Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Παπαστεργίου: Έτσι θα “κατεβαίνει” από το διαδίκτυο οποιαδήποτε παραπληροφόρηση ή fake βίντεο.

 Έρχεται θύελλα...Κατάργηση έκδοσης βασικών πιστοποιητικών από τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε, «το πιστοποιητικό γέννησης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο πιστοποιητικό που θα καταργηθεί διότι όλα τα στοιχεία ενός πιστοποιητικού γέννησης που θέλει ένας φορέας του Δημοσίου και τα ζητάει από τους πολίτες υπάρχουν ήδη στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να τα πάρει με την έγκριση του πολίτη. Πάμε βήμα βήμα να απλοποιήσουμε την ζωή μας και να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο Δημόσιο».

Για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας των εξετάσεων οδήγησης, ο υπουργός τόνισε ότι «σε έναν δυο μήνες θα έχουμε πολύ σημαντικά εργαλεία για τις εξετάσεις, δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Μεταφορών για την ψηφιοποίηση της παρωχημένης διαδικασίας για τις εξετάσεις οδηγών».

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «τομή για τη δημόσια διοίκηση τον προσωπικό αριθμό» λέγοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αναμονή για έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επανέλαβε μάλιστα ότι ο προσωπικός αριθμός θα έρθει για να ομογενοποιήσει και διορθώσει διάφορα κακώς κείμενα, «θα είναι το διαβατήριό μας για οποιαδήποτε διαδικασία του ελληνικού δημοσίου».

Όσον αφορά στις ταυτότητες, τόνισε ότι «οι καινούργιες ταυτότητες που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ισχύουν κανονικότατα. Οι ταυτότητες που θα εκδοθούν από τη μια μέρα που θα μπει σε λειτουργία ο προσωπικός αριθμός θα έχουν στην πίσω πλευρά και τον προσωπικό αριθμό».

Για τις απάτες στο διαδίκτυο, τόνισε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Digital Services Act:

«κάθε χώρα πλέον φτιάχνει έναν κεντρικό συντονιστικό φορέα ο οποίος θα συγκεντρώνει αυθημερόν καταγγελίες και κατόπιν επικοινωνεί σε περίπτωση πιθανής απάτης με τον φορέα της έδρας της πλατφόρμας στην οποία φαίνεται αυτή η απάτη και πρέπει σε ελάχιστο χρόνο χωρίς καθυστερήσεις να ενημερώνεται η πλατφόρμα και να ενεργεί προκειμένου να κατέβει η παραπλανητική διαφήμιση, παραπληροφόρηση ή το όποιο fake βίντεο. Έρχεται λοιπόν η Ευρώπη και η Ελλάδα να πιέσει πλέον τις επτά μεγαλύτερες πλατφόρμες προκειμένου να ενεργούν γρήγορα και να σταματάνε τις απάτες».

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου