Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Φρίκη της Ανταρκτικής: ποιανού τα φαντάσματα περιφέρονται στον πάγο και από πού ήρθαν;

 Οι σκιές πρώην ταξιδιωτών, επιστημόνων και τουριστών περιπλανώνται στη λευκή ερημιά και στους εγκαταλελειμμένους σταθμούς όπου κάποτε τελείωναν τις μέρες τους. Κάποιος έγινε θύμα μιας καταστροφής, κάποιος απλά πάγωσε και τώρα οι ανήσυχες ψυχές τους στοιχειώνουν αυτούς που τους ενοχλούν.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ανταρκτική έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φαντασμάτων στη Γη. Ο πληθυσμός της ηπείρου κυμαίνεται από 1.100 το χειμώνα έως 4.400 το καλοκαίρι, και για κάθε εννέα ζωντανό υπάρχει ένα διαταραγμένο πνεύμα. Και υπάρχει κάποιος εκεί για να ανησυχεί.

1. Ιπτάμενος Ολλανδός "Jenny"

George Grieux "Full Moon Rising", πίνακας από τη σειρά "Ghost Ship". Έτσι φαντάζονται περίπου οι δεισιδαίμονες ναυτικοί την Τζένη. Εικόνα © Wikimedia Commons / Neosurrealismart

George Grieux "Full Moon Rising", πίνακας από τη σειρά "Ghost Ship". Έτσι φαντάζονται περίπου οι δεισιδαίμονες ναυτικοί την Τζένη. Εικόνα © Wikimedia Commons / Neosurrealismart

Το 1860, το πλήρωμα ενός φαλαινοθηρικού πλοίου εντόπισε ένα πλοίο να παρασύρεται στο Drake Passage. Οι ναυτικοί νόμιζαν ότι οι άνθρωποι τους κουνούσαν με το χέρι από το κατάστρωμα, αλλά ήταν μόνο παγωμένα πτώματα.

Οι φαλαινοθήρες επιβιβάστηκαν και βρήκαν έγγραφα για τη γολέτα Jenny, η οποία έφυγε από το Περού πριν από 37 χρόνια. Ένας παγωμένος καπετάνιος κάθισε στη γέφυρα, με το ημερολόγιό του μπροστά του. Η τελευταία καταχώρηση έγραφε: "4 Μαΐου 1823: 71 ημέρες χωρίς φαγητό. Είμαι ο μόνος που έμεινε ζωντανός..."

Οι ναυτικοί εξακολουθούν να τρομάζουν ο ένας τον άλλον με την ιστορία της Τζένης: λένε ότι η γολέτα εξακολουθεί να παρασύρεται στον πάγο. Και παρόλο που κανείς δεν το δείχνει, καθώς πλησιάζουμε στην Ανταρκτική, οι καρδιές όλων αρχίζουν να χτυπούν πιο γρήγορα.

2. Πνεύματα του νησιού Ross.

Ένα DC-10 της Air New Zealand δύο χρόνια πριν συντριβεί στην Ανταρκτική. Φωτογραφία © Wikimedia Commons / Eduard Marmet

Ένα DC-10 της Air New Zealand δύο χρόνια πριν συντριβεί στην Ανταρκτική. Φωτογραφία © Wikimedia Commons / Eduard Marmet

Το 1979 συνέβη το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα στην Ανταρκτική. Εκείνη την εποχή, οι τουρίστες μόλις άρχιζαν να ανακαλύπτουν την ήπειρο. Οι μονοήμερες αεροπορικές εκδρομές από τη Νέα Ζηλανδία ήταν δημοφιλείς.

Ένα από αυτά τα αεροπλάνα, λόγω κακής ορατότητας και λάθους του πιλότου, συνετρίβη με ταχύτητα 500 km/h στο ηφαίστειο Έρεβος στο νησί Ρος. 257 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία.

Τα πτώματα κρατήθηκαν για κάποιο διάστημα στον αμερικανικό ερευνητικό σταθμό McMurdo. Αφού τους πήραν, οι εργαζόμενοι του σταθμού άρχισαν να ακούνε φωνές και περίεργους θορύβους. Ένας από τους μάρτυρες του poltergeist ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι ήχοι του σηκώθηκαν στα μαλλιά.

3. Το φάντασμα του Robert Scott.

Scott και μέρος της ομάδας του στο Νότιο Πόλο. Όλοι πέθαναν στο δρόμο της επιστροφής. Φωτογραφία © Wikimedia Commons/Henry Bowers

Scott και μέρος της ομάδας του στο Νότιο Πόλο. Όλοι πέθαναν στο δρόμο της επιστροφής. Φωτογραφία © Wikimedia Commons/Henry Bowers

Το 1910-1913, μια «πολική φυλή» βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ανταρκτική: δύο αποστολές πολέμησαν για το δικαίωμα να γίνουν ανακαλύψεις του Νότιου Πόλου. Επικεφαλής του Νορβηγικού ήταν ο Ρόαλντ Άμουντσεν, του Βρετανού ο Ρόμπερτ Σκοτ.

Ο Σκοτ ​​έκανε κρίσιμα λάθη στο σχεδιασμό της αποστολής. Η ομάδα του έφτασε στο pole ένα μήνα αργότερα από τον Amundsen. Ο Βρετανός εξερευνητής και οι τέσσερις συνεργάτες του, με τους οποίους έκανε την τελευταία ώθηση στη γραμμή του τερματισμού, πέθαναν στο δρόμο της επιστροφής.

Στις 29 Μαρτίου 1912, ο Σκοτ ​​έκανε την τελευταία του καταχώρηση στο ημερολόγιο: "Έξω έχει μια χιονοθύελλα. Δεν υπάρχει ελπίδα. Αδυνατίζουμε και το τέλος είναι κοντά". Η σκηνή όπου βρέθηκε το πτώμα του στέκεται ακόμα στο ίδιο σημείο. Και όλοι όσοι το επισκέφτηκαν ισχυρίζονται ότι ένιωσαν την αόρατη παρουσία μιας απόκοσμης δύναμης.

4. Το φάντασμα του Ernest Shackleton.

Ο Sir Ernest Shackleton (αριστερά), ο τελευταίος εξερευνητής της «ηρωικής εποχής» της Ανταρκτικής. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αποστολής του, όταν ολόκληρη η ομάδα είχε παγιδευτεί στον πάγο. Φωτογραφία © Wikimedia Commons/Frank Hurley

Ο Sir Ernest Shackleton (αριστερά), ο τελευταίος εξερευνητής της «ηρωικής εποχής» της Ανταρκτικής. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αποστολής του, όταν ολόκληρη η ομάδα είχε παγιδευτεί στον πάγο. Φωτογραφία © Wikimedia Commons/Frank Hurley

Ο Sir Shackleton οργάνωσε τρεις αποστολές στον Νότιο Πόλο - και ήταν αυτός που τελείωσε την «ηρωική εποχή» της εξερεύνησης της Ανταρκτικής. Η τελευταία αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1921 και πραγματοποιήθηκε χωρίς αυτόν: ο ερευνητής πέθανε από καρδιακή προσβολή στην αρχή.

Η δεύτερη αποστολή έγινε η πιο διάσημη. Ο Shackleton επιχείρησε μια υπερανταρκτική αποστολή, αλλά αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία. Το πλοίο Endurance, με το οποίο ξεκίνησε μαζί με το πλήρωμά του, καταπλακώθηκε από πάγο. Ωστόσο, κανείς δεν πέθανε: χάρη στις ηγετικές ιδιότητες του Shackleton, μπόρεσε να οργανώσει με ικανοποίηση την εκκένωση και να σώσει ολόκληρο το πλήρωμα.

Το 1958, ο Νεοζηλανδός ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι έφτασε στην Ανταρκτική για ακραίες αισθήσεις: πέντε χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το Έβερεστ. Η Χίλαρι επισκέφτηκε την εγκαταλελειμμένη καλύβα του Σάκλετον και αυτό έγραψε αργότερα: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στα φαντάσματα, αλλά όταν άνοιξα την πόρτα, είδα καθαρά το πνεύμα του Έρνεστ. Με χαιρέτησε».

5. Άρωμα του Νησιού της Απάτης.

Τοπίο του νησιού της εξαπάτησης. Εδώ έσφαξαν φάλαινες και έπνιξαν το λίπος τους και τώρα βλέπουν φαντάσματα. Φωτογραφία © Wikimedia Commons / Christopher Michel

Τοπίο του νησιού της εξαπάτησης. Εδώ έσφαξαν φάλαινες και έπνιξαν το λίπος τους και τώρα βλέπουν φαντάσματα. Φωτογραφία © Wikimedia Commons / Christopher Michel

Το Deception Island ήταν κάποτε η τοποθεσία ενός φαλαινοθηρικού σταθμού. Η τοπική ακτογραμμή είναι ακόμα γεμάτη κόκαλα και τα ζοφερά κτίρια περιέχουν σκουριασμένα δοχεία όπου καίγονταν λίπος. Ο σταθμός εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και μετατράπηκε σε βρετανική στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν εδώ ισχυρίστηκαν ότι είδαν φαντάσματα και λαμπερές μπάλες και άκουσαν επίσης τρομακτικές φωνές. Ερευνητές παραφυσικών επισκέψεων επισκέφθηκαν τον σταθμό και άκουσαν επίσης ασυνήθιστους ήχους: ακούγονταν σαν δυνατά κτυπήματα και σήματα SOS. Και τότε είδαν σκοτεινές φιγούρες και ακόμη και σιλουέτες στο θερμικό σύστημα απεικόνισης.

Συγγραφέας

Semyon Khafizov
Semyon Khafizov

      

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου