Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η κατάσταση «κλιμακώνεται σε εμφύλιο πόλεμο» .

               Η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει την ανησυχία της για τη Ρωσία που προμηθεύει με επιθετικά ελικόπτερα το καθεστώς Άσαντ, όμως οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης συνεχίζονται.
            Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για την κλιμάκωση στην σύγκρουση της Συρίας με την αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, καθώς οι παρατηρητές του ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, μεταλλικές βέργες και πυροβολισμούς που τους εμπόδισαν να μπουν σε πολιορκημένη πόλη,από αντάρτες όπου οι άμαχοι φοβούνται και είναι παγιδευμένοι από την κυβέρνηση. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η Μόσχα έχει οπλίσει το καθεστώς του Άσαντ,και ήρθε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ ,να πει ότι η Συρία ήταν ήδη σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.                    
Syria Homs - AFP - 11.6.2012
An image grab taken from a video uploaded on YouTube on June 11, 2012 showing smoke billowing from the flashpoint Syrian city of Homs. Photo by AFP

              "Ανησυχούμε για τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε ότι υπάρχουν επιθετικά ελικόπτερα στο δρόμο από τη Ρωσία προς τη Συρία, η οποία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση αρκετά δραματικά», είπε η Κλίντον στην Ουάσιγκτον.
                 Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Μόσχα επιμένει ότι δεν είναι όλα τα όπλα που παρέχει στη Δαμασκό επιθετικά αλλά αμυντικά,ενώ ο σύμμαχός του, τα χρησιμοποιεί εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην 15-μηνη εξέγερση.
              Οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν ήταν κακοί, δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από την επίθεση που έγινε στα οχηματά τους την Τρίτη από εξαγριωμένο πλήθος κοντά στην πόλη της Haffa. Η πηγή του πυροβολισμού δεν ήταν σαφής.
               Οι Ακτιβιστές κατηγόρησαν το καθεστώς για την επίθεση. Η βία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των περίπου 300 άοπλων παρατηρητών για να παρέχουν μια χρήσιμη αξιολόγηση της χώρας που κινείται σπειροειδώς προς τον εμφύλιο πόλεμο.
              "Όλοι οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών είναι τώρα πίσω στις βάσεις τους και είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Sausan Ghosheh, εκπρόσωπος των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία.Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Ερβέ Ladsous, δήλωσε ότι η σύγκρουση της Συρίας έχει κλιμακωθεί σε εμφύλιο πόλεμο. "Ναι, νομίζω ότι μπορεί κανείς να το πει" είπε στο Reuters,ο Ladsous από το Agence Γαλλία-Presse σε μια συνέντευξη.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/un-observers-attacked-in-syria-as-situation-escalates-into-civil-war-1.436105            ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου