Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ.

             
            Ο Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις στη Γενεύη ότι το έγγραφο που είχε συμφωνηθεί στη Γενεύη υπάρχει μια απαίτηση για τη δέσμευση όλων των μερών στη Συρία, για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, τονίζοντας ότι οι ένοπλες ομάδες διέψευσαν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για να πάρουν πολίτες που τραυματίστηκαν από τα μέρη που ελέγχουν.
          Είπε ότι οι αγωνιστές και οι χορηγοί τους, προκαλούν τη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της με εργασίες για την κλιμάκωση της βίας και υπάρχουν πολλά γεγονότα όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες ομάδες έχουν λάβει τα όπλα από τρίτους,και υποστηρίζονται παράνομα.                   
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε στο σχέδιο Ανάν , αλλά οι ένοπλες ομάδες δεν τηρούν την συμφωνία και λαμβάνουν περισσότερη υποστήριξη από εξωτερικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι η νέα Συρία τέθηκε υπό μια τρομοκρατική πράξη ,δεν ακούει την καταδίκη εναντίον αυτής της πράξης ,με την αναφορά να συνεχίσουν να παρέχουν τις παραιτήσεις των διαφόρων μέσων ενημέρωσης σταθμού , λόγω της κάλυψης των γεγονότων.
          Είπε ότι <<μετά από αυτό τον πόλεμο ζήτησα από τους συναδέλφους μου στην ομάδα εργασίας τη γνώμη τους ,την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου να σταματήσουν να μεταδίδουν τα συριακά δορυφορικά κανάλια ,δεν παίρνουν απάντηση μου, παρά το γεγονός ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ, που μιλούσαν για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των δημοσιογράφων. >>Ο Λαβρόφ τόνισε ότι τα όπλα της αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα κατά των ειρηνικών διαδηλωτών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκτός και αν υπάρχει μια επίθεση από τον αέρα.
Ανάν:Η Διεθνής Ομάδα Εργασίας για τη Συρία κατέληξε σε συμφωνία για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη Συρία μέσα από μια πολιτική διαδικασία που οδήγησε τους Σύρους ,οι ίδιοι να κάτσουν στο τραπέζι του συνολικού εθνικού διαλόγου  σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας που προβλέπει τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων. Είπε ο Ανάν στο τέλος των συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας στη Γενεύη ,σήμερα, ότι όλα τα μέρη έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στη Συρία και μεταφέρθηκαν σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας με τη λήψη της θέσης σαφέστερη και πιο συγκεκριμένη κατά τη διάρκεια ,ελπίζοντας να είναι σε θέση να διεξάγουν συνομιλίες οι αντιπρόσωποι του συριακού λαού και να εργαστούν μαζί του.
     Ο κ. Ανάν είπε, «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε εντατικά και να θέσουμε τέρμα στη βία στη Συρία και την έναρξη διαδικασίας, υπό την ηγεσία της Συρίας ,να οδηγήσουμε τη διαδικασία της μετάβασης που θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αποφασίσουν το μέλλον τους ανεξάρτητα."
         Ο Ανάν κάλεσε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν για την οριστική παύση της βίας και την εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων δράσης αμέσως ,χωρίς να περιμένει τους άλλους, επίσης κάλεσε την κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες να συνεργαστούν με τους παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών για το έδαφος. Ο Ανάν είπε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να εισέλθουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα, να σέβονται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια."

          Ο Ανάν σημείωσε ότι η Ομάδα Εργασίας συμφώνησε σε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν τη διαδικασία μετάβασης που θα πραγματοποιηθεί στη Συρία, όπου και παρουσίασε μία προοπτική για το μέλλον,που μπορεί να μοιραστεί με όλους στην πλουραλιστική δημοκρατία, στην οποία οι ελεύθερες εκλογές με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,και του κράτους δικαίου και τη δύναμη ίση με το σύνολο των δικαιωμάτων, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων μικρών ομάδων και αυτό απαιτεί σαφή βήματα εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
        Ο κ. Ανάν είπε ότι "τα βασικά στάδια της διαδικασίας μετάβασης περιλαμβάνουν τη δημιουργία της Γενικής Συνέλευσης του κυβερνήτη που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ουδέτερο περιβάλλον, μέσω των οποίων μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή και ότι η μετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και να διαμορφωθεί με βάση την κοινή συναίνεση." Ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας για όλους, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων, και πρέπει να υπάρξει συνέχεια της δράσης της κυβέρνησης και να έχει επιτευχθεί από όλα τα μέρη. Τόνισε ο Ανάν ότι ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του και όλα τα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε ένα πλήρες εθνικό διάλογο για όλα,με τον Mahsalth πυρήνα,να μπορεί να εφαρμοστεί δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες σε όλες αυτές τις πτυχές, επισημαίνοντας ότι, σε αυτή τη βάση, η "συνταγματική τάξη και το νομικό σύστημα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό υπόκειται στην έγκριση των ατόμων που παρακολουθήθηκαν από τις ελεύθερες εκλογές και δημοκρατικές πολυμέριες. " Ο Ανάν επεσήμανε ότι ο χρόνος εξαντλείται και πρέπει να είναι γρήγορα τα βήματα για την επίτευξη συμφωνίας και την επίλυση της διαφοράς μέσω ειρηνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μόνο.
            Και ο Ανάν είπε, «ότι οι ευνοϊκές συνθήκες για μια πολιτική διευθέτηση θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως και πρέπει να σταματήσουν τη βία και όλα τα κόμματα πρέπει να είναι έτοιμα να ορίσουν διαπραγματευτές για λογαριασμό τους ,να συνεργαστούν με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης στη Συρία». Ο Ανάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία επετεύχθη από όλα τα μέρη και ότι τα μέλη της ομάδας εργασίας που εμπλέκονται θα επιβάλουν πίεση σε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συζητηθεί με την αντιπολίτευση για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης.Ο Ανάν εξήγησε ότι η ομάδα δεσμεύτηκε να εργαστεί σε μια ατμόσφαιρα ελπίδας και είπε: «Δεν πρέπει να στρέψουμε τις ελπίδες του σήμερα με την απογοήτευση στο μέλλον, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται από κοινού για να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας." Από την πλευρά του, δήλωσε ο William Hague, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το έργο των διεθνών παρατηρητών στη Συρία και τις προσπάθειες του Ανάν και τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το σχέδιό του, για την εφαρμογή από τα έξι είδη στο σύνολό τους και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά. Επεσήμανε ότι η Σύμβαση της Χάγης,και η Διεθνής Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζουν όποτε κρίνεται αναγκαίο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η Διεθνής Ομάδα Εργασίας για τη Συρία επανέλαβε τις συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη το βράδυ με την παρουσία όλων των αντιπροσωπειών, μετά τη συνάντηση έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ , στη Συρία ο Κόφι Ανάν, στην οποία είπε ότι η κρίση στη Συρία εμβάθυνε με έκκληση για διεθνείς παράγοντες να ασκήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις αρχές για τον πολιτικό μετασχηματισμό με επικεφαλής τους Σύριους. Ο Ανάν εξέφρασε την άποψη ,ότι η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει την περιοχή, και να προκαλέσει μια διεθνή κρίση σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης, τονίζοντας ότι η ευθύνη για την επίλυση της κρίσης στη Συρία είναι τελικά ευθύνη της Σύριας.
Τόνισε ταυτόχρονα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα είναι σε θέση να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση της κρίσης μόνο στην περίπτωση της Συρίας ,δεν θα είναι σε θέση να φέρει διεθνείς παίκτες από τις θέσεις τους. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος πρέπει να είναι στο κτίριο της διάσκεψης της Γενεύης, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της διάσκεψης θα πρέπει να εξυπηρετήσουν πρωτίστως τα συμφέροντα του συριακού λαού και όχι τα συμφέροντα των ορισμένων διεθνών παραγόντων.Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με καθυστέρηση περίπου δύο ώρες, πίσω από κλειστές πόρτες.
               Το πρακτορείο ειδήσεων / Reuters / για υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες λόγω των διαφορών μεταξύ των συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες δεν μπορεί να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.
             Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο λόγος για την καθυστέρηση της έναρξης της συνόδου της Γενεύης είναι σε ένα μεγάλο αριθμό διμερών συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη πριν από την έναρξη των εργασιών της. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ / Ρωσία, Βρετανία, Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία / Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Ιράκ, Κουβέιτ και Κατάρ. Επίσης, παρέστη στη συνάντηση, η Catherine Ashton, Ύπατος Αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο Μπαν Κι-Μουν, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πριν από συνάντηση.Ο Λαβρόφ ήρθε την Παρασκευή μετά από περίπου μία ώρα συνομιλίες με την Αμερικανό ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στην Αγία Πετρούπολη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ τους.
              Από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι τα μέρη που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία δεν θα μπορούσαν να φθάσουν στο σχέδιο τελικού εγγράφου της Διάσκεψης κατά τη διάρκεια μιας προπαρασκευαστικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη την Παρασκευή σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων
http://www.sana.sy/ara/3/2012/06/30/428596.htm       ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου