Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Κρίσιμες ώρες: Ισχυρή συγκέντρωση δυνάμεων στην Κριμαία - Φιάλες αίματος μετέφερε ο ρωσικός Στρατός./Μια σπίθα πριν τον πόλεμο: Φόβοι για ρωσικό «Blitzkrieg» σε ολόκληρη την Ουκρανία - Χάρτες επίθεσης.

Ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα για έναρξη της μεγαλύτερης ρωσικής επίθεσης από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν ισχυρές δυνάμεις και στην Κριμαία ενώ μετέφεραν φιάλες αίματος στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, η κατάσταση του εδάφους χαρακτηρίζεται “καλή” και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην προέλαση του ρωσικού Στρατού.

Σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς Αξιωματούχους, η ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στα ουκρανικά σύνορα έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και προμήθειες αίματος μαζί με άλλα απαραίτητα ιατρικά υλικά που θα επιτρέψουν να περιθάλψουν τραυματισμένους στρατιώτες.

Ήδη σήμερα το πρωί, όπως αποκάλυψε το WarNews247, η Ρωσία άρχισε να στείνει ιατρικές μονάδες και νοσοκομεία εκστρατείας.

“Προ των πυλών η σύρραξη”

Αυτό σημαίνει πως έχει αυξηθεί και άλλο η στρατιωτική ετοιμότητα της Ρωσίας” ανέφεραν αμερικανικές πηγές.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις — όπως οι προμήθειες αίματος — είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επισημάνει πως η συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριο. Ωστόσο, η αποκάλυψη για τις φιάλες αίματος προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απολύτως ενδεικτικές του επιπέδου της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας.

«Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δεν θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά (σ.σ. τα αποθέματα αίματος)», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό εξηγεί γιατί από τότε υπάρχει μπαράζ πολεμικών δηλώσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μ. Τζόνσον, γιατί έφυγαν οι διπλωμάτες χωρών -στενών συμμάχων με την Ουάσιγκτον (Βρετανία-Αυστραλία-Ιαπωνία κτλ).

Θα αποχωρήσουν οι Ρώσοι διπλωμάτες

“Η εκκένωση των Δυτικών Διπλωματών από το Κίεβο δείχνει πως η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί ξανά τα μέτρα ασφαλείας των δικών της διπλωματών.

Ποιος διώχνει διπλωμάτες από το Κίεβο; Οι Αμερικανοί και οι Αγγλοσάξονες, Καναδάς και Βρετανία. Μήπως αυτό σημαίνει πως ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;

Θα σκεφτούμε μήπως χρειάζονται μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των διπλωματών μας από τη στιγμή που περιμένουμε προβοκάτσιες” τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προϊδεάζοντας για αποχώρηση των Ρώσων διπλωματών από την Ουκρανία

Ντονέτσκ: Aμερικανοί και Ουκρανοί σχεδιάζουν επίθεση στο Ντονμπάς

“Το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ΕΔ υπό την καθοδήγηση Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων σχεδιάζει επίθεση στο Ντονμπας” ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός των δυνάμεων του Ντονέτσκ, Eduard Basurin.

“Σύμφωνα με πληροφορίες, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο πρόκειται να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Η διαταγή έναρξης θα δοθεί μόλις δώσει το “πράσινο φως” το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να μεταφέρουν ακόμη 3 Ταξιαρχίες, την 72η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, την 10η Ταξιαρχία και την 80η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία η οποία είναι η πλέον ετοιμοπόλεμη των ουκρανικών ΕΔ.

Η Διοίκηση των ουκρανικών σιδηροδρόμων έλαβε εντολή από του υπουργείο Άμυνας να παράσχουν τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς των τριών Ταξιαρχιών από τους σταθμούς Belaya Tserkov, Kolomyia και Lvovστις  3-10 Φεβρουαρίου.

Δείτε βίντεο με τις μετακινήσεις δυνάμεων στην Κριμαία

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:31
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:30
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:38
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:20

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

warnews247.gr

Μια σπίθα πριν τον πόλεμο: Φόβοι για ρωσικό «Blitzkrieg» σε ολόκληρη την Ουκρανία - Χάρτες επίθεσης

Την ώρα που η Δύση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την σύγκρουση αλλά δείχνει την στήριξή της στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει συνεχώς στρατεύματα στα σύνορα με αποτέλεσμα να δικαιολογεί και τις προειδοποιήσεις τόσο του Ζελένσκι όσο και του ίδιου του Μπάιντεν πως η εισβολή είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία ζητούν τη συνδρομή της Μόσχα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε όπλα από τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, εν μέσω της ρωσο-δυτικής κρίσης που απειλεί να επιδεινώσει αυτή τη σύγκρουση.

Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία

«Ετοιμάσου για πόλεμο»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, παρά τις λεκτικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση η Ρωσία. Οι χάρτες που δείχνουν πώς η Μόσχα έχει περικυκλώσει με στρατεύματα την Ουκρανία είναι αποκαλυπτικοί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και λόγω του ψύχους δεν θα υπάρχουν βαλτώδη εδάφη πάνω στα οποία θα μπορούν να κινηθούν τα ρωσικά τανκς. Εάν έχουν δίκιο, αυτό δίνει στον Ζελένσκι και στους στρατηγούς του λίγες μόνο εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Η Daily Mail, συνδυάζοντας αναλύσεις ειδικών εξετάζει τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και ολοκληρωτικό πόλεμο τύπου «Blitzkrieg» σε ολόκληρη τη χώρα.
rossiki-epithesi-64Στον χάρτη απεικονίζονται οι δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και τις επιλογές που δίνονται στον Πούτιν. Πηγή: Daily Mail

Για να γίνουν, όμως αυτά, θα έπρεπε ο Πούτιν να βρει μία αφορμή. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί είτε από ένα συνοριακό επεισόδιο, είτε από μία κατασκευασμένη είδηση, την οποία η Μόσχα να αξιοποιήσει για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της.

Ο Πούτιν μπορεί επανειλημμένα να έχει αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή, αλλά το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε ως αμυντική αποστολή για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από βίαιους Ουκρανούς εθνικιστές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο τώρα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές είναι η πιθανότητα η Ρωσία να θέλει να προχωρήσει σε δολιοφθορές, σπέρνοντας το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, δίκτυα δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές – που κυμαίνονται από μικρές εισβολές στα ανατολικά της χώρας, μέχρι μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Το Ουκρανικό think-tank Center for Defense Strategies προειδοποίησε σε πρόσφατο έγγραφο ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την ικανότητα της χώρας να πολεμήσει κάθε είδους εμπλοκή αλλού, καθώς η πρωτεύουσα περιέχει σημαντική στρατιωτική υποδομή, θέσεις διοίκησης και την έδρα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά οι επιλογές της Ρωσίας σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία:

 

epilogi-1

Η πιο ήπια επιλογή που έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Αυτό πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόδρομος μιας χερσαίας εισβολής

epilogi-2Εάν ο Πούτιν επιλέξει μια περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση, τότε θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις του ανοιχτά στο Ντονμπάς, να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους, πυραύλους και αεριωθούμενα στην πρώτη γραμμή και να προσπαθήσει να τις προωθήσει – καταλαμβάνοντας κοντινές πόλεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας

epilogi-3Μια μεγαλύτερης κλίμακας ρωσική επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει το άνοιγμα μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ των ανατολικών περιοχών και της κατεχόμενης Κριμαίας, καθώς και επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα για να αποκοπούν βασικά λιμάνια όπως η Οδησσός.

epilogi-4Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί ολοσχερώς, πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, που θα μπορούσε να περικυκλωθεί από δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λευκορωσία, καθώς και επιθέσεις κατά μήκος της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας, σε συνδυασμό με μια μαζική επίθεση από τα ανατολικά. Πηγή: Daily Mail

Μπάιντεν: «Θα στείλω σύντομα Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες του ΝΑΤΟ»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα στείλει «σύντομα» έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινκγτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου