Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Αρχισαν τα...όργανα στην Ε.Ε.;

 

Η είδηση κάνει όχι μόνο το γύρο της Ευρώπης αλλά του Κόσμου... ΕΝΑ εκατομμύριο ευρώ την ημέρα ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην Πολωνία....

Η Πολωνία καταδικάστηκε την Τετάρτη να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ (1,16 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, στην τελευταία έκρηξη εντάσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η πολωνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναστείλει τη δραστηριότητα του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου, με την ομάδα των δικαστών στην Πολωνία να θεωρείται ότι στερείται πραγματικής ανεξαρτησίας.


Αλλά η Πολωνία έκτοτε αγνόησε την απόφαση. Και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, ζήτησε από το ΔΕΚ τον Σεπτέμβριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Βαρσοβία.


Αυτή η τελευταία απόφαση του ΔΕΚ, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ορίζει ημερήσια ποινή ενός εκατομμυρίου ευρώ.


Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Πολωνία ήταν ένα καυτό θέμα τους τελευταίους μήνες, ακόμη περισσότερο αφού το πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο, και η ίδια ομάδα στην οποία έχει αντιρρήσεις η Επιτροπή της ΕΕ, έκρινε ότι μέρη του δικαίου της ΕΕ έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το πολωνικό σύνταγμα. Η απόφαση αμφισβητεί τελικά την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και τα ίδια τα θεμέλια της πολιτικής και οικονομικής ομάδας.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε με βάση την αρχή ότι τα κράτη μέλη ακολουθούν ένα κοινό εγχειρίδιο κανόνων, παρόλο που διατηρούν τον τελευταίο λόγο σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μια χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να αποφασίζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική, αλλά υποτίθεται ότι έχει δημόσιο χρέος και έλλειμμα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.


Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση για το θέμα. Ο Morawiecki είπε ότι η χώρα του δεν θα εκφοβιστεί και ότι ο υψηλότερος νόμος στην Πολωνία ήταν το σύνταγμά της. Από την άλλη πλευρά, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ομάδα της θα μπορούσε να αναλάβει δράση.


Στήριξη της Ουγγαρίας

Η Πολωνία έχει έναν φίλο εντός της ΕΕ με το σχήμα του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, συχνά σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες.


Είπε ότι συμφωνεί με την πολωνική απόφαση. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παρακάμπτουν τακτικά τα δικαιώματα των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Όρμπαν την Πέμπτη κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ.


″Πολωνία? Η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη — δεν χρειάζεται να επιβληθεί καμία κύρωση, είναι γελοίο», είπε επίσης ο Όρμπαν σχετικά με πιθανές ενέργειες που ενδέχεται να λάβουν οι Βρυξέλλες κατά της Βαρσοβίας.

https://www.cnbc.com

ksipnistere.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου