Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κατά τις διαπραγματεύσεις του Ιράν και των «έξι» υπήρξε ένας συμβιβασμός.

        Ο Διευθυντής,στο Κέντρο για τη Μελέτη του Ιράν ανέλυσε τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ του Ιράν και των «έξι».
        Το κύριο επίτευγμα της συνόδου των «έξι» για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 18 - 19 Ιουνίου ήταν η πρόθεση να συνεχίσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιούλιου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αποδείχθηκε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Μόσχας με την ιρανική αντιπροσωπεία, τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τις δυνατότητες των διαφόρων συμβιβασμών. Σχετικά με την "Izvestia", δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Νεότερης Ιράν Rajab Safarov. - Κατά τη γνώμη σας, ποιά είναι τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των «έξι» στη Μόσχα;

- Πρώτον, η "Έξι" θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συμβιβασμού. Τώρα χρειάστηκε χρόνος για να σκεφτούν για το τι βήματα μπορούν να κάνουν, αν το Ιράν θα μειώσει το ποσοστό του εμπλουτισμού ουρανίου στο 3,5% -5% αντί του σημερινού 20%. Και αν ανασταλεί ο εμπλουτισμός στο "Ford", ποιό θα είναι το αντάλλαγμα; Αν θα ξεκινήσει ελέγχους στην Parchin, όπως θα έπρεπε να ανταποκριθεί στη Δύση;                
В переговорах Ирана и «шестерки» наметился компромисс
Фото: ИТАР-ТАСС/Юрий Машков


- Δηλαδή, τα μέλη των «έξι» δεν είναι πλέον τόσο φοβισμένα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;

- Η Τεχεράνη έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα - είναι έτοιμη να δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν προορίζεται για στρατιωτικούς στόχους.

- Η εγγύηση είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε στρατιωτικούς στόχους, όπως διαβεβαίωσαν η φετβά (βασίζεται στις αρχές του Ισλάμ -. «Νέα»), ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Θα ενισχύσουν με την απόφαση της Βουλής ή της Κυβέρνησης.
- Μπορεί να είναι ευκολότερο να υπογράψουν πρόσθετο πρωτόκολλο στη ΣΜΔ;

- Πρακτικά το Ιράν είναι έτοιμο να υπογράψει, αν όλες οι κυρώσεις αρθούν και το πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα είναι πλέον σε αμφιβολίες από την Δύση.
Έχουν προγραμματιστεί στο εγγύς μέλλον μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα. Τι θα ήταν για τη συνάντηση;

- Το Ιράν επέμεινε ότι οι εμπειρογνώμονες συζήτησαν το θέμα του πυρηνικού φακέλου. Οι πολιτικοί είναι πάντα βασισμένοι στις ιδέες τους, ώστε να μην βλέπουν τις τεχνικές πραγματικότητες. Αλλά οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται λιγότερο πολιτικά τις βλέπουν.
- Αναμένεται ότι θα δώσει στη Δύση την απάντηση, στις προτάσεις του Ιράν, ανακοίνωσε στη Μόσχα. Επιπλέον,οι «έξι» συμφώνησαν ότι η συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην καθαρή μορφή της, δεν έχει νόημα.Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να κάνει κάποιους συμβιβασμούς σε περίπτωση που θα συζητηθούν παράλληλα και θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, καθώς και τη θέση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Αυτό είναι το Ιράκ και το Μπαχρέιν, και το Αφγανιστάν, και η Συρία. Σε γενικές γραμμές, η ιδανική λύση είναι η πρόταση της Ρωσίας, να ενισχύσει μέσω επίλυσης του ιρανικού προβλήματος.      http://izvestia.ru/news/528021          ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου