Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο πιλότου και συνέντευξη της FAA αποκαλύπτουν περίεργη συνάντηση με αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος πάνω από το Ατλάντικ Σίτι.

Τα τελευταία χρόνια, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στο The War Zone, ερευνούμε τις λεπτομέρειες αυτών των παρατηρήσεων, κυρίως μέσω της διαδραστικής μας βάσης δεδομένων με πάνω από 10.000 αναφορές της FAA. Σε μια προηγούμενη έρευνα, χρησιμοποιήσαμε αυτά και άλλα αρχεία για να δείξουμε πώς τα αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη έχουν προκαλέσει ζητήματα ασφάλειας σε στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης. Αυτές οι αναφορές της FAA προσέθεσαν επίσης περαιτέρω περιστατικά στις αποκλειστικές αναφορές της The War Zone σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν πάνω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλους εξαιρετικά ευαίσθητους τόπους.

 
Ενώ πολλές από τις αναφορές είναι άκρως ανησυχητικές, ορισμένες είναι εντελώς παράξενες. Σε μία από τις πιο περίεργες αναφορές, ένας πιλότος που πετούσε ένα ελαφρύ αεροσκάφος Diamond DA40 περιέγραψε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αντικείμενο που καθρέφτιζε τους ελιγμούς του αεροσκάφους του, ενώ πετούσε σε ύψος άνω των 2.000 ποδών πάνω από την Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Λάβαμε βίντεο, ήχο και έγγραφα σχετικά με το περιστατικό μέσω του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA). Μπορείτε να παρακολουθήσετε το αινιγματικό βίντεο παρακάτω:
Η αναφορά του περιστατικού κατατέθηκε αρχικά μέσω της διαδικασίας Mandatory Occurrence Report (MOR) της FAA. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FAA, οι MOR πρέπει να δημιουργούνται κάθε φορά που ένας πιλότος αναφέρει μη εξουσιοδοτημένη ή άλλως μη ασφαλή δραστηριότητα μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (UAS). Τόσο η συμπεριφορά όσο και το αναφερόμενο υψόμετρο του αντικειμένου πιθανότατα προκάλεσαν την αναφορά. Η FAA απαιτεί από τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να πετούν κάτω από τα 400 πόδια και να μην παρεμβαίνουν στις λειτουργίες επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η συγκεκριμένη ΜΟΡ τράβηξε την προσοχή μας επειδή περιγράφει δυναμικούς ελιγμούς εκ μέρους του UAS, καθώς και μια ασυνήθιστη περιγραφή μιας μεγάλης κάμερας που κρέμεται από το αντικείμενο μαζί με μια μεγάλη κεραία ή δομή σχήματος V στην κορυφή. Μπορείτε να διαβάσετε την αρχική περίληψη παρακάτω. Από ευγένεια, έχουμε αφαιρέσει τα προσωπικά στοιχεία του πιλότου:

Ευτυχώς, η εν λόγω έκθεση συμβάντος περιλάμβανε ηχητικό υλικό από τη συνέντευξη της FAA με τον πιλότο που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το συμβάν. Όπως προκύπτει από την παραπάνω περίληψη, το άτομο που υπέβαλε την αναφορά είναι επίσης πιλότος αερομεταφορέα ανεφοδιασμού με τάνκερ KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι πολύ εξοικειωμένος με τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο. Μπορείτε να ακούσετε το τηλεφώνημα του πιλότου σε ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας εδώ:

Ο πιλότος αναφέρει ότι αρχικά νόμιζε ότι το αντικείμενο ήταν ένα σύνολο από μπαλόνια. Μπερδεμένος από αυτό, έκοψε ταχύτητα για να το δει καλύτερα. Περιέγραψε πώς το αντικείμενο ανέβηκε μαζί του και φάνηκε να μένει σκόπιμα απέναντι από το αεροσκάφος του, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πιλότος κάνει αρκετές αναφορές σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας επιβάτης, αν και προειδοποιεί ότι το βίντεο είναι περιορισμένο σε λεπτομέρειες. Πράγματι, φαίνεται να υπάρχουν εμφανή τεχνουργήματα συμπίεσης στο βίντεο.

Όταν του ζητείται μια βασική περιγραφή του αντικειμένου, ο πιλότος αναφέρει ότι, αν και ήταν εξοικειωμένος με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ήταν δύσκολο να προσδιορίσει συγκεκριμένα αυτό που είδε. Αναφέρει την περίεργη κεραία σε σχήμα V και ένα ωφέλιμο φορτίο που κρέμεται από το κάτω μέρος του αντικειμένου. Ο πιλότος περιγράφει το ωφέλιμο φορτίο ως πιθανώς αρθρωτή κάμερα. Προσθέτοντας στη φυσική περιγραφή, αναφέρει ότι δεν φαινόταν να είναι αεροσκάφος σταθερών πτερύγων.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά του αντικειμένου, ο πιλότος παρατηρεί πόσο αποτελεσματικά το αντικείμενο τον περιέφερε, υποθέτοντας ότι πιθανότατα προσπαθούσε να τον τραβήξει ένα "ωραίο βίντεο". Σημειώνει ότι ενώ μπορεί να ήταν ένα ωραίο βίντεο, ήταν "εξαιρετικά επικίνδυνο". 

Καθώς ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δυσκολεύεται προς στιγμήν να περιγράψει τα γεγονότα, ο πιλότος γελάει και προσφέρεται να πει ότι επρόκειτο για παρατήρηση UFO. Συνεχίζοντας να γελάει, λέει: "ήταν ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο- φυσικά, δεν ήταν εξωγήινος".
Αργότερα στον ήχο, ο πιλότος ρωτά τι θα προκύψει από την αναφορά του και αν θα ήταν δυνατόν να πάρει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του αντικειμένου. Ο ελεγκτής εξηγεί ότι αν και διαθέτουν πρωτογενές ραντάρ ικανό να ανιχνεύει αεροσκάφη χωρίς αναμεταδότη, δεν εντόπισαν το αντικείμενο. Ο πιλότος παρατηρεί ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του μικρού μεγέθους αυτού που είδε, το οποίο εκτιμά ότι ήταν περίπου το μισό μήκος της πτέρυγας του, δηλαδή πέντε πόδια. Επαναλαμβάνει επίσης ότι εξεπλάγη όταν συνειδητοποίησε ότι το αντικείμενο δεν ήταν αερόστατο και ότι φαινόταν να διαθέτει κάμερα, καθώς και μερικά φώτα LED. Προσθέτει ότι δεν έμοιαζε με κάποιον εύκολα αναγνωρίσιμο τύπο, εκτός από το ότι φαινόταν να έχει τέσσερις πιθανές βάσεις ρότορα σε κάθε γωνία, χωρίς τα προστατευτικά των ελίκων που συνήθως βλέπουμε στα τετρακόπτερα των χομπίστες.

Ο ελεγκτής ρωτά τον πιλότο "είσαι κάπως ταραγμένος, έτσι δεν είναι;". Ο πιλότος εξηγεί ότι είναι κυρίως περίεργος, ειδικά δεδομένης της ασυνήθιστης ταχύτητας και συμπεριφοράς του αντικειμένου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ελεγκτής λέει "δεν είσαι ο πρώτος, για να ξέρεις". Πράγματι, τα αρχεία της FAA δείχνουν αρκετές άλλες θεάσεις UAS στην περιοχή αυτή, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναπαράγεται παρακάτω και η οποία έγινε μόλις λίγους μήνες πριν, όπου ένα ταχύτατα κινούμενο drone επιχειρούσε σε σχετικά μεγάλο ύψος 8.000 ποδών:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ FAA: ATLANTIC CITY, NJ/UAS INCIDENT/1652E/ATLANTIC CITY ATCT ADVISED J328, REPORTED A SMALL TO MEDIUM SIZE ORANGE UAS AT 8,500 FEET WHILE E BOUND DESCENDING THROUGH 8,500 FEET 30 W ATLANTIC CITY. ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΘΗΚΕ ΚΑΜΊΑ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΑΠΟΦΥΓΉΣ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΘΗΚΕ ΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ LEO. Ειδοποίηση UAS MOR για τον αριθμό ACY: ACY-M-2019/04/28. Τύπος: Ημερομηνία/ώρα: 28 Απριλίου 2019 - 2025Z A/C: (J328). Περίληψη: J328 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ 8000. ΑΝΑΦΈΡΘΗΚΕ ΌΤΙ ΤΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΈΝΟ ΑΕΡΟΣΚΆΦΟΣ ΒΡΙΣΚΌΤΑΝ ΣΤΑ 8500 ΚΑΙ ΚΑΤΈΒΑΙΝΕ. ΆΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΈΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΡΌΤΟΡΑ. ΠΈΡΑΣΕ ΠΟΛΎ ΓΡΉΓΟΡΑ.

Δεν είναι σαφές αν η FAA έκανε ποτέ προσδιορισμό του τι ήταν το αντικείμενο. Έχουν αναφερθεί και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά εντός αυτού του πολυσύχναστου παράκτιου εναέριου χώρου, όπως αυτή η περίπτωση του 2018 με ένα φωτεινό αντικείμενο που εντοπίστηκε από το πλήρωμα ενός αεροσκάφους Piper Saratoga πάνω από το Long Island.
Το περιστατικό αντικατοπτρίζει την ευρύτερη πρόκληση της αποτελεσματικής τεκμηρίωσης και περιγραφής αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων. Το αστείο του πιλότου για τα UFO καθιστά σαφές ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει αμέσως τι έβλεπε παρά την εμπειρία του στη στρατιωτική αεροπορία. Ενώ το αντικείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ως UFO, ο πιλότος ήταν σαφές ότι δεν εννοούσε την κοινή πολιτισμική χροιά του όρου με την έννοια κάτι απόκοσμου.

Το θέμα των αγνώστου ταυτότητας αεροσκαφών και των ΑΤΙΑ, γενικότερα, έχει αποτελέσει θέμα ανανεωμένης προσοχής τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης κυβερνητικής έκθεσης τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται πλέον στα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα ως "αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα", ή UAP, και τα ορίζει ως "εναέρια αντικείμενα που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα". Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, το αντικείμενο θα μπορούσε αναμφισβήτητα να κατηγοριοποιηθεί ως UAP. 

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης για το πώς ο σύγχρονος εναέριος χώρος γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος. Παρά τη διαθεσιμότητα του ραντάρ, το βίντεο που καταγράφηκε από το εσωτερικό του αεροσκάφους στο φως της ημέρας και την άμεση μαρτυρία από πρώτο χέρι ενός εκπαιδευμένου στρατιωτικού αεροπόρου, το αντικείμενο δεν αναγνωρίζεται εύκολα. Ενώ, σύμφωνα με τον πιλότο, ήταν πιθανότατα ένα αεροσκάφος με περιστρεφόμενες πτέρυγες που μετέφερε ωφέλιμο φορτίο κάμερας, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα στην περιγραφή ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί και ως UAP. 

Αυτή η αβεβαιότητα είναι ίσως αναπόφευκτη δεδομένης της αυξανόμενης ποικιλομορφίας των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πάρουν ένα τεράστιο πλήθος σχημάτων πέρα από το δημοφιλές σχέδιο τετρακοπτέρου, και μερικές φορές υβριδοποιούνται με άλλα στοιχεία διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. Για παράδειγμα, ξεχωριστές εκθέσεις περιστατικών της FAA περιγράφουν υβριδικά αεροσκάφη drone-μπαλονιού, ένα σχέδιο που έχει διερευνηθεί από πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις και κατασκευαστές. Τα drones όπως το Zero Zero Robotics V-Coptr Falcon χρησιμοποιούν ένα σχεδιασμό δίπτερου με κλίση ρότορα που του προσδίδει μια ασυνήθιστη εμφάνιση σχήματος V. Πραγματικά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να φαίνονται σχεδόν σαν οτιδήποτε και μπορούν να παρουσιάζουν άγνωστα χαρακτηριστικά πτήσης που δεν είναι παρόμοια με αυτά που συνήθως παρατηρούνται με τα παραδοσιακά περιστροφικά ή σταθερά αεροσκάφη.

Όπως έχουμε δει σε περιπτώσεις όπως η καταδίωξη υψηλής ταχύτητας ενός εξελιγμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τον ουρανό της Τουσόν έως το πιο πρόσφατο κρούσμα εμφανίσεων πάνω από σουηδικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, το πρόβλημα των αγνώστου ταυτότητας αεροσκαφών θα συνεχίσει πιθανότατα να γίνεται πιο διαρκές και σοβαρό καθώς η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζει να εξαπλώνεται τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση των παράξενων επανδρωμένων πλατφορμών που μπορεί να λειτουργούν εκτός των κατευθυντήριων γραμμών της FAA. Κάποιες πολύ παράξενες ιπτάμενες μηχανές έχουν κατασκευαστεί από ιδιώτες κατά τη διάρκεια των ετών, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Αυτό θα γίνει μεγαλύτερο ζήτημα καθώς τα αεροσκάφη E-VTOL θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Οι διαμορφώσεις τους ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και πολλά από αυτά δεν μοιάζουν με οτιδήποτε κοσμεί σήμερα τους ουρανούς σε τακτική βάση.

Ανεξάρτητα από αυτό, πρόκειται για μια μοναδική, εξαιρετικά τεκμηριωμένη περίπτωση από την FAA που προσφέρει μια καλή αίσθηση του πόσο συγκεχυμένο είναι αυτό το πρόβλημα και πώς η υπηρεσία προσπαθεί να ανταποκριθεί και να το τεκμηριώσει.

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου