Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Στο Μεγάλο Τζαμί του Άμπου Ντάμπι, ο Herzog λέει ότι η περιοχή έχει μια επιλογή: Χότζερ: Ειρήνη ή ιρανική τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος ολοκληρώνει το ιστορικό ταξίδι στα ΗΑΕ με ξενάγηση στον οίκο λατρείας ορόσημο, λέγοντας ότι η επίσκεψη δείχνει τις δυνατότητες ενός "μεγάλου μέλλοντος" μπροστά μας.


Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Ζαγιέντ στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή έχει μια σκληρή επιλογή μεταξύ των πιθανών μελλοντικών καταστάσεων, μεταξύ μιας ελπίδας και ειρήνης και μιας άλλης, ενός χάους υπό την ηγεσία της Τεχεράνης.

"Υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή αυτή", είπε, στεκόμενος έξω από το τζαμί στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: "Η μία είναι η ειρήνη, η ευημερία, η συνεργασία, οι κοινές επενδύσεις και ένας όμορφος ορίζοντας για τους ανθρώπους, ή εναλλακτικά, αυτό που κάνει το Ιράν, το οποίο αποσταθεροποιεί την περιοχή και χρησιμοποιεί τους πληρεξουσίους του για να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία. Αυτές είναι οι δύο εναλλακτικές λύσεις και αυτή η επίσκεψη συμβολίζει την ελπίδα, την ειρήνη και ένα σπουδαίο μέλλον για τα έθνη μας, την περιοχή και τον κόσμο γενικότερα".

Το προηγούμενο βράδυ, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε εναντίον τους από την υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα Χούτι.

Ο Herzog και η σύζυγός του, Michal, ολοκλήρωσαν την ιστορική επίσκεψή τους στα ΗΑΕ με την ξενάγηση στο τζαμί.

Στην πρώτη κυρία δόθηκε μια παραδοσιακή ρόμπα κατά παραγγελία και ο πρόεδρος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του τζαμιού. Στη συνέχεια, τους έγινε ξενάγηση που εξηγούσε την αρχιτεκτονική και την κατασκευή του τζαμιού.

Ο Herzog συνόψισε το ταξίδι του ως "πολύ συγκινητικό, ιστορικό και συναρπαστικό".

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Herzog άνοιξε την εθνική ημέρα του Ισραήλ στην Expo 2020 στο Ντουμπάι, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί μοιράζονται την "υψηλή εκτίμηση των Εμιράτων για τη θρησκευτική πίστη που συνδέεται με την εφευρετικότητα".

"Μέρος της καινοτομίας των ΗΑΕ είναι ο συνδυασμός ενός καινοτόμου πνεύματος και μιας προοδευτικής προσέγγισης, με βαθύ σεβασμό στην ένδοξη μουσουλμανική παράδοση", δήλωσε ο πρόεδρος.

"Θαυμάζουμε την πορεία που χαράξατε", δήλωσε.

Ο Herzog και η πρώτη κυρία έγιναν δεκτοί στην έκθεση του Ντουμπάι με τιμητική φρουρά, ενώ ακολούθησε η ύψωση της σημαίας του Ισραήλ στην κεντρική πλατεία του χώρου και η ανάκρουση του "Hatikvah", του εθνικού ύμνου του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ είναι μια χώρα στην οποία τα εμπόδια γίνονται ευκαιρίες και όπου το αδύνατο είναι μια δελεαστική πρόκληση", δήλωσε ο Herzog σε ομιλία του. "Αυτό το περίπτερο έδωσε μια πρωτοφανή γεύση του τι έχουμε να προσφέρουμε - από την τεχνολογία του νερού και τη βιώσιμη γεωργία μέχρι τη δημόσια υγεία, τις έξυπνες πόλεις και τις πρωτοποριακές λύσεις για μια κυκλική οικονομία".

Χαρακτήρισε το περίπτερο "μια πρακτική επίδειξη της συνεργασίας μεταξύ των εθνών, του μέλλοντος που μπορούμε όλοι να φανταστούμε. Αυτή η φαντασία έγινε πραγματικότητα ακριβώς εδώ, όταν τα ΗΑΕ και οι ηγέτες τους υπέγραψαν με τόλμη την ιστορική Συμφωνία του Αβραάμ".


Ο Herzog ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του στα αραβικά, λέγοντας: "Είθε ο Θεός να σας ευλογεί και να σας χαρίζει μακροζωία. Σας ευχαριστώ πολύ".

Μιλώντας πριν από τον Herzog, ο σεΐχης Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, υπουργός ανοχής και συνύπαρξης των ΗΑΕ και γενικός επίτροπος της Expo 2020 στο Ντουμπάι, δήλωσε: "Το Ισραήλ έχει πολλά να προσφέρει στην παγκόσμια πλατφόρμα μας".

Μετά την επίσκεψή του στο ισραηλινό περίπτερο, ο Herzog συναντήθηκε με τον ηγεμόνα του Ντουμπάι, σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της καινοτομίας.

Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ σφυρηλάτησαν τους δεσμούς τους με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Αβραάμ το 2020, φέρνοντας στο φως πάνω από μια δεκαετία κρυφών επαφών, και έκτοτε είδαν τη σχέση τους να ανθίζει.

Ο Herzog και η σύζυγός του προσγειώθηκαν στο Άμπου Ντάμπι το πρωί της Κυριακής για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ισραηλινού προέδρου στα ΗΑΕ.

Συναντώντας με Εβραίους ηγέτες το βράδυ της Κυριακής, ο Herzog εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ - γνωστό ως MBZ - αποκαλώντας τον de facto κυβερνήτη των ΗΑΕ "έναν τολμηρό ηγέτη, έναν καταπληκτικό ηγέτη με τον οποίο πέρασα μερικές ώρες σήμερα και από τον οποίο άντλησα τεράστια έμπνευση".

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμίντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα για την επίτευξη των συμφωνιών του Αβραάμ.

Ο ραβίνος Elie Abadie, ανώτερος ραβίνος του Εβραϊκού Συμβουλίου των Εμιράτων, δήλωσε στους Times of Israel ότι "ήταν συγκινητικό να βλέπουμε τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ εδώ σε μια αραβική χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία".

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Herzog συναντήθηκε με την MBZ για περισσότερες από δύο ώρες.

Στη συνέχεια, ο Μπιν Ζαγιέντ προσκάλεσε τον Χέρτζογκ για μια απρογραμμάτιστη συνέχεια προσωπικής συνάντησης στο ιδιωτικό του παλάτι.

Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία έτυχαν πανηγυρικής υποδοχής από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ σεΐχη Abdullah bin Zayed, η οποία περιελάμβανε την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και χαιρετισμό με 21 πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια γευμάτισαν με τα μέλη της αντιπροσωπείας του Herzog.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το Ισραήλ, το αεροπλάνο του προέδρου πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία, ένα ισχυρό σουνιτικό κράτος με το οποίο το Ισραήλ δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα με το γραφείο του Herzog, ο ίδιος μπήκε στο πιλοτήριο για να δει τη σαουδαραβική έρημο και παρατήρησε: "Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή".

Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με τον MBZ στο παλάτι του τελευταίου στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Ισραηλινού πρωθυπουργού στα ΗΑΕ. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid εγκαινίασε επίσημα την πρεσβεία του Ισραήλ στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Bennett, ο bin Zayed αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού.

timesofisrael.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου