Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Μετά τις αναφορές για την εβραϊκή προσευχή, ο υπουργός επιμένει ότι το καθεστώς στο ΄Ορος του Ναού θα παραμείνει ως έχει.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ομέρ Μπάρλεφ δήλωσε ότι η αστυνομία «τηρεί σχολαστικά» τους κανονισμούς στον ιερό τόπο ανάφλεξης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται στους Εβραίους να προσεύχονται.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Omer Barlev επέμεινε την Κυριακή ότι το status quo στο Όρος του Ναού «υπήρχε και θα παραμείνει στη θέση του», μετά από μήνες αναφορών στα ΜΜΕ που έδειχναν Εβραίους πιστούς να προσεύχονται ανοιχτά στο σημείο ενώ η αστυνομία έκλεινε τα μάτια.

«Η αστυνομία του Ισραήλ διατηρεί με ακρίβεια το status quo στο Όρος του Ναού, το οποίο είναι ιερό τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους», δήλωσε ο Barlev, του οποίου το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία της επιβολής του νόμου.

Ο Μπάρλεφ έκανε τις παρατηρήσεις του μετά από συνάντηση με ανώτερα ισραηλινά στελέχη επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της ισραηλινής αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι και του αρχηγού της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντόρον Τούργκεμαν. Υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και της Shin Bet ήταν επίσης παρόντες, σύμφωνα με το γραφείο του Barlev.

«Η αστυνομία εργάστηκε για να προστατεύσει το status quo - εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις - τις οποίες εντόπισε γρήγορα και ενήργησε», δήλωσε ο Μπάρλεφ.

Το Όρος του Ναού, γνωστό στους Μουσουλμάνους για το Τζαμί Al-Aqsa, είναι ο ιερότερος χώρος για τους Εβραίους και ο τρίτος ιερότερος ναός στο Ισλάμ. Είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά αμφισβητούμενα μέρη στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και οι συγκρούσεις ήταν μέρος του φόντου της διήμερης σύγκρουσης που ξεκίνησε η Χαμάς από τη Γάζα τον Μάιο.

Από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία στον πόλεμο του 1967, επικράτησε μια εύθραυστη διάταξη στον ιερό λόφο: μόνο οι Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να λατρεύουν στο ίδιο το Όρος του Ναού, ενώ οι Εβραίοι προσεύχονται στο Δυτικό Τείχος, σεβαστό ως κατάλοιπο του Δεύτερου Ναού. 

Τους τελευταίους μήνες, ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα δείξει την αστυνομία να φαίνεται ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς στην εβραϊκή προσευχή, σε μια προφανή μετατόπιση από το status quo. Οι Εβραίοι επισκέπτες έχουν κινηματογραφηθεί προφανώς να τους επιτρέπεται να λατρεύουν ελεύθερα, ενώ οι αξιωματικοί κοιτούσαν.

Στα μέσα Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Naftali Bennett δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία επιβεβαιώθηκε το δικαίωμα των Εβραίων στην «ελευθερία λατρείας» στον ιερό χώρο. Το γραφείο του πρωθυπουργού ακολούθησε αργότερα τις παρατηρήσεις, αλλά όχι προηγουμένως είχαν προκαλέσει μια μικρή καταιγίδα καταδίκης από Άραβες και Μουσουλμάνους ηγέτες.

Ο διευθυντής του τζαμιού Al-Aqsa Omar al-Kiswani χλεύασε την Κυριακή τις διαβεβαιώσεις του Μπάρλεφ ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει: «Αυτές είναι δηλώσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη πολιτικού αποτελέσματος. δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ».

timesofisrael.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου