Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ανάλυση / Η κρίση στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για τη Μέση Ανατολή.

 Καθώς η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, τα γεγονότα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. Οι περιφερειακοί παράγοντες παρακολουθούν στενά το δράμα και προσαρμόζουν τα δικά τους σχέδια και τις εκτιμήσεις κινδύνου.   


Ιρανική επιθετικότητα.

Με όλα τα μάτια στραμμένα στην Ουκρανία, το ιρανικό καθεστώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κρίση για να κάνει επιθετικές περιφερειακές κινήσεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Τεχεράνη μπορεί να αισθανθεί πιο ελεύθερη να εξαπολύσει επιθέσεις ή να προωθήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανέφερε η εφημερίδα Maariv.

Με την προσοχή του κόσμου στραμμένη αλλού, ο άξονας του Ιράν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αναλάβει δράση με ελάχιστη δυτική αντίδραση. Οι Χούθι ήδη στοχεύουν τα ΗΑΕ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μπορούσαν να εντείνουν τα χτυπήματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στην Υεμένη απείλησαν επίσης να επιτεθούν στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας εκτιμούν ότι οι Χούτι μπορεί να στοχεύσουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ντιμόνα και το λιμάνι του Εϊλάτ, ανέφερε το Κέντρο της Ιερουσαλήμ. Οι πολιτοφυλακές με έδρα την Υεμένη θα μπορούσαν επίσης να βάλουν στο στόχαστρο Ισραηλινούς τουρίστες και διπλωμάτες στα Εμιράτα, προειδοποίησε ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας Ομέρ Ντόστρι.

Συνολικά, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία στη Μέση Ανατολή αλλάζοντας τους υπολογισμούς των βασικών παικτών. Το Ισραήλ, επίσης, θα μπορούσε να αναλάβει πιο επιθετική στρατιωτική δράση με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα απασχολημένες.

Ρωσική αναστάτωση.

Με τις εντάσεις στην Ουκρανία να αυξάνονται, η Ρωσία είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στη Δύση σε άλλα θέατρα. Η Μέση Ανατολή αποτελεί ιδανική αρένα για τη Μόσχα, δεδομένης της περιφερειακής της παρουσίας και της στενής εμπλοκής της σε ευαίσθητα ζητήματα.

Η Ρωσία έχει ήδη σηματοδοτήσει τις προθέσεις της με μια ευρέως δημοσιοποιημένη αεροπορική περιπολία με συριακά μαχητικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς την Αμερική σχετικά με την ικανότητα της Μόσχας να πυροδοτεί κρίσεις σε άλλα μέτωπα.

Το Ισραήλ φοβάται επίσης ότι οι Ρώσοι θα στραφούν εχθρικά στο πυρηνικό μέτωπο, καθιστώντας αδύνατη την άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη για μια συμφωνία. Η θέση της Μόσχας ήταν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με τη Δύση μέχρι τώρα, αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αμερικανική αδυναμία.

Επιπλέον, η κρίση στην Ουκρανία χρησιμεύει ως η τελευταία δοκιμασία της αμερικανικής δύναμης και αποφασιστικότητας. Μια αυξανόμενη αίσθηση αδυναμίας των ΗΠΑ θα υπονομεύσει περαιτέρω την αποτρεπτική τους δύναμη, ενθαρρύνοντας τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή να αμφισβητήσουν την Αμερική και τους συμμάχους της.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να αποθρασυνθεί και να ενισχύσει μαζικά τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, έγραψε ο βετεράνος στρατηγικός εμπειρογνώμονας Dan Schueftan. Διαφορετικά, η Αμερική θα πληρώσει ένα τίμημα στη Μέση Ανατολή, προέβλεψε, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να κατευνάσουν τους εχθρούς ήταν ανόητες και αναποτελεσματικές.

Η αντίληψη της αμερικανικής μαλθακότητας και της απροθυμίας χρήσης βίας αποτελεί μείζονα ανησυχία για τους περιφερειακούς συμμάχους, όπως το Ισραήλ, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Τελικά, μια αδύναμη αντίδραση στην Ουκρανία θα ενισχύσει το φθίνον καθεστώς της Αμερικής και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα σε μια ήδη ασταθή περιοχή.

israelradar.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου