Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι ειδικοί δίνουν τις ετυμηγορίες τους.

 Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι μεταβαίνουμε σε έναν "προπολεμικό κόσμο", κορυφαία στρατιωτικά στελέχη μιλούν για επιστράτευση και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης. Βρισκόμαστε λοιπόν στο κατώφλι ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου; Το Sky News ζητά από ειδικούς να τοποθετηθούν.

Η απειλή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου προβάλλει έντονα στη συνείδηση της κοινής γνώμης. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κατακλυστεί από πολέμους με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και δήλωσε ότι κινούμαστε "από έναν μεταπολεμικό σε έναν προπολεμικό κόσμο".

Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να "εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν" για να πολεμήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, περιγράφοντας αυτούς που ζουν σήμερα ως την "προπολεμική γενιά".

Τα σχόλια του στρατηγού Sir Patrick Sanders προκάλεσαν ανησυχία για την επιστράτευση - κάτι που ο πρώην κορυφαίος διοικητής του ΝΑΤΟ της Βρετανίας στρατηγός Sir Richard Sherriff δήλωσε ότι είναι καιρός να εξεταστεί.

Ο σερ Πάτρικ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα "σημείο πίεσης" και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε το ίδιο λάθος" με τους προκατόχους μας που "σκόνταψαν σε... φρικτούς πολέμους", όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Sky News μίλησε με εμπειρογνώμονες για το αν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιθανός - και αν ζούμε πραγματικά σε έναν "προπολεμικό κόσμο".

Δείτε τι είχαν να πουν...

"Ο πυρηνικός κίνδυνος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Δρ David Wearing, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex

"Κατά μία έννοια, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το 1914 και το 1939, επειδή όλες οι μεγάλες δυνάμεις διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

"Ο κίνδυνος εδώ δεν είναι ότι η μία πλευρά παίρνει την προμελετημένη απόφαση να πυροδοτήσει την αποκάλυψη, αλλά μάλλον ότι μια σύγκρουση ή μια περιοχή έντασης κλιμακώνεται σε ένα ορισμένο σημείο, ένα μέρος κάνει μια κίνηση την οποία ένα άλλο μέρος παρερμηνεύει, και τότε αρχίζει μια πυρηνική ανταλλαγή παρά το γεγονός ότι κανείς δεν την περίμενε.

"Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτόν τον κίνδυνο, ιδίως όσον αφορά την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

"Ο περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Γάζα, είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Προς το παρόν δεν αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.

"Όμως οι κίνδυνοι είναι αρκετά πραγματικοί, τόσο από μια γενοκτονία στη Γάζα (όπως φοβάται τώρα ένα μεγάλο μέρος της γνώμης των ειδικών) όσο και από μια περαιτέρω κλιμάκωση που θα προσελκύσει το Ιράν, θα φουντώσει στις πετρελαϊκές εστίες του Περσικού Κόλπου και θα βγάλει την παγκόσμια οικονομία από τον άξονά της.

"Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, και ωστόσο έχουν επανειλημμένα ενεργήσει με τρόπους που έχουν κάνει τώρα αυτό το αποτέλεσμα πραγματικότητα (με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου καθ' όλη τη διάρκεια).

"Είναι ευρέως κατανοητό πλέον ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί από τις ΗΠΑ να τραβήξουν την πρίζα στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η μάταιη και επικίνδυνη στρατιωτική δράση κατά των Χούθις είναι μια αντανάκλαση της άρνησης της Ουάσινγκτον να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα".

"Η Δύση πρέπει να δράσει για να αποφύγει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Dominic Waghorn, συντάκτης διεθνών υποθέσεων του Sky News

"Είμαστε πιθανότατα πιο κοντά από ό,τι ήμασταν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε το υπόγειο με σφαίρες και φασόλια ακόμα.

"Τα θερμά σημεία είναι πιο καυτά από ό,τι εδώ και πολύ καιρό, οι γραμμές ρήγματος όλο και πιο τεταμένες και ο πόλεμος φαίνεται να πολλαπλασιάζεται. Αλλά ο συναγερμός που σήμανε από τους στρατηγούς και τους κατασκόπους είναι λίγο κόκκινο πανί και, ας το παραδεχτούμε, είναι πρόθυμοι να κάνουν λόγο για μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και μεγαλύτερους ρόλους.

"Το γεγονός είναι ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, εάν ο Πούτιν μπορεί να πεισθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσει την τρελή περιπέτειά του στην Ουκρανία.

"Δυστυχώς, αυτό είναι επί του παρόντος ένα μεγαλύτερο "αν" από ό,τι χρειάζεται να είναι.

"Η Ουκρανία έχει πρόβλημα σε αυτόν τον πόλεμο και η περαιτέρω δυτική βοήθεια καθυστερεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

"Αυτό που χρειάζεται το Κίεβο δεν είναι υποθετικές συζητήσεις για την επιστράτευση. Χρειάζεται βλήματα, πολύ περισσότερα από αυτά, και πιο προηγμένα όπλα - και μέχρι στιγμής η Δύση αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

"Απέτυχε να αποτρέψει τον Πούτιν από την ανάμιξη στη Γεωργία το 2008, οπότε το έκανε ξανά στην Κριμαία το 2014 και στη Συρία το 2015. Αν δεν αποθαρρυνθεί στην Ουκρανία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοκιμάσει την τύχη του εναντίον των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, επειδή θα υποθέσει ότι η συμμαχία είναι πολύ ασπόνδυλη για να τον σταματήσει.

Αντί για ευφάνταστες συζητήσεις για στρατούς πολιτών και εθνική θητεία, οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Δύσης θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής κατά μέτωπο, βάζοντας μολύβι στο μολύβι του ΝΑΤΟ και πείθοντας τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο".

"Βρισκόμαστε σε προπολεμική εποχή

Simon Diggins, στρατιωτικός αναλυτής

"Κατά μία έννοια, βρισκόμαστε πάντα σε έναν "προπολεμικό" κόσμο, καθώς οι πόλεμοι μπορούν να ξεκινήσουν από λάθος υπολογισμούς, από ύβρη ή παρεξηγήσεις, καθώς και από σκόπιμο σχεδιασμό.

"Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί κάποιες δυνατές φωνές και η αίσθηση ότι οι αναπόφευκτες εντάσεις ενός πολύπλοκου κόσμου μπορεί να επιλυθούν μόνο με πόλεμο.

"Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά ιδίως η εισβολή στην Ουκρανία έδειξε ότι η Ρωσία βλέπει τον πόλεμο ως μέσο πολιτικής, ως εργαλείο για να αλλάξει την παγκόσμια τάξη προς όφελός της, και όχι απλώς ως μέσο άμυνας.

"Η Κίνα επιδιώκει ομοίως την επανένωση με την Ταϊβάν και το Ιράν, στην περιοχή του, θέλει τη δική του "θέση στον ήλιο".

"Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, ότι το τεκμήριο κατά της χρήσης βίας -που αποτέλεσε τη βάση της παγκόσμιας τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμυνα- έχει χαθεί.

"Το ποιος το ξεκίνησε αυτό, είναι, φυσικά, αμφισβητήσιμο. Ενώ εμείς μπορούμε να δείξουμε με το δάχτυλο τη Ρωσία ως αποσταθεροποιητή, οι Ρώσοι επισημαίνουν τόσο την εισβολή στο Ιράκ το 2003 - ως παράνομη χρήση βίας - όσο και αυτό που θεωρούν ως "δομική βία" της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας.

"Η Δύση θεωρεί την επέκταση αυτή ως μια φυσική και λογική επιλογή των μεμονωμένων εθνών. Οι Ρώσοι, οι οποίοι θεωρούν από καιρό τους εαυτούς τους ως περιτριγυρισμένο λαό, πιστεύουν ότι χρειάζονται ένα προπύργιο φιλικών ή τουλάχιστον υποχωρητικών χωρών για να προστατεύσουν τη "Μητέρα Ρωσία".

"Είναι αυτή η αποσύνδεση της κοσμοθεωρίας, σε συνδυασμό με την προθυμία χρήσης βίας, που καθιστά την κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη τόσο πολύ επικίνδυνη.

"Το τελευταίο στοιχείο είναι πιο άμεσο. Η Ρωσία έχει, τον τελευταίο χρόνο, διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες: τώρα δαπανά το 6% του ΑΕΠ της, ή το ένα τρίτο όλων των κρατικών δαπανών, για τον στρατό. Αντίθετα, εμείς ξοδεύουμε λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ ή περίπου το 4,5% των κυβερνητικών δαπανών.

"Μεγάλο μέρος από αυτά απαιτείται για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι Ρώσοι, πάντα προσαρμοστικοί, χρησιμοποιούν το χωνευτήρι του πολέμου για να μεταρρυθμίσουν, να αναδιαρθρώσουν και να επανεξοπλίσουν τις δυνάμεις τους.

"Θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ή κάποιο είδος αμήχανου αδιεξόδου - ενδεχομένως φέτος, σχεδόν σίγουρα μέχρι το επόμενο έτος στην Ουκρανία.

"Τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν "Νέο Ρωσικό Στρατό", που θα χρησιμοποιηθεί όπου θέλει ο πρόεδρος Πούτιν - και έχει έναν μακρύ κατάλογο "αναπροσαρμογών" για να διορθώσει αυτό που θεωρεί ως την καταστροφή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

"Βρισκόμαστε, οριστικά και αμετάκλητα, σε μια προπολεμική εποχή".

news.sky.com
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου