Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Oι πρώτες χώρες που σπεύδουν να καταργήσουν τα Covid Pass καθώς εντείνεται η φημολογία για αποκαλύψεις που αφορούν τον συντονισμό των Ευρωπαίων ηγετών στις εντολές εμβολιασμού.


Καθώς η φημολογία για πραξικοπήματα και αποκαλύψεις που αφορούν τον συντονισμό των Ευρωπαίων ηγετών στις εντολές εμβολιασμού εντείνεται ώρα με την ώρα κάποιες χώρες σπεύδουν να καταργήσουν τα διαβόητα Covid pass.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία και έκανε μη υποχρεωτικό το covid pass, ενώ η Ιρλανδία προχώρησε σε σημαντική άρση των περιοριστικών μέτρων. Ακολούθησε η Δανία που επίσης ήρε την υποχρεωτικότητα. Και τώρα είναι η σειρά για την Καταλονία να πάρει αυτό το μονοπάτι.

Πριν από ενάμιση μήνα, η Όμικρον προκαλούσε τρόμο. Τα κρούσματα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έπιαναν ρεκόρ. Και η αίσθηση ήταν πως θα επανέλθουμε σε όσα πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας τον περασμένο Μάιο.

Τελικά, δεν υπήρξε επάνοδος των αυστηρών περιορισμών και η μετάλλαξη Όμικρον, μαζί με τη νέα υποπαραλλαγή της, παρουσιάζεται λιγότερο επικίνδυνη. Τα κρούσματα παραμένουν στα ίδια νούμερα. Η Γαλλία έχει φτάσει το μισό εκατομμύριο. Αλλά πλέον πολλές χώρες οδηγούνται σε μια αναθεώρηση της στάσης τους ως προς το κλείσιμο τομέων της καθημερινότητας.

Τι συνέβη ξαφνικά; Αυτό που συνέβη είναι ότι άρχισαν να πυκνώνουν οι αποκαλύψεις για την εργαστηριακή προέλευση του ιού και για τον πραγματικό ρόλο των εμβολιασμών. Ηδη στις ΗΠΑ τα emails του Fauci ρίχνουν φως στην επιχείρηση συγκάλυψης του εργαστηριακού ιού ενώ πυκνώνουν τα σημάδια που προμηνύουν την καταιγίδα που πλησιάζει. Τα στοιχεία για τον συντονισμό των Ευρωπαίων ηγετών στην επιχείρηση των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στη διάλυση της Ε.Ε. Το γεγονός ότι ο Καναδός Πρωθυπουργός επέλεξε να δραπετεύσει από τη πρωθυπουργική κατοικία επειδή θα ερχόταν αντιμέτωπος με μία διaδήλωση σε υποτιθέμενη δημοκρατική χώρα στερείται λογικής. Προφανώς ο ίδιος είχε τους λόγους του να αποδράσει σε καταφύγιο καθώς πλησίαζαν στην Οτάβα οι φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Για κάθε Γερμανία, όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς και κάποιοι καταφεύγουν στην Παραγουάη για να χτίσουν την πόλη των ανεμβολίαστων, σύμφωνα με τη Guardian, υπάρχει μια Βρετανία, μια Δανία, μια Καταλονία.

Αυτές οι 4, μαζί με Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς. Η διασκέδαση θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.


Όμως, Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία και η ισπανική περιφέρεια πάνε ένα βήμα παραπέρα. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα εμβόλια, συγκροτήθηκε ένα αφήγημα για το ότι οι ανεμβολίαστοι έπρεπε να πειστούν με κάποιο τρόπο να εμβολιαστούν. Πρώτα ήρθε η παραίνεση, μετά οι τιμωρίες. Κάποιοι ανεμβολίαστοι πείστηκαν, ενώ άλλοι δεν άλλαξαν στάση και αποκλείστηκαν από κάποιους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σε Βρετανία, Δανία και Καταλονία οι ανεμβολίαστοι θα εισέλθουν ξανά εκεί, όπου δεν τους επιτρεπόταν.

Η Δανία δεν έχει καν υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι επιχειρήσεις διατηρούν ακόμα το δικαίωμα να ζητήσουν να τσεκάρουν το πάσο εμβολιασμού ή νόσησης. Αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν την εξυπηρέτηση. Μπορούν να βάζουν τους ανεμβολίαστους σε συγκεκριμένο σημείο έξω ή μέσα στο κατάστημα τους.

Το covid pass είναι απαιτούμενο μόνο σε κλαμπ, σε event που δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις και σε εκδηλώσεις με πάνω από 500 άτομα. Κι αυτό αφορά στη Βόρεια Ιρλανδία. Στη Σκωτία επίσης παραμένει αναγκαίο σε strip clubs, σε κανονικά clubs, σε υπαίθρια event με πάνω από 4.000 κόσμο, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς αριθμημένες θέσεις με πάνω από 500 άτομα και σε οποιοδήποτε event με πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Η υπουργός Υγείας της Δανίας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα στην ανακοίνωσή της. Το πάσο νόσησης ή εμβολιασμού δεν θα ζητάται πλέον σε κανέναν χώρο. Μάλιστα, οι γηγενείς δεν έχουν και υποχρέωση να φοράνε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης. Από 1η Φεβρουαρίου θα επιτρέπονται και τα ταξίδια εντός της χώρας.

Κι αν μέχρι εδώ σκέφτεται κάποιος ότι στη Δανία και τη Βρετανία είναι λογικό να συμβαίνει γιατί έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (81% του πληθυσμού στους μεν, 73% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστά που είναι μεγαλύτερα αν βγάλουμε τον πληθυσμό 12 ετών και κάτω), έρχεται η Καταλονία για να θέσει προβληματισμούς.

Καταλονία

Σε μια ισπανική περιφέρεια των σχεδόν 8 εκατομμυρίων, όπως είναι η Καταλονία, η απόφαση για κατάργηση του covid pass δε βασίζεται στο ποσοστό εμβολιασμού. Ο λόγος είναι ότι κρίνεται ως άχρηστο απέναντι στην Όμικρον, αφού όλοι μπορούν να νοσήσουν. Και λόγω της μη υψηλής επικινδυνότητας της, δεν κρίνεται ως ζημιογόνο να επιτρέψουν στους ανεμβολίαστους να επιστρέψουν σε μέρη που δε μπορούσαν.

«Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού Covid μειώνεται», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης στην Καταλονία έρχεται σε συνδυασμό και με το ότι έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι.

Τι είναι λοιπόν αυτό που λέει η Καταλονία, μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης, και που ίσως υιοθετηθεί άμεσα από άλλες περιφέρειες της Ισπανίας;

Ότι η Όμικρον αποδυνάμωσε τις ρητορικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Και πως όσοι έσπευσαν να εμβολιαστούν με όλες τις δόσεις, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούσαν, δεν έχουν καμία διαφοροποίηση από τους ανεμβολίαστους.

Αυτό παντως που σίγουρα θέλουν όλοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι, είναι να τελειώσουν εδώ οι περιορισμοί και ο covid-19 να γίνει ενδημικός στη χειρότερη των περιπτώσεων.

Ιρλανδία

Στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19 προχώρησε και η Ιρλανδία, καθώς κατάφερε να εξέλθει από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον, που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, με τηλεοπτικό διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό ηγέτη, μια πρόσφατη έκθεση «επιβεβαιώνει πως το ποσοστό των μολύνσεων μειώνεται και ότι όλοι οι δείκτης στους οποίους βασίζουμε τις αποφάσεις μας οδεύουν προς καλή κατεύθυνση».

«Αντέξαμε την καταιγίδα Όμικρον», είπε ο Μάρτιν στο σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμα, σημειώνοντας πως οι αναμνηστικές δόσεις «άλλαξαν εντελώς» την κατάσταση στη χώρα.

«Στάθηκα εδώ και σας μίλησα σε κάποιες πολύ σκοτεινές ημέρες. Όμως σήμερα είναι μια καλή ημέρα», τόνισε.

Έπειτα από τις συστάσεις αξιωματούχων της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε τα μπαρ και τα εστιατόρια να μην κλείνουν πλέον στις 8 το βράδυ, ένα μέτρο που επιβλήθηκε στα τέλη του 2021 όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον, αλλά ούτε να ζητούν από τους πελάτες τους πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους η πληρότητα θα ανέλθει εκ νέου στο 100%.

Ορισμένα μέτρα, όμως, όπως η ανάγκη χρήσης της μάσκας στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Εντούτοις, «καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ για τα ταξίδια του εξωτερικού», είπε ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης.

«Δεν γνωρίζω εάν ανέμενα ήδη ένα γεγονός με τόση ανυπομονησία όσο αυτό», επισήμανε ο Μάρτιν. «Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και εμείς, οι Ιρλανδοί, ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τους περισσότερους ανθρώπους», είπε χαριτολογώντας.

«Ο ενθουσιασμός είναι προφανής», ανέφερε το εστιατόριο Las Tapas De Lola στο Δουβλίνο, σε μια ανάρτηση στο Twitter, όπου τόνιζε πως καταγράφει πλέον αύξηση στις κρατήσεις εν αναμονή της εφαρμογής των νέων κανόνων.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε πως πελάτες σε μπαρ πανηγύριζαν μετά το διάγγελμα του Μάρτιν.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου