Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Η Ρωσία προειδοποιεί για πυρηνική απειλή του ΝΑΤΟ.

Το στρατιωτικό μπλοκ εκπαιδεύει τα μέλη του να εξαπολύουν ατομικά πυρά κόλασης, υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει την ικανότητα για καταστροφικά πυρηνικά πλήγματα κατά της Ρωσίας -κάτι που περιλαμβάνει τη συμμετοχή μελών της συμμαχίας που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης- υποστήριξε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Μόσχας για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Σε συνέντευξή του στο TASS την Πέμπτη, ο Vladimir Yermakov, διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ατομικών τους δυνατοτήτων στην Ευρώπη και έχουν αναπτύξει πυραύλους στα εδάφη πολλών άλλων κρατών μελών.

"Σύμφωνα με την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν πέντε μη πυρηνικές χώρες του ΝΑΤΟ που κατέχουν περίπου 200 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61", δήλωσε ο Yermakov. "Υπάρχει επίσης η υποδομή για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ανάπτυξης αυτών των όπλων, τα οποία είναι ικανά να φθάσουν στο ρωσικό έδαφος και να πλήξουν ένα ευρύ φάσμα θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών".

Ο διευθυντής τόνισε ότι ενώ οι πύραυλοι ελέγχονται από την Ουάσινγκτον, η ανάπτυξη των πυρηνικών είναι μια συλλογική προσπάθεια. "Υπάρχουν "κοινές πυρηνικές αποστολές" μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μη πυρηνικά μέλη της συμμαχίας λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές συνεδρίες για την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων εναντίον μας", υποστήριξε.

Ο Yermakov δήλωσε επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Μόσχας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια. 

"Είμαστε ανυποχώρητοι στο ότι οι "κοινές πυρηνικές αποστολές" του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, όλα τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα πρέπει να επιστρέψουν στο έδαφος των ΗΠΑ και η υποδομή που επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξή τους να εκκαθαριστεί", σχολίασε, λέγοντας ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αιτημάτων ασφαλείας που παρέδωσε η Μόσχα στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αμερικανική απάντηση στις προτάσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. "Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και της ανάπτυξης όπλων υψηλής καταστροφικότητας που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας", εξήγησε ο διπλωμάτης.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου