Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Οι προβλέψεις 25.000 ανθρώπων από 34 χώρες για όσα θα μας συμβούν το 2024.

 Από το εάν ανεξέλεγκτο πρόγραμμα Α.Ι θα σπείρει χάος στον πλανήτη μέχρι εάν θα αυξηθεί ο πληθωρισμό και οι μισθοί των γυναικών.Τι θα γίνει με Τραμπ και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν κάτι μας υπενθύμισαν εμφατικά οι τελευταίες χρονιές, κυρίως από το 2020 και μετά, είναι πως όλα όσα καθόριζαν την κανονικότητα και την ρουτίνα μας, μπορεί να αλλάξουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πως ένα γεγονός στην μια άκρη της Γης μπορεί να έχει βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες στην ζωή μας: πανδημία, πόλεμοι, εκτόξευση κόστους ζωής, εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ποιες λοιπόν οι προβλέψεις για το 2024; Η Ispos έθεσε σχετικά ερωτήματα σε περισσότερους από 25.000 πολίτες σε 34 χώρες και η αλήθεια είναι πως αυτές δεν ήταν και πολύ αισιόδοξες. Και αυτό μάλιστα βασιζόμενοι σε μόνο σε γεγονότα που είδαμε να εκτυλίσσονται το 2023 ή και νωρίτερα, εκτιμήθηκε η πιθανή εξέλιξή τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα, αν και οι προβλέψεις είναι ελαφρώς πιο θετικές από πέρυσι, υπάρχει αρκετό περιθώριο για...μια πιο αισιόδοξη ματιά.

Οι ερωτηθέντες βέβαια απαντούν σε ένα ποσοστό 65%-70% πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2023 ενώ ένα 46%-50% εκτιμά πως η οικονομία της χώρας τους θα καταστεί πιο ισχυρή το 2024.

Όταν όμως απαντούν σε επιμέρους ζητήματα, διαφαίνεται ένας μεγαλύτερος προβληματισμός:

Οικονομία.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία με ένα 79% να εκτιμά πως οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν και άλλο. Μάλιστα σε χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Πορτογαλία αυτό πιστεύουν 9 στους 10 πολίτες. Επίσης, ένα 70% να προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού, ένα 70% νέες αυξήσεις στα επιτόκια και ένα 68% να εκτιμά πως θα αυξηθούν και τα ποσοστά ανεργίας.


Κλιματική κρίση.

Σε ότι αφορά το μείζον, παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής κρίσης ένα 65%-71% εκτιμά πως κατά την φετινή χρονιά τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα ενώ ένα 45%-51% πιστεύει πως μια μεγάλη πόλη στην χώρα του θα πληγεί από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Επίσης, 81% των πολιτών εκτιμά πως οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος.


Πανδημία.

Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας ένα 48% εκτιμά πως το 2024 θα εκδηλωθεί μια νέα πανδημία, που θα προκληθεί από έναν νέο ιό. Περισσότερο το πιστεύουν οι κάτοικοι στην Μαλαισία (68%) και λιγότερο οι Ιάπωνες (32%).Κοινωνικά ζητήματα.

Εστιάζοντας σε κοινωνικά ζητήματα το 71% πιστεύει πως ο αριθμός των μεταναστών στην χώρα του θα αυξηθεί φέτος με την ανησυχία αυτή να εκφράζουν περισσότερο οι Πορτογάλοι (87%) και λιγότερο οι Ιάπωνες (34%). Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εντυπωσιακό πως το 48% εκτιμά πως θα το ”χάσμα” θα γεφυρωθεί και μάλιστα τα πιο υψηλά ποσοστά τα συναντάμε σε Ινδονησία, Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία. Δυστυχώς πάντως το 56% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν εκτιμά πως το 2024 πως οι συμπολίτες του θα είναι πιο ανεκτικοί προς τους άλλους με τους πλέον απαισιόδοξους να είναι οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι.

Τεχνολογία-Α.Ι

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις προόδους στον τομέα της τεχνολογίας, ένα 64% είναι πεπεισμένο πως η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα προκαλέσει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας το 2024. Επίσης ένα 45% ανησυχεί πως ένα ανεξέλεγκτο πρόγραμμα Α.Ι που θα σταθεί αδύνατο να το τερματίσουμε θα σπείρει χάος στον πλανήτη. Επίσης ένα 56% επίσης, λέει πως εκτιμά ότι οι γιατροί στην χώρα του θα αξιοποιήσου την Α.Ι. Υπάρχει όμως και ένα πολύ υψηλό ποσοστό της τάξεως του 55% που εκτιμά ότι τα προσωπικά του δεδομένα θα διαρρεύσουν στο διαδίκτυο. Παράλληλα ένα 50% πιστεύει πως το 2024 τα ρομπότ θα έχουν εξωτερική εμφάνιση όμοια με την δική μας, θα σκέφονται και θα μιλάνε όπως εμείς.


O Τρραμ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο...αστεροειδής.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα και για άλλα θέματα στην κατηγορία ”παγκόσμια ασφάλεια”, όπως εάν πιστεύουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ένα 47% πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο και ένα 35% εκτιμά πως είναι πιθανό. Από τις χώρες που βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο ως ισχυρό είναι η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία.Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 47% κατά μέσο όρο πιστεύει πως δεν θα τελειώσει ούτε το 2024, έναντι ενός 31% που αισιοδοξεί πως θα τερματιστεί. Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί, οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί.

Επίσης ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητας ένας αστεροειδής να χτυπήσει το 2024. Το 56% διαφωνεί αλλά ένα 22% ζει με αυτή την αγωνία θεωρώντας το πιθανό. Μάλιστα περισσότερο το πιστεύουν σε Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία και Φιλιππίνες (40%-46%).


Ο πικρός του 2023.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που έφερε το 2023 σε πολλές χώρες και τους πολίτες σε αυτές, είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάνοντας τον απολογισμό τους.

Κατά μέσο όρο ένα 70% απάντησε πως το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για την χώρα τους με πρώτους τους πολίτες σε Αργεντινή, Σουηδία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία.


Επίσης, κατά μέσο όρο ένα 53% απάντησε πως η χρονιά που πέρασε ήταν κακή για τον ίδιο ή/και την οικογένειά του με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Ινδία, Ουγγαρία.


huffingtonpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου