Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ερντογάν: Προσέγγιση συριακών δυνάμεων στα σύνορά μας θα θεωρηθεί απειλή.

Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία, την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν ατύχημα, αλλά έγινε σκόπιμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας παράλληλα την Συρία ότι οποιαδήποτε προσέγγιση στρατιωτικών της δυνάμεων στα τουρκικά σύνορα, θα θεωρηθεί απειλή και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία εξέφρασε σήμερα, κατά την εκτατη συνεδρίασή του, το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να δίνει πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση.


Ερντογάν: Προσέγγιση συριακών δυνάμεων στα σύνορά μας θα θεωρηθεί απειλή
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα ανέφερε η Άγκυρα σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η κατάρριψη χαρακτηρίζονταν «εχθρική πράξη από την πλευρά των αρχών της Συρίας ενάντια στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απειλή προς την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.
Η Δαμασκός επιμένει ότι το F-4 Phantom κατερρίφθη γιατί παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας και επρόκειτο για μια «αμυντική ενέργεια» στην οποία- όπως λέει- ήταν «υποχρεωμένη» να προχωρήσει, ισχυρισμός που απορρίπτει η Άγκυρα.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μια μικρής διάρκειας παραβίαση των συνόρων δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει δικαιολογία για μια επίθεση», δηλώνοντας παράλληλα ότι το καταρριφθέν αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση για δομική των ραντάρ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η ήπια στάση που υιοθετεί η χώρα του δεν πρέπει να εκληφθεί «ως αδυναμία» και γνωστοποίησε ότι υπάρχει αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε προσέγγιση συριακών μονάδων στα σύνορά της θα θεωρηθεί απειλή.
«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η οργή της Τουρκίας είναι εξίσου δυνατή και καταστροφική…Οποιοδήποτε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίσει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα και αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ασφάλεια θα θεωρηθεί στρατιωτικός στόχος και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιος»

Ράσμουσεν: Απαράδεκτη η κατάρριψη-Αλληλεγγύη προς την Τουρκία
Στη σημερινή έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς την Τουρκία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους και την καταδίκασε απερίφραστα, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι στέκουν στο πλευρό της Τουρκίας «με πνεύμα ισχυρής αλληλεγγύης».

Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε επίσης ότι η κατάρριψη αποτελεί «ένα ακόμη παράδειγμα της περιφρόνησης των διεθνών κανονισμών από τις συριακές αρχές». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συζητήθηκε το άρθρο 5 του Χάρτη σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε μια χώρα-μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Το γεγονός πάντως ότι η ίδια η Τουρκία ζήτησε σύγκλιση της συνόδου βάσει του άρθρου 4 το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις όταν ένα κράτος μέλος θεωρεί ότι η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια απειλείται και όχι του άρθρου 5, που περιέχει τις διατάξεις περί στρατιωτικής επέμβασης, ερμηνεύεται ως μια πρόθεση της Τουρκίας να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που τα κράτη μέλη συνεδριάζουν υπό το άρθρο 4. Η πρώτη τέτοια σύνοδος, ήταν το 2003, προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και πάλι μετά από αίτημα της Τουρκίας.                      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63675678

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου