Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση η Γερμανία! Ξεσηκώθηκαν αγρότες, παιδίατροι και σιδηροδρομικοί.

 Αναταραχές στη Γερμανία λόγω μείωσης επιδοτήσεων, στην Ελλάδα… όλα καλά!

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της αγροτικής πολιτικής οδήγησαν στις πρώτες αναταραχές στη Γερμανία το πρωί της Δευτέρας.

Για «τεράστια προβλήματα» στη φροντίδα των ασθενών τους διαμαρτύρονται οι παιδίατροι, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες ελλείψεις ειδικών φαρμάκων και ζητώντας γενική σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης από τη βρεφική ηλικία.

«Υπάρχει έλλειψη σε διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η πενικιλίνη είναι το καλύτερο αντιβιοτικό κατά των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Παιδιάτρων (BVKJ) Μίχαελ Χούμπμαν στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, προειδοποιώντας ότι, «εάν πρέπει να στραφούμε σε αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα». Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε σαλβουταμόλη, ενεργή ουσία κατά του άσθματος και των χρόνιων πνευμονοπαθειών, πρόσθεσε.

Ο κ. Χούμπαν προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του υγειονομικού συστήματος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων λοιμώξεων και περιέγραψε ως «πικρή καθημερινότητα» τη μεταφορά ασθενών από ένα νοσοκομείο σε άλλο, λόγω έλλειψης κλινών.

«Όσο δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές στον εξοπλισμό στα νοσοκομεία παίδων, μικρά κύματα λοίμωξης αρκούν για να φθάσει η κατάσταση στο όριο», εξήγησε ο πρόεδρος των παιδιάτρων και ζήτησε επέκταση της σύστασης εμβολιασμού κατά της γρίπης.

«Η τρέχουσα σύσταση απευθύνεται μόνο σε παιδιά με παράγοντες κινδύνου. Κατά την άποψη μας, αυτό είναι λάθος. Στόχος μας πρέπει να είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού μέσω του εμβολιασμού και να μειώσουμε έτσι το βάρος της νόσου για όλους», δήλωσε.

Παιδίατροι, αλλά και οικογενειακοί γιατροί συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προκειμένου να βρουν λύσεις για την -περιττή, όπως υποστηρίζουν - γραφειοκρατία που απαιτεί το σύστημα από τα ιατρεία τους. «Το 30% της δουλειάς μας δεν έχει να κάνει με τη φροντίδα των παιδιών, αλλά με τη γραφειοκρατία η οποία δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη φροντίδα στο σημερινό επίπεδο», προειδοποίησε ο Μίχαελ Χούμπαν.

Ο συμπρόεδρος της Ένωσης Γενικών Ιατρών Μάρκους Μπάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι στη γραφειοκρατία αφιερώνονται 60 ημέρες ετησίως, «αντί να παρέχεται φροντίδα στους ασθενείς». Σε συνέντευξη του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ανέφερε ακόμη ότι λείπουν από το σύστημα περίπου 5000 γενικοί ιατροί σε όλη τη χώρα.

Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, για παράδειγμα, αγρότες σε όλη τη χώρα απέκλεισαν τις εισόδους των αυτοκινητοδρόμων με εκατοντάδες τρακτέρ.

Υποστηρίχθηκαν από εταιρείες μεταφορών που διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των διοδίων στα φορτηγά . Στην περιοχή Cloppenburg στη βορειοδυτική Κάτω Σαξονία, ένας ομοσπονδιακός αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε από 40 οχήματα.

Αποκλεισμοί γύρω από τη Δρέσδη

Στη Σαξονία, σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένες είσοδοι αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή της Δρέσδης ήταν άχρηστες. Υπάρχουν συναντήσεις στους αυτοκινητόδρομους Α4, Α13, Α14 και Α17. Η κατάσταση στο Βερολίνο ήταν αρχικά ήρεμη νωρίς το πρωί. Τα πρώτα τρακτέρ στέκονταν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου από το βράδυ της Κυριακής.

Ο σύλλογος αγροτών ζήτησε μια εβδομάδα δράσης για να διαδηλωθούν κατά της κατάργησης των επιδοτήσεων για τον κλάδο. Το κύριο ζήτημα είναι η φορολογική ελάφρυνση για το αγροτικό ντίζελ . Η μερική απόσυρση των σχεδίων λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για την ένωση.

Τριήμερες κινητοποιήσεις στους σιδηροδρόμους

Στη μέχρι σήμερα μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακή κινητοποίησή του προχωρά το συνδικάτο των μηχανοδηγών στη Γερμανία· η απεργία έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει από την Τρίτη (9/1) έως το Σάββατο (13/1) και κατά τη διάρκειά της αναμένονται εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και μεταφορές. Η προσφυγή των εργοδοτών κατά της απεργ'ιας απορρίφθηκε τη Δευτέρα (8/1) από το Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Μηχανοδηγών (GDL), η εμπορευματική κίνηση θα σταματήσει την Τρίτη (8/1) στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ από τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα παραλύσει σε μεγάλο βαθμό και η επιβατική κίνηση στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) και στις άλλες εταιρείες. Η απεργία θα διαρκέσει έως τις 18:00 της Παρασκευής, τα δρομολόγια ωστόσο δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν πλήρως πριν από το Σαββατοκύριακο.

Η DB από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εργατικού Δικαστηρίου και παράλληλα σχεδιάζει να πυκνώσει τα εναπομείναντα δρομολόγιά της και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα τρένα. Στην ανακοίνωσή της τονίζει όμως και ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί καμία διαδρομή και εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν εκατομμύρια επιβάτες. Στις περσινές κινητοποιήσεις, επισημαίνει η DB, ακυρώθηκε τουλάχιστον το 80% των δρομολογίων της εταιρείας και εκτιμάται ότι, εφόσον η απεργία δεν κριθεί παράνομη, η εικόνα θα είναι και τώρα αντίστοιχη.

Στο μεταξύ, δεν διαφαίνεται για την ώρα προοπτική συμφωνίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις. Τη Δευτέρα (8/1) οι εργοδότες κατέθεσαν νέα πρόταση, με την ελπίδα να ακυρωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά η προσφορά τους απερρίφθη από τους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως και εφάπαξ «επίδομα πληθωρισμού».

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θεωρούν ότι το αίτημα του ωραρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να προσέλθουν αύριο σε νέες συνομιλίες.

Οι αγρότες στους δρόμους - Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Η Γερμανία βρίσκεται, επίσης, σε κλοιό κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης για τις περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έφτασαν ξανά στο Βερολίνο, με εκατοντάδες τρακτέρ κατευθύνθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Περίπου 300 αγρότες έχουν δηλωθεί για την πορεία στο Βερολίνο.

Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλώσεις των αγροτών πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία με αποκλεισμούς δρόμων και οδικών κόμβων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες καταγράφονται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Σαξονία κοντά στη Δρέσδη, στη Βαυαρία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, τη Βόρεια-Ρηνανία-Βεστφαλία και το Σέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περικόψει σειρά αγροτικών επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους 2024.

Μετά τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις των αγροτών πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και μετρίασε τον αρχικό της σχεδιασμό. Διατηρεί τις φοροαπαλλαγές για τα αγροτικά αυτοκίνητα και μεταθέτει για τρία χρόνια την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης για τα αγροτικά οχήματα.

Ωστόσο, οι αγρότες δεν ικανοποιούνται με την υποχώρηση της κυβέρνησης Σολτς και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αγροτών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, επανέλαβε το αίτημα για πλήρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία όπως είπε, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο «πράσινος» υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έτζντεμιρ, είχε επιμείνει στην αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων της κυβέρνησης αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται».

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου