Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ο σύμμαχος του Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα εξαλείψει τον στρατό της Ουκρανίας σε μόλις 48 ώρες, καθώς οι Ουκρανοί εξασκούνται με βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους και η αύξηση των δυνάμεων του Πούτιν φτάνει τους 130.000 στρατιώτες - η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

 Ένα νέο βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να εκπαιδεύονται για πρώτη φορά με τα βρετανικά αντιαρματικά όπλα NLAW.


Οι ασκήσεις στην περιοχή του Λβιβ έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφίγγει τον στρατιωτικό κλοιό γύρω από την Ουκρανία, ενώ επισήμως αρνείται κάθε πρόθεση εισβολής.

Αλλά ένας στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι θα χρειαστούν το πολύ 48 ώρες για να εισβάλει στην Ουκρανία επειδή το Κίεβο είναι τόσο υπεράριθμο.

'Εκπρόσωποι της βρετανικής εκπαιδευτικής αποστολής στην Ουκρανία εισήγαγαν τον στρατό μας στα χαρακτηριστικά απόδοσης και τα χαρακτηριστικά χρήσης ελαφρών αντιαρματικών όπλων που παρέχονται από διεθνείς εταίρους', ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.


Ο φορητός εκτοξευτής κατευθυνόμενων πυραύλων NLAW θεωρείται ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα καθοδήγησης που παρέχει υψηλή πιθανότητα καταστροφής ενός κινούμενου στόχου με την πρώτη βολή.

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης αμερικανικούς αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Javelin και δικά της αντιαρματικά συστήματα και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Νέα βίντεο δείχνουν βαρύ ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό να συνεχίζει να φτάνει στη Λευκορωσία - στα βόρεια της Ουκρανίας, και στην προσαρτημένη Κριμαία, στα νότια.Σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός φαίνεται επίσης σε νέα πλάνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφηκαν στις περιοχές Ροστόφ και Βορονέζ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ένα άλλο βίντεο αναδεικνύει 12 ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Pantsir-S στη Λευκορωσία δήθεν για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Ουκρανία εκτιμά τώρα ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ρωσίας φτάνει τις 130.000, με τις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι διαθέτει επαρκή δύναμη πυρός για να επιχειρήσει μερική ή πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov δήλωσε: "Τώρα παρατηρούμε μονάδες που περιλαμβάνουν περίπου 112.000 άτομα και είναι περίπου 130.000 με τα ναυτικά και αεροπορικά στοιχεία.

'Τον Απρίλιο του 2021, η πολεμική συνιστώσα που μεταφέρει η Ρωσία περιελάμβανε 126.000 άτομα. Έτσι, οι αριθμοί είναι ανάλογοι. Η αντίδραση δεν είναι ανάλογη'.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Παρασκευή: "Ενώ δεν πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την τελική απόφαση να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, είναι σαφές ότι έχει πλέον τη δυνατότητα".Προειδοποίησε για προβοκάτσιες όπως μια "επιχείρηση με ψεύτικη σημαία" για να προκαλέσει ρωσική επέμβαση.

Ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο Konstantin Malofeev - ο οποίος διευθύνει έναν επενδυτικό όμιλο και ένα σταθερά φιλοκρεμλινικό μέσο ενημέρωσης - δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης Znak ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες για τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Η ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι πόλεμος ή, τουλάχιστον, ένας μακροχρόνιος πόλεμος, επειδή η διαφορά στο στρατιωτικό δυναμικό είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να υπάρξει μόνο μια επιχείρηση για την επιβολή της ειρήνης', είπε.

'Θα διαρκέσει το πολύ 48 ώρες και δεν μπορούμε να μιλάμε για διαφορετικά μέτωπα'.

Ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σήμερα υπό την κυριαρχία των αμερικανικών και βρετανικών - "αγγλοσαξονικών"- μυστικών υπηρεσιών .

Η εισβολή έχει ήδη γίνει', είπε.

'Οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος.

'Γνωρίζουμε ότι οι καναδικές ειδικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην Ουκρανία.Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε προκλήσεις στα σύνορα με τη DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες και βρίσκεται υπό την κατοχή της Μόσχας) και τη LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ).

'Ίσως, αυτοί δεν θα είναι Ουκρανοί αλλά αγγλοσαξονικές ειδικές δυνάμεις, που θα οργανώσουν αυτές τις προκλήσεις, διότι Αμερικανοί και Βρετανοί είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τους Ρώσους, μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ουκρανός'.

Υποστήριξε: "Θεωρούμε την Ουκρανία ως μια χώρα που κατέχεται προσωρινά από τις αγγλοσαξονικές ειδικές υπηρεσίες, στην οποία δεν υπάρχει καμία κυρίαρχη δύναμη, η οποία βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο αυτών των ειδικών υπηρεσιών.

'Έτσι, δεν μιλάμε με τις ουκρανικές αρχές, αλλά με τη συλλογική Δύση.

Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται στο Κίεβο, αλλά στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, όπου είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου....

'Ναι, δεν θέλουν καν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Για να δούμε αν τα αφεντικά τους θα είναι έτοιμα να κάνουν ειρήνη χωρίς να χύσουν το αίμα Ουκρανών και Ρώσων, ή θα παρασύρουν τους Ουκρανούς σε αυτή την τρελή και αυτοκτονική σύγκρουση".Ο Μαλοφέιφ έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Δύσης για προηγούμενη αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Στη Βαλτική, η Ρωσία οργάνωσε ασκήσεις εκτόξευσης εξεδρών κατά "επιθετικών πλοίων" με κινητά παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion.

Κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός χαρακτήρισε τη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας ως τη μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο και θα μπορούσε να 'οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό θυμάτων' αν όλες εξαπολυθούν.Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία μοιάζει "μεγαλύτερη σε κλίμακα" από τις εντάσεις των τελευταίων ετών. 

Είπε: "Αισθάνεται διαφορετική σε σχέση με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν από ρωσικές ασκήσεις κ.λπ.

Αυτό είναι μεγαλύτερο σε κλίμακα και πεδίο εφαρμογής και σε συγκέντρωση δυνάμεων από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη μνήμη μας, και νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω, στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου, για να δούμε κάτι τέτοιου μεγέθους.


"Κάνουν ετήσιες ασκήσεις και τις παρακολουθούμε στενά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό".

Ο στρατηγός Milley πρόσθεσε ότι ενώ δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε επίθεση, οι συνέπειες μιας επιθετικής ενέργειας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Είπε: "Δεν πιστεύουμε ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους επιθετικής επιχείρησης στην Ουκρανία από τους Ρώσους και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματική έκβαση εδώ.

Τούτου λεχθέντος, δεδομένου του είδους των δυνάμεων που είναι παρατεταγμένες - οι χερσαίες δυνάμεις ελιγμών, το πυροβολικό, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι αεροπορικές δυνάμεις - όλα αυτά μαζεμένα μαζί, αν εξαπολυθούν στην Ουκρανία, θα είναι σημαντικά, πολύ σημαντικά, και θα οδηγήσουν σε σημαντικό αριθμό απωλειών.

"Και μπορείτε να φανταστείτε πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, κατά μήκος δρόμων και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Θα ήταν φρικτό. Θα ήταν τρομερό.

'Και δεν είναι απαραίτητο, και πιστεύουμε ότι η διπλωματική λύση είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθηθεί εδώ.'


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin III πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ανησυχία για το "εύρος επιλογών" του Πούτιν πέραν της εισβολής.

Είπε: "Όσον αφορά το αν έχει ή όχι αρκετές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια εισβολή πλήρους κλίμακας, ακούσατε τον πρόεδρο να λέει νωρίτερα ότι έχει πάνω από 100.000 στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων.

"Αυτό του δίνει μια σειρά από επιλογές, και αυτό που έκανε καθώς συνέχισε να μετακινεί στρατεύματα και πόρους στην περιοχή είναι να αυξάνει τις επιλογές του.

'Και έτσι δεν θα προβλέψουμε πού θα τον οδηγήσουν οι αποφάσεις του, αλλά παραμένουμε ανήσυχοι για το εύρος των επιλογών που θα μπορούσε να ακολουθήσει και θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό το σύνολο προβλημάτων'.


Ο υπουργός Όστιν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να "κάνει το σωστό", προσθέτοντας: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

'Μπορεί να επιλέξει την αποκλιμάκωση, μπορεί να διατάξει την απομάκρυνση των στρατευμάτων του, μπορεί να επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία. Ό,τι κι αν αποφασίσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των συμμάχων και των εταίρων μας".

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Δύση και την Ουάσινγκτον ειδικότερα για τη δημιουργία "πανικού" γύρω από τις συνοριακές εντάσεις, καθώς επέμεινε ότι δεν υπάρχουν "τανκς στους δρόμους", κατηγορώντας τις απεικονίσεις των καταστάσεων από τα μέσα ενημέρωσης για την πρόκληση υστερίας.

Σε συνέντευξη Τύπου με ξένα μέσα ενημέρωσης δήλωσε χθες ότι η τρέχουσα κατάσταση, ενώ εμπεριέχει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, δεν είναι "πιο τεταμένη από πριν", αναφέρει το CGTN.

Πρόσθεσε: "Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό". 


Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να απευθύνει άμεση προειδοποίηση στον Πούτιν για τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαιτήσει από το Κρεμλίνο να "κάνει πίσω" από το χείλος του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Τζόνσον θα προειδοποιήσει τον κ. Πούτιν για τις πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις που θα του επιβληθούν σε περίπτωση που στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες πέρα από τα σύνορα στη φιλοδυτική γειτονική χώρα.


Και τη Δευτέρα, δήλωσαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών θα ανακοινώσει σκληρή καταστολή των ρωσικών χρημάτων που διακινούνται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξέλιξη ήρθε καθώς ο πρόεδρος Πούτιν μετέφερε χιλιάδες στρατιώτες και πυραύλους εδάφους-αέρος στη Λευκορωσία - όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ουκρανία.

Χθες το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο κ. Τζόνσον είναι "αποφασισμένος να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες και να ενισχύσει την αποτροπή για να αποφευχθεί η αιματοχυσία".

Ανακοίνωση για την αποστολή πρόσθετων βρετανικών στρατιωτικών πόρων σε πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ και σοβιετικές δημοκρατίες αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά η κυβέρνηση θα στοχεύσει πρώτα τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από έντονες επικρίσεις.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές αμφισβήτησαν χθες πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι κυρώσεις κατά των ολιγαρχών που υποστηρίζουν τον κ. Πούτιν, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι στο Λονδίνο υπάρχουν 70 δισεκατομμύρια λίρες ρωσικού "βρώμικου χρήματος", το οποίο οι αξιωματούχοι έχουν ονομάσει "Μόσχα στον Τάμεση".


Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας αναμένεται να επισκεφθούν τη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Βρετανία συνεχίζει να πρωτοστατεί στις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μετά την παροχή την περασμένη εβδομάδα 2.000 αντιαρματικών όπλων.

Τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει επίσης σε συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Ρωσία να δεσμευτεί για μια αποκλειστικά ειρηνική προσέγγιση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γάλλο ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση "αγνόησε" τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επιθυμεί να αποκλειστεί η Ουκρανία από το να ενταχθεί ποτέ στη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ, καθώς και την απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων από την ανατολική Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η στάση της Δύσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συμβιβασμό - αλλά η Ρωσία δεν θα ξεκινήσει πόλεμο.


Σε μια σειρά εξελίξεων "τιμωρία για τιμωρία" χθες, η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες και πυραύλους στη Λευκορωσία, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι περισσότερα στρατεύματα θα κατευθυνθούν ανατολικά.

Η Μόσχα έστειλε στρατεύματα και υλικό με το πρόσχημα της διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων τον επόμενο μήνα. Αλλά το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι οι άνδρες και τα μηχανήματα θα βρίσκονται σε απόσταση βολής από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.


Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εντείνει τα πολεμικά της σχέδια στέλνοντας προμήθειες αίματος και άλλα ιατρικά υλικά στη γραμμή του μετώπου.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου