Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ένας ηφαιστειακός χειμώνας θα είναι πολύ πιο τρομακτικός από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

 Με την έναρξη της έκρηξης της Cumbre Vieja, κατά τη διάρκεια της οποίας το ευρύ κοινό μπόρεσε να φρεσκάρει τη μνήμη του για το τι είναι ένα ηφαίστειο, οι οικολόγοι του κλίματος μιλούν τώρα και τότε για έναν ηφαιστειακό χειμώνα. Όχι απαραίτητα ένας πολύ κρύος και παγωμένος χειμώνας, όχι απαραίτητα ένας χειμώνας εξαιτίας της Cumbre Vieja. Απλώς πολλά ηφαίστεια έχουν ξυπνήσει πρόσφατα και όλα τους εκπέμπουν κάτι στην ατμόσφαιρα - τέφρα, ενώσεις θείου, διοξείδιο του άνθρακα και ούτω καθεξής. Μια μέρα η ποσότητα μπορεί να μετατραπεί σε ποιότητα και η ατμόσφαιρα θα γίνει ελαφρώς συννεφιασμένη, αφήνοντας ελάχιστο ηλιακό φως να περάσει. 

Τα μαύρα σύννεφα που αιωρούνται πάνω από τη Γη και σκοτώνουν το φυτοπλαγκτόν είναι, φυσικά, ένα πολύ γόνιμο και υπέροχο θέμα: θα μπορούσατε να γράψετε εκατό διδακτορικές διατριβές, χίλιες ιστορίες τρόμου για τον Τύπο ή μια δυνατή ομιλία στον ΟΗΕ για τη νεαρή Γκρέτα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ηφαίστεια έχουν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το οποίο οι φωτεινοί ειδήμονες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου υπόψη στους υπολογισμούς τους. 


Αυτό το πράγμα ονομάζεται στη γεωλογία με τη λέξη ελαφρόπετρα, δηλαδή μάγμα ορισμένης σύνθεσης που έχει γίνει αποτέλεσμα απότομης στερεοποίησης. Τώρα στις ακτές της Cumbre Vieja, πρέπει να είναι άφθονη, αλλά όπως γράφει σήμερα το strangesounds.org - ακόμη περισσότερη ελαφρόπετρα βρίσκεται τώρα στην Ιαπωνία. Υπάρχουν τόσα πολλά εκεί που ο κόσμος κινδυνεύει με πυρηνική καταστροφή:


Η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας λέει ότι τεράστιες ποσότητες ελαφρόπετρας που παρασύρονται στα νερά στα νοτιοδυτικά της χώρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εγχώρια πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Ishiwatari Akira, μέλος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής, δήλωσε σε τακτική συνεδρίαση την Τετάρτη ότι οι βράχοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσληψη νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.


Οι πέτρες ελαφρόπετρας ξεβράζονται στις ακτές του νομού Οκινάουα και της περιοχής Amami του νομού Καγκοσίμα. Οι πέτρες είναι το αποτέλεσμα μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης κοντά στην αλυσίδα νησιών Ogasawara στον Ειρηνικό Ωκεανό που ξεκίνησε τον Αύγουστο. Αυτό το βίντεο δείχνει πώς η ελαφρόπετρα εξαπλώνεται στον ωκεανό:Ο Ishiwatari δήλωσε ότι οι βράχοι είναι πιθανό να φτάσουν στο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, και κάλεσε τους αξιωματούχους να προετοιμαστούν.


Οι αρχές λένε ότι η συσσωρευμένη ελαφρόπετρα και άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να φράξουν τον εξοπλισμό εισαγωγής θαλασσινού νερού για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.


Σκοπεύει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των βράχων καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται και να δει πώς τις αντιμετωπίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών.


Οι αξιωματούχοι της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων έχουν εξετάσει στο παρελθόν τις επιπτώσεις της ελαφρόπετρας όταν συζητούσαν τις γενικές επιπτώσεις των ηφαιστείων στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Έτσι, ένα όχι και τόσο μεγάλο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που είναι ενεργό εδώ και μερικούς μήνες κινδυνεύει να σταματήσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων. Και τι θα συμβεί αν ενεργοποιηθούν εκατοντάδες ηφαίστεια;!

Οι Ιάπωνες, βέβαια, δεν είναι χαζοί τύποι, θα αντιμετωπίσουν το σημερινό πρόβλημα με θαυμαστό τρόπο και ήδη δανείζονται ενεργά την εμπειρία του Ισραήλ στον καθαρισμό του θαλασσινού νερού από τις μέδουσες και στην καταπολέμηση των σιιτών αυτοδυτών που κολυμπούν στα μισητά πυρηνικά εργοστάσια με μαχαίρια στα δόντια:
Παρ' όλα αυτά, το ίδιο το προηγούμενο είναι ενδιαφέρον - πριν, το πρόβλημα των πυρηνικών εργοστασίων ως ελαφρόπετρα δεν είχε ακουστεί στον κόσμο. Και τώρα προεκτείνετε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο - δηλαδή, τι θα συμβεί αν ξαφνικά, για κάποιο άγνωστο λόγο, πολλά υποθαλάσσια ηφαίστεια αρχίσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα;

Πρέπει να υποθέσουμε ότι τα μισά πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου θα πρέπει να κλείσουν απότομα, επειδή οι δοξασμένοι μηχανικοί έχουν τον τρόπο να κατασκευάζουν αυτές τις κατασκευές κάπου στην ακτή.  Το σύστημα φιλτραρίσματος δεν μπορεί να επισκευαστεί γρήγορα, και η απώλεια τόσο μεγάλης χωρητικότητας σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα θα ήταν κάτι. 

Το επόμενο προφανές πρόβλημα είναι με σκάφη όπως τα Seawolf, Trafalgar, Boreas και ούτω καθεξής, όπου υπάρχουν κανόνια νερού αντί για έλικες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα μεγάλα ατμόπλοια και πλοία στα οποία τα κανόνια νερού χρησιμοποιούνται ως προωθητήρες.  Αυτά σίγουρα δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε διάλυμα άμμου και θα πρέπει να αγκυροβολήσουν μέχρι να διαλυθεί η ελαφρόπετρα. 

Το τρίτο πρόβλημα είναι η θαλάσσια ζωή, η οποία θα αρχίσει να πεθαίνει με επικό ρυθμό σε αυτόν τον αμμώδη πολτό. Κάποια θα πάρουν άμμο στα βράγχια, κάποια στο στομάχι, τα καλαμάρια γενικά θα πάθουν θρόμβωση αντιδραστικού πίδακα και τα καημένα τα πλάσματα θα σκιστούν. Θα το πάρει και το πλαγκτόν, το οποίο παράγει οξυγόνο για τη Γη, οργώνοντας δωρεάν για όλους μας.

Επιπλέον, λόγω των αλλαγών στη χημική και φυσική σύνθεση του νερού, τα μικρόβια, τα φυτά και τα μικρά ζώα που κολυμπούν στο αιώρημα ελαφρόπετρας θα πολλαπλασιαστούν. Εξακολουθούν να ζουν κάπου κοντά σε υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά αν υπάρξουν πολλά ρήγματα στον υποθαλάσσιο φλοιό, αυτά τα πράγματα θα πολλαπλασιαστούν πάρα πολύ, σπάζοντας τη βιοκοινωνία που έχει σχηματιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. 

Αυτό το άρθρο δεν προσποιείται ότι είναι κάποια σπουδαία επιστημονική μελέτη - απλώς απαριθμούμε τις απλές και προφανείς σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος, από τις οποίες θα υπάρξουν πράγματι πολλές. Αλλά ακόμη και από τον κατάλογο που παρατίθεται, θα πρέπει να είναι σαφές ότι μια μαζική ηφαιστειακή έκρηξη είναι κάτι πολύ χειρότερο από το αναμενόμενο.  Ας ελπίσουμε, φυσικά, ότι δεν θα υπάρξει σύντομα ένας ηφαιστειακός χειμώνας, αλλά μείνετε συντονισμένοι. 
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THE BIG THE ONE : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου