Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ξεκινά «πόλεμος» στο Παρίσι με στόχο να «ΠΕΙΝΑΣΕΙ» η Γαλλία! Τεθωρακισμένα εναντίον αγροτών, vid./Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – «Δώστε μας την αρωγή για να μην κλείσουμε τους δρόμους»

 Θα μπλοκάρουν από το μεσημέρι την μεγαλύτερη αγορά τροφίμων, λένε! «Μόνο αν οι Γάλλοι πεινάσουν θα καταλάβουν πως χρειάζονται τους αγρότες! Θα είναι μεγάλη εβδομάδα», υπογραμμίζεται.Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και πολλών άλλων γαλλικών πόλεων ξύπνησαν σήμερα σε κατάσταση πολιορκίας με συνδικάτα αγροτών να προγραμματίζουν από τις 14.00 (ώρα Γαλλίας) και μετά να μπλοκάρουν με τρακτέρ οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από την γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να εμποδίσουν τις προμήθειες τροφίμων να φτάσουν στην πόλη και ουσιαστικά να την κάνουν να… «πεινάσει»!

Πιο συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αγρότες ετοιμάζονται να πολιορκήσουν επ αόριστον την γαλλική πρωτεύουσα και να αποκλείσουν την μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης προιόντων Rungis, με σκοπό να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε άλλες περιοχές.

Προς απάντηση, η αστυνομία έβγαλε στους δρόμους γύρω από το Rungis, τεθωρακισμένα στο πλαίσιο “μιας σημαντικής αμυντικής επιχείρησης” σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Λέγεται μάλιστα πως τα νέα τεθωρακισμένα της γαλλικής χωροφυλακής που βγήκαν στους δρόμους στην περιοχή του Rungis, στο Παρίσι, είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα στην οροφή.

Το βράδυ του Σαββάτου, η γαλλική ένωση FNSEA, μαζί με την ένωση αγροτών “Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin parisien” (Νέοι αγρότες της Λεκάνης του Μεγάλου Παρισιού), ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν τη γαλλική πρωτεύουσα για “αόριστο χρονικό διάστημα” από τη Δευτέρα στις 2 μ.μ. Είναι «πολιορκία», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της FNSEA, Τιερί Κουέ.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro  ανέφερε την Κυριακή ότι συνδικαλιστές και αγρότες θεώρησαν ανεπαρκή τα τελευταία μέτρα που υποσχέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των αγροτών στη Γαλλία αποφάσισε να εντείνει τον αγώνα. Εκτός από την πρωτεύουσα, θα πρέπει να αποκλειστεί και το προάστιο του Παρισιού Petit-Couronne.

Επτά σημεία μπλοκαρίσματος προβλέπονται στους αυτοκινητόδρομους Α1, Α4, Α5, Α6, Α12, Α13 και Α15. Το θέμα της «πολιορκίας» παρουσίασε στο Sud Radio το πρωί του Σαββάτου ο γραμματέας του σωματείου νέων αγροτών, Maxime Buizard. 

Οι αποκλεισμοί πρέπει να καταστήσουν σαφές στους Παριζιάνους ότι χρειάζονται τη γεωργία για να επιβιώσουν:

“Η ιδέα είναι ότι δεν υπάρχει φορτηγό που να μπορεί να παραδώσει στην πρωτεύουσα, ότι κανένα προϊόν δεν θα μπαίνει στο Παρίσι. Οι Παριζιάνοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι χρειάζονται αγρότες για να ζήσουν… Λέω στους φίλους μας στο Île-de- France: Θα είναι μια μεγάλη εβδομάδα».

Εάν το Λεκανοπέδιο του Παρισιού λιμοκτονήσει, όλος ο κόσμος της Γαλλίας θα πληγεί από αυτό, λένε οι αγρότες:

“Στο Παρίσι, ο Rungis είναι ο στόχος! Αν μπλοκαριστεί ο Rungis, ολόκληρη η λεκάνη του Παρισιού θα πεινάσει και όλος ο κόσμος θα ασχοληθεί μαζί μας!”

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως πέριξ του Παρισιού θα αναπτυχθούν σήμερα Δευτέρα σχεδόν 15.000 αστυνομικοί με στόχο την «τήρηση της τάξης και της ασφαλείας» και ειδικότερα την εξασφάλιση ότι τα τρακτέρ δεν θα εισέλθουν στο Παρίσι και δεν θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

«Θέλω να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, επιπλέον μέτρα, γι’ αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού…δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, η Ιταλία και άλλες, μπορούν», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού, όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση εισοδημάτων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερπληθώρα νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κ.α., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
el.gr

Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – «Δώστε μας την αρωγή για να μην κλείσουμε τους δρόμους»

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αν και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και στο κλείσιμο των δρόμων δηλώνουν οι αγρότες αν δεν τους καταβληθεί η αρωγή.

«Στα αιτήματα των αγροτών, ο ΕΛΓΑ δεν είναι μέσα», είπε στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, τονίζοντας ότι, αυτό που ζητούν οι πλημμυροπαθείς αγρότες είναι οι κρατικές αποζημιώσεις, δηλαδή η «αρωγή».

«Έχει γίνει έλεγχος, αλλά δεν έχουμε πάρει τίποτα από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπάρχει ημερομηνία, δεν υπάρχει το νούμερο για το τι ποσά θα δοθούν για τα μηχανήματα, τα πάγια», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα «κοπεί η Ελλάδα στα δύο», απάντησε πως, «ο στόχος του δρόμου, δεν είναι δύσκολος. Θα γίνει σύγκρουση. Μπήκαμε στις πόλεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, αλλά δεν ήρθαμε σε σύγκρουση. Δεν πρέπει να πάμε σε σύγκρουση».

Μάλιστα κάλεσε τον κόσμο σε νέες κινητοποιήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Στις 12:00 η πλατεία της Λάρισας θα γεμίσει αγρότες και μετά θα πάμε στον Πλατύκαμπο, όπου θα είμαστε πάνω από 600 αγρότες».

Έτοιμη η κυβέρνηση να επιδοτήσει το αγροτικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, έτοιμη είναι η κυβέρνηση να επιδοτήσει το αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό, προκειμένου οι αγρότες να σταματήσουν τα μπλόκα και να μην κλείσουν τις εθνικές οδούς.

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στη Λάρισα μέχρι σήμερα το μεσημέρι όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό, είτε τον αρμόδιο υπουργό.

Μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται και ενόψει της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Ανοιχτές πόρτες για διάλογο», λέει η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει από τους αγρότες να υπάρχει διάλογος και διαβούλευση επί των προβλημάτων. Μετά την χθεσινή σύσκεψη για το αγροτικό πρόβλημα φαίνεται ότι η κυβέρνηση – σε πρώτο χρόνο – επιδιώκει τον διάλογο με τους αγρότες προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματα και τα προβλήματα που δεν είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Στόχος βεβαίως είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην ζήσουμε πολυήμερες κινητοποιήσεις οι οποίες δημιούργησαν στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό και στην κίνηση επί των εθνικών οδικών δικτύων.

Μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντα ανοιχτή για τους αγρότες και η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν επιδιώκουμε την ένταση ακούμε τα αιτήματα των αγροτών».

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19.30, έδωσε το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη και συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

Συνεπώς σε πρώτο χρόνο το βάρος των διαβουλεύσεων πέφτει στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν έγινε μια συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής. Γίνεται δηλαδή μια οργανωμένη προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που απαιτούνται.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα περιμένει την αντίδραση των αγροτών επί του διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει 19 μέτρα για τους αγρότες, τα οποία είναι τα εξής:

  • Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
  • Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
  • Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.
  • Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.
  • Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευ στότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας
  • Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.
primenews.press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου