Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

«Δεν ξέραμε ότι υπήρχε»: Τρομακτική αποκάλυψη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

 Βαθιά κάτω στα νερά της Μεσογείου που περιβάλλει το νησί της Σαντορίνης,οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας από τις πιο ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις που έχει γνωρίσει ποτέ η Ευρώπη.

Ένα γιγάντιο στρώμα ελαφρόπετρας και τέφρας, το οποίο έχει πάχος έως και 150 μέτρα, αποκάλυψε ότι πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη σε τέτοιο βαθμό που ήταν 15 φορές πιο βίαιο από την έκρηξη του Hunga Tonga το 2022 στον Ειρηνικό.

Η έκρηξη του Τόνγκα κατέρριψε πολλά ρεκόρ, πυροδοτώντας τα ταχύτερα ατμοσφαιρικά κύματα που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το ηφαίστειο είχε πολλές μεγάλες εκρήξεις – σε στυλ Κρακατόα», είπε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τιμ Ντρούιτ, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κλερμόν Ωβέρνης στη Γαλλία.

Αλλά τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν μια κατακλυσμιαία έκρηξη «που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε».

Εκτεταμένη χερσαία έρευνα είχε προηγουμένως σκιαγραφήσει μια σχετικά λεπτομερή εικόνα του παρελθόντος ηφαιστείου στο “Τόξο του Ελληνικού Νησιού”.

Για παράδειγμα, οι γεωλόγοι γνώριζαν ότι η Σαντορίνη αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από περίπου 400.000 χρόνια, καθώς διαδοχικές εκρήξεις στοίβαζαν ηφαιστειακά συντρίμμια στον πυθμένα της θάλασσας.

Λέγεται πως το σημερινό αρχιπέλαγος της Σαντορίνης σχηματίστηκε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600 έως 1200 π.Χ.), όταν η μινωική έκρηξη ανατίναξε την κορυφή του τότε νησιού. Ένας θάλαμος μάγματος, στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, τροφοδοτεί ακόμα και σήμερα το ηφαίστειο.

Αλλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες στη στεριά, είπε ο Druitt, επειδή η διάβρωση από τη βροχή και τον άνεμο εξαφανίζει ορισμένα γεωλογικά στοιχεία.

«Γι’ αυτό κινηθήκαμε στο θαλάσσιο βασίλειο, γιατί στη θάλασσα τα πράγματα είναι πιο ήρεμα», είπε.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, ο Druitt και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν διάτρηση σε θαλάσσια ιζήματα γύρω από τη Σαντορίνη στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. Με τη βοήθεια του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης Ωκεανών, οι ερευνητές εξήγαγαν πυρήνες ιζημάτων από 3.000 πόδια (900 m) κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε 12 θέσεις γεώτρησης.

Η ομάδα θα μπορούσε στη συνέχεια να διαβάσει τα διαφορετικά στρώματα ιζήματος “σαν ένα βιβλίο”, είπε ο Druitt.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας έκρηξης 520.000 ετών που ήταν «μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο παρήγαγε η Σαντορίνη και πιθανώς μία από τις δύο μεγαλύτερες εκρήξεις που είχε ποτέ ολόκληρο το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο», είπε ο Druitt.

Η έκρηξη εκτόξευσε τουλάχιστον 90 κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και τέφρας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου στο περιοδικό Communications Earth & Environment. Η έκρηξη του Τόνγκα του 2022, συγκριτικά, παρήγαγε 1,4 κυβικά μίλια (6 κυβικά χιλιόμετρα) συντριμμιών.

Η ανακάλυψη είναι μεγάλη γιατί δείχνει ότι το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο είναι ικανό να προκαλέσει τεράστιες υποβρύχιες εκρήξεις, συμπλήρωσε ο Druitt.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου