκλησία λόγω της πολιτικής κατάστασης από το 1967 όταν το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο των εδαφών και τις δυσκολίες προμήθειας εξοπλισμού, λόγω της έλλειψης ελεύθερης κυκλοφορίας που επιβάλλονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.
            Το Ισραήλ στράφηκε πολύ πάνω από τη Βηθλεέμ στην Παλαιστινιακή Αρχή στη δεκαετία του 1990.                               
Church of the Nativity in Bethlehem Dec. 24, 2010 (AP)
Church of the Nativity in Bethlehem Photo by AP

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την προσφορά έκτακτης ανάγκης των Παλαιστινίων.
              "Είμαστε απογοητευμένοι από την πρόθεση των Παλαιστινίων να περάσουν μια επιγραφή έκτακτης ανάγκης κατά τη σύσταση τους με δικούς της εμπειρογνώμονες της UNESCO και χωρίς βάθος στην διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε σε μια δήλωση. Κατέστησε σαφές ότι η ένσταση της Ουάσιγκτον προέρχεται από την εργασία που έγινε με βιασύνη και ότι μια υποψηφιότητα έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι εμποδίζει την πλήρη επανεξέταση μεταξύ άλλων ,από όσους έχουν συμφέρον στην έκβαση.
          "Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα ενεργήσει υπεύθυνα ως καλοί διαχειριστές της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της σύμβασης, αντί να επιτρέπει ακόμη στο φόρουμ του ΟΗΕ για να γίνει θύμα της πολιτικοποίησης," οι ΗΠΑ ¬ ανακοίνωσαν. "Η περιοχή είναι ιερή για όλους τους Χριστιανούς."
          Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε για την UNESCO από την Ρώμη, με βάση το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα, το οποίο εξετάζει όλες τις αιτήσεις, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η βλάβη ή κινδύνος για την Εκκλησία της Γεννήσεως "κάνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστεί - για άμεση δράση,και να είναι αναγκαία για την επιβίωση του ακινήτου ".
           Προτείνει η αίτηση,ότι πρέπει να υποβληθεί εκ νέου υπό κανονικές διαδικασίες και λεπτομερέστερα. Αυτό διαρκεί περίπου 18 μήνες, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οριστεί εκ νέου το 2014.
      Οι"Παλαιστίνιοι'' συνεχίζουν με την προσφορά τους, να εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης ο Ghassan Khatib.
        Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην UNESCO αρνήθηκε κάθε σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Αγίας Πετρούπολης.
         Σε μια επιστολή, ο Πρέσβης Sanbar κατήγγειλε μια εκστρατεία πίεσης κατά της προσφοράς από «αυτούς που δεν θέλουν να δουν την Παλαιστίνη να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της."
         Τον Ιούνιο του 11 με ένα αντίγραφο της οποίας έχει ληφθεί από το Associated Press, που περιλαμβάνονται τι ισχυρίζεται για να είναι μια δήλωση υποστήριξης για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε στον τύπο από τη Ρωμαιοκαθολική και την Ελληνική Ορθόδοξη ηγεσία, σημειώνοντας ότι ο Αρμένιος ήταν απών.
         Η επιστολή αυτή «έδωσε σε κάποιες αντιπροσωπείες την εντύπωση ότι οι εκκλησίες είχαν αλλάξει τη γνώμη τους και δεν ήταν πλέον σε αντίθεση με την επιγραφή," είπε ένας υπάλληλος της UNESCO. "Ήταν σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό; Δεν ξέρω."            http://www.haaretz.com/news/middle-east/palestinians-push-unesco-to-make-bethlehem-s-nativity-church-a-world-heritage-site-1.443332            ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΧΑΑΡΕΤΖ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου