Η «ολλανδική λύση» είχε προκαλέσει το θετικό ενδιαφέρον του Ανώτατου Ναυτικού Στόλου, αμέσως μόλις τέθηκε προς αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο. Ήταν η εποχή που οι πιέσεις για να επιλέξουν την ακατάλληλη από πολλές άποψη «αμερικανική λύση» είχαν αρχίσει να εντείνονται.

Η πρόταση των Ολλανδών είχε πολλά θετικά κι ένα μόνο αρνητικό: το λεγόμενο…«γεωπολιτικό αποτύπωμα» που υποτίθεται εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Όμως το «ολλανδικό πακέτο» ήταν και παραμένει εξαιρετικά ελκυστικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι οι φρεγάτες Μ μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο άμεσα. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σ΄ αυτή τη συγκυρία.

Αν το ελληνικό ενδιαφέρον για τις ολλανδικές φρεγάτες Μ γίνει πράξη τότε το ΠΝ θα έχει ετοιμοπαράδοτα επιχειρησιακά Πλοία με fast track διαδικασίες παράδοσης. Ότι δηλαδή είχε γίνει το 1993 όταν αποκτήσαμε της φρεγάτες τύπου S (ΑΙΓΑΙΟ-ΑΔΡΙΑΣ-ΝΑΒΑΡΙΝΟ). Φρεγάτες που είναι ακόμη επιχειρησιακές . Γενικώς η εμπειρία του ΠΝ από τις ολλανδικές φρεγάτες  S είναι εξαιρετική από την εποχή απόκτησης των ΛΗΜΝΟΣ-ΕΛΛΗ. 

Οι Ολλανδοί είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2020, προτείνοντας μας τις φρεγάτες Μ και τα ναρκαλλιευτικά  Tripartite-class. Όπως προαναφέραμε, τότε οι Ναύαρχοι έλεγαν ναι αλλά στην κυβέρνηση είχαν άλλες προτιμήσεις. 

Οι φρεγάτες Μ class ήταν υποψήφιες για αγορά μαζί με τις αντίστοιχες Φ/Γ ΜΕΚΟ που έχει σήμερα το πολεμικό Ναυτικό, αλλά η τότε Ελληνική Κυβέρνηση προτίμησε την αγορά της Γερμανίας. 

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες Μ, έχουν εκσυγχρονιστεί στις αρχές της δεκαετίας και είναι σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση από τις Φ/Γ ΜΕΚΟ του Π.Ν. Έχουν ομοιότητες (commonality) με τις ΜΕΚΟ, αλλά καλύτερο ραντάρ πυροβολικού (αναβάθμιση του MW-08) συμπεριλαμβανομένου και παθητικού συστήματος ανίχνευσης. Είναι μία εξαιρετική προσέγγιση υπό την προϋπόθεση ότι οι ομοιότητες είναι ίδιες (εξαιρετικές) με τις αντίστοιχες του 1993, που οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι. Σε αυτή τη περίπτωση το Π.Ν. θα αναβαθμιστεί πολύ φθηνά και θα υπάρχει, ίσως, η ευκαιρία στο εγγύς μέλλον να αποκτήσει και τις άλλες δύο φρεγάτες Μ Class του Βελγίου (πανομοιότυπες), έως ότου αρχίσει το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα. Οι δυνατότητες των ολλανδικών φρεγατών περιγράφονται στη φωτογραφία:

militaire.gr