Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ο Ερντογάν πρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Πούτιν στο πεδίο της μάχης.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ταγίπ Ερντογάν .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσπαθεί να απελευθερώσει τα χέρια του Ερντογάν
Φωτογραφία:  Reuters

«Τώρα θέλουμε να βρούμε μια λύση στην τρέχουσα κρίση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και με αυτοσυγκράτηση. Αλλά η Τουρκία θα εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ», απάντησε ο Τούρκος ηγέτης στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Άγκυρα θα υποστήριζε το Κίεβο σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του τελευταίου και της Μόσχας .

 Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποια βήματα θα είναι έτοιμη να κάνει η Τουρκία σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων και για ποιες υποχρεώσεις ως μέλος της συμμαχίας πρόκειται.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

«Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα βήματα της Ρωσίας προς την ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την προσάρτηση της Κριμαίας », είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν προσφέρεται συνεχώς ως ενδιάμεσος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αν και επιδεικνύει ακραία προκατάληψη όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη - προμηθεύοντας όπλα κρούσης στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι υποπτευόταν τον Μπάιντεν για συμπαιγνία με τη Ρωσία.

Αλλά είναι άλλο πράγμα να εξασφαλίζεις υποστήριξη, να πουλάς drones και άλλο να πολεμάς.

Κανείς δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει για την Ουκρανία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που να είναι έτοιμο να στείλει ένα μεγάλο απόσπασμα στρατευμάτων στην Ουκρανία , δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τις προάλλες . Σε επιβεβαίωση των λόγων του, ο Πρόεδρος της Κροατίας και ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας έχουν ήδη μιλήσει , δηλώνοντας επίσης ότι οι χώρες τους δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Προφανώς, οι αποφάσεις τους επηρεάστηκαν από τα λόγια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν , ο οποίος είχε επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα έστελνε Αμερικανούς στρατιώτες σε αυτή τη χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ίσως αν έλεγε ότι ήταν έτοιμος να παρέμβει, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να τον είχαν υποστηρίξει.

Και έτσι ακόμα και οι πιο ένθερμοι ρωσόφοβοι - οι Βαλτ και οι Πολωνοί σιωπούν. Αν και η ετοιμότητα για αποστολή στρατευμάτων στους «ανεξάρτητους» εκφράστηκε στην Τσεχία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, μπορεί κανείς να μαντέψει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «γρύλισμα» του υπερπόντιου κυρίου, τίποτα περισσότερο από λόγια που βασίζονται στη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, για τον οποίο δύσκολα είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην πραγματικότητα.

Και ναι, πρέπει ακόμα να καταλάβετε ότι η αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν για την Ουκρανία, στην οποία κανείς δεν χρωστάει τίποτα, είναι ένα πράγμα και εντελώς άλλο είναι να συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο σας υποχρεώνει να βοηθήσετε την περίπτωση επίθεσης σε μια από τις χώρες της συμμαχίας. Αυτό δεν θέλει να πει ο Ερντογάν όταν αναφέρει δεσμεύσεις εντός του ΝΑΤΟ; Η υπεράσπιση της Ουκρανίας σαφώς δεν περιλαμβάνεται σε αυτά…

«Αυτή η δήλωση πρέπει να γίνει κατανοητή με τέτοιο τρόπο ώστε οι σχέσεις με τη Δύση να είναι πιο σημαντικές για την Τουρκία από τις σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Βαντίμ Τρουχάτσεφ , αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικών Επιστημών και Ξένων Περιφερειακών Σπουδών του RSUH .

«Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, να την προμηθεύει με Bayraktars. Αλλά οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι απίθανο να πάνε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χάρη του Ντονμπάς. Γενικά, θα συμπεριφέρεται όπως τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέλη του ΝΑΤΟ. 

- Παρά όλες τις διαφωνίες του Ερντογάν τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προς την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Και μέχρι στιγμής δεν πρόκειται. Ναι, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται κάτι παραπάνω από ιδιότροπα, αλλά δεν πρόκειται να βγουν από το πουθενά. Εξαρτώνται υπερβολικά από τη Δύση οικονομικά και τεχνολογικά. Επιπλέον, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι Τούρκοι ακόμη περισσότερο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη ρήξη με τη Δύση.


«ΣΠ»: - Οι Αγγλοσάξονες προκαλούν τον πόλεμο. Αλλά τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τζόνσον λένε ότι δεν θα στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Δηλαδή θέλουν να παλέψουν άλλοι για αυτούς;


Ναι, θέλουν οι άλλοι να παλεύουν για αυτούς. Η Τουρκία έρχεται πρώτη. Δεδομένων των μακροχρόνιων δεσμών της με τη Βρετανία, μπορεί να υποτεθεί ότι η προμήθεια των «Bayraktars» στην Ουκρανία έγινε μετά από «αίτημα» των Βρετανών. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως κριάρι εναντίον της Ρωσίας - τόσο στην Ουκρανία, όσο και στον Υπερκαύκασο, και στην Κεντρική Ασία, και σε ορισμένες περιοχές της ίδιας της Ρωσίας. Το όλο ερώτημα είναι πόσο έτοιμοι είναι οι Τούρκοι να είναι ένα τόσο αθόρυβο εργαλείο σε λάθος χέρια.


«SP»: - Σε αυτό το φόντο, Κροατία και Βουλγαρία δηλώνουν ότι δεν θα πολεμήσουν. Ετοιμότητα όμως εκφράστηκε από Τσέχους και Μακεδόνες. Ή μήπως θέλουν απλώς να κερδίσουν την εύνοια των Αμερικανών, αλλά όταν έρθει η ώρα, «σβήνουν»;


- Η Τσεχική Δημοκρατία είναι έτοιμη να στείλει όπλα στην Ουκρανία ως μέρος της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει χαράξει μια πορεία για πλήρη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν είναι τόσο πολύ το θέμα της εύνοιας των Αμερικανών - σε τελική ανάλυση, αυτή δεν είναι η Λιθουανία για μειλίχια εύνοια. Αλλά οι Τσέχοι δεν θα πάνε σε πόλεμο για την Ουκρανία.


Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ότι πράγματι θεραπεύεται με το να είναι ο τελευταίος νεοφερμένος στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως αμφίβολο ότι ο μακεδονικός στρατός ήρθε σε βοήθεια του ουκρανικού. Ο πληθυσμός της χώρας δεν θα το καταλάβει αυτό. Εκτός κι αν εθελοντές από Αλβανούς...


«SP»: - Και τι γίνεται με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής; Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν; Ποιος άλλος στην Ευρώπη μπορεί να απαντήσει θετικά στην ερώτηση;


- Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι έτοιμη να πολεμήσει για την Ουκρανία - ακόμη και η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Η ίδια Κροατία δεν είναι έτοιμη, αν και είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος λαός που θα φερόταν καλύτερα στους Ουκρανούς από τους Κροάτες... Ένα άλλο πράγμα είναι να προμηθεύει όπλα. Από αυτούς που δεν έχουν ακόμη αναφερθεί, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία είναι έτοιμες για αυτό. Ο Καναδάς το προμηθεύει τόσο καιρό.


«SP»: - Σε ποιο βαθμό επηρέασαν τα λόγια του Μπάιντεν ότι δεν θα στείλει δικούς του την απόφαση για την αποστολή ή όχι στρατιωτών στην Ουκρανία; Αν έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν στρατεύματα, θα υπήρχαν περισσότεροι πρόθυμοι να συμμετάσχουν;


- Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν στρατεύματα, ορισμένες χώρες θα εντάσσονταν συμβολικά. Πρόκειται για την ίδια Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, τη Βόρεια Μακεδονία. Αμφίβολη - Τουρκία Τσεχία, Κροατία, Ρουμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία. Μόνο η Βρετανία και ο Καναδάς θα ήταν πλήρως «αναμμένα», ίσως η Αλβανία. Αυτό θα ήταν το τέλος του θέματος. Η Ουκρανία θα πρέπει να πολεμήσει τον εαυτό της. Θα βοηθηθεί από εξοπλισμό, εκπαιδευτές και υποστήριξη πληροφοριών - αλλά κανείς δεν θα παλέψει σοβαρά για αυτήν και μαζί της.


«Η Τουρκία συμπεριφέρεται αρκετά απρόσεκτα τον τελευταίο καιρό», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Vladimir Mozhegov.


- Επιπλέον, χτυπήθηκαν σοβαρά στα χέρια στο Καζακστάν. Η ρωσο-κινεζική προσέγγιση στην Κεντρική Ασία ανησυχεί πολύ τον Ερντογάν, καθώς αφήνει ελάχιστα περιθώρια για τις φιλοδοξίες του. Προφανώς, έχουν συσσωρευτεί πολλά πράγματα για τέτοιες συναισθηματικές δηλώσεις.


«SP»: - Πώς να κατανοήσετε τα λόγια ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας; Θα πολεμήσει; Ή μόνο στην περίπτωση λόγων εφαρμογής του πέμπτου άρθρου -δηλ. αν η Ρωσία επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ; Εκείνοι. ποτέ?


Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει με τη Ρωσία. Αλλά ο θόρυβος πληροφοριών γύρω από την υποτιθέμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ είναι τόσο υψηλός που θα ήταν αμαρτία να μην τον υποστηρίξουμε. Οι Οθωμανοί, δυστυχώς, δεν έχουν ένα εκλεπτυσμένο γούστο που θα τους κρατούσε από περιττές δηλώσεις. Με μια λέξη, απλά παίζει αίμα.


«SP»: - Στα τέλη του περασμένου έτους, τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν με κάθε σοβαρότητα για την απειλή πολέμου με τη Ρωσία. Είναι όλα σχετικά με την «ευρωατλαντική αλληλεγγύη» ή η Τουρκία έχει τους δικούς της λόγους να μπει σε έναν τέτοιο πόλεμο; Μάλιστα, το γεγονός ότι εξοπλίζει την Ουκρανία μιλά ήδη για επιθετικές προθέσεις. Τι?


- Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι μια χαλαρή έννοια, όπως παντού. Τα εθνικιστικά φυλλάδια όλων των χωρών λατρεύουν να πάνε σε πόλεμο με τους εχθρούς τους εικονικά. Ειδικά με φόντο τα υψηλά όνειρα του Ερντογάν για το «Μεγάλο Τουράν». Δεν θα το έπαιρνα αυτό στα σοβαρά. Ο «άρρωστος της Ευρώπης» είναι πάντα σε περιόδους κρίσης ο πιο επιρρεπής σε ψυχικές καταρρεύσεις και σύνδρομα. Γενικά, μπορείς να ασχοληθείς με τον Ερντογάν, αλλά πρέπει να τον κρατάς πάντα εντός ορίων. Τώρα απλώς, όπως λένε, έχασε λίγο τις ακτές του. Νομίζω ότι είναι όλα επιφανειακά και θα περάσει σύντομα.


«SP»: - Κροάτες και Βούλγαροι, ωστόσο, λένε ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Και οι Τσέχοι και οι Μακεδόνες είναι έτοιμοι. Πραγματικός χωρισμός. Τι γίνεται όμως αν συμβεί ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ; Θα τσακωθούν όλοι σαν να είναι χαριτωμένοι ή θα βρουν τρόπο να «χτυπήσουν»;


- Για άλλη μια φορά, σημειώνω - κανείς δεν θέλει να πολεμήσει με τη Ρωσία. Οι Τσέχοι και οι Μακεδόνες είναι πολύ μικροί για να έχουν άποψη για οποιοδήποτε θέμα. Αν δεν πουν τι τους ζητείται, θα μείνουν χωρίς χαρτζιλίκι, ακόμη και χωρίς φαγητό. Ο δάσκαλος της τάξης τους θα βλάψει τα δάχτυλά τους με ένα δείκτη αν απαγγέλλουν κακώς ένα ποίημα που έχει απομνημονεύσει στο σπίτι.


«ΣΠ»: - Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν οι ίδιοι οι Αγγλοσάξονες;


— Οι Αγγλοσάξονες διέγραψαν την Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό. Για τους Αμερικανούς, αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο σπατάλη. Η Ευρώπη δεν θα μεταφερθεί στο μέλλον. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο σε προοπτική 20 ετών. Γι' αυτό η Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει τα πόδια της έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση - σε αντίθεση με την Ευρώπη, έχει σχέδια για το μέλλον. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η Ευρώπη, από την σκοπιά των ΗΠΑ, είναι να πεθάνει, φέρνοντας παράλληλα κάποια οφέλη και έσοδα. Η δολοφονία της Ευρώπης με τη βοήθεια των μεταναστών και η ολοκληρωτική κατεδάφιση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως αποδεικνύεται, είναι ακόμα μακρά και θλιβερή. Αλλά να το σπρώξετε εναντίον της Ρωσίας και έτσι να σκοτώσετε δύο πουλιά με μια πέτρα: δηλαδή και τη Ρωσία και την Ευρώπη - αυτό είναι. 

news.rambler.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου