Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ο βομβαρδισμός του Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τις 9 Φεβρουαρίου.

 timesofisrael.com: "Έχουν απομείνει μόνο λίγες εβδομάδες" για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν "άλλες επιλογές" εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.


Οι διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία - ξεκίνησαν πέρυσι, αλλά σταμάτησαν τον Ιούνιο, όταν το Ιράν εξέλεξε τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Μετά από αυτό, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μόλις τον Νοέμβριο.

"Νομίζω ότι μας απομένουν λίγες εβδομάδες για να δούμε αν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αμοιβαία συμφωνία", δήλωσε ο Μπλίνκεν στον αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NPR.

"Έχουμε πολύ, πολύ λίγο χρόνο", καθώς "το Ιράν πλησιάζει όλο και περισσότερο στο σημείο όπου μπορεί να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", είπε.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ, η Τεχεράνη έχει κάνει πυρηνικές προόδους που "θα είναι όλο και πιο δύσκολο να ανατραπούν, επειδή μαθαίνουν πράγματα, κάνουν νέα πράγματα ως αποτέλεσμα της απεμπλοκής από τους περιορισμούς της συμφωνίας".

Η συμφωνία του 2015 προσέφερε στο Ιράν την πολυπόθητη ανακούφιση από τις κυρώσεις που έπληξαν την οικονομία του, με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Στη συνέχεια, όμως, η μονομερής αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία το 2018 ώθησε την Τεχεράνη να αθετήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε την επιστροφή στη συμφωνία, με την Ουάσινγκτον να συμμετέχει έμμεσα στις διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση για την αναβίωση του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).

Σχόλιο της σύνταξης του Big One: Το ότι το Ιράν δεν επρόκειτο καν να διαπραγματευτεί οτιδήποτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρο ήδη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανάληψη της πυρηνικής συμφωνίας. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό το συμπέρασμα γινόταν όλο και πιο προφανές, και τώρα είναι προφανές και για τον Λευκό Οίκο. Πιο συγκεκριμένα, έχει γίνει προφανές. Και υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες διαφορές. 

Συνήθως, όταν τα μέρη κάθονται στο τραπέζι και πρόκειται να συμφωνήσουν κάτι επίσημα, οι μυστικές υπηρεσίες αρχίζουν εντατική δουλειά πολύ πριν από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, μετά τις οποίες οι ειδικές υπηρεσίες αντικαθίστανται από ένα είδος καταλυμάτων - ανεπίσημους διαπραγματευτές που συμφωνούν για τα πάντα σε γενικές γραμμές, και τότε τα κύρια αφεντικά πρέπει μόνο να έρθουν στην επίσημη συνάντηση, να συζητήσουν τις μικρές λεπτομέρειες και να υπογράψουν τα πάντα. 

Πιθανότατα αυτό συνέβη και αυτή τη φορά. Δηλαδή η CIA και οι συνεργαζόμενες με αυτήν οργανώσεις πρέπει να έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά για να βρουν την απάντηση στο ερώτημα: θα δεχτούν οι Ιρανοί τη συμφωνία ή όχι; Είναι πολύ απίθανο η CIA να τα θαλάσσωσε τόσο ώστε να μην υπολογίσει τις πραγματικές προθέσεις των Ιρανών και να στείλει μια αντιπροσωπεία Blinken για διαπραγματεύσεις, τις οποίες το Ιράν χρειάζεται μόνο για να κερδίσει χρόνο. Επομένως, αν οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τελικά τις διαπραγματεύσεις, αυτό σημαίνει ότι ήταν αρκετά ικανοποιημένοι με ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δηλαδή, έπρεπε επίσης να κερδίσουν χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο γιατί οι μουλάδες αποφάσισαν να περιμένουν τον χρόνο τους: όσο περισσότερο καιρό δεν θα δεχόντουσαν ένα χτύπημα στο κεφάλι, τόσο περισσότερο χρόνο θα είχαν για να ολοκληρώσουν τις εργασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Αλλά δεν είναι σαφές γιατί οι Αμερικανοί περίμεναν το χρόνο τους- υπάρχει μια πραγματική ίντριγκα εδώ. Ο χρόνος αυτός δεν χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να εξοπλίσουν το Ισραήλ, το αντίθετο μάλιστα - υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην προμήθεια αεροσκαφών και κάποια άλλα μικροεμπόδια. Κατά κάποιο τρόπο οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποίησαν τον χρόνο για την ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού. Αλλά τότε για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε; 

Μέχρι στιγμής, η μόνη επιλογή φαίνεται να είναι η προετοιμασία μιας επανάστασης στην Τεχεράνη, αν και δεν αποκλείουμε μια άλλη έκπληξη στην οποία οι μουλάδες θα εκπλαγούν πολύ. Οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν (μηδέν) κάποια στιγμή μεταξύ 6 και 9 Φεβρουαρίου, και μετά θα έρθει η ώρα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση.  Αυτή η ενέργεια μάλλον δεν θα κάνει τους Αγιατολάχ πολύ χαρούμενους, οπότε μείνετε συντονισμένοι. 

thebigtheone.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου