Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μαζικές πλημμύρες έπληξαν την Κατάνια αφού οι βροχές που πέφτουν όλο το έτος έπεσαν σε μόλις 2 ημέρες, Ιταλία.

 Μαζικές πλημμύρες έπληξαν την πόλη-λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία τις τελευταίες δύο ημέρες, αφού η πόλη δέχτηκε τη μέση ετήσια βροχόπτωση μέσα σε μόλις 48 ώρες. Αναφέρθηκαν τεράστιες ζημιές σε ολόκληρη την πόλη, τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας παραμένει αγνοούμενος. Οι βροχές προήλθαν από μια μη τροπική περιοχή χαμηλής πίεσης, που βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, η οποία ενοποιήθηκε σε μεσοθύελλα "Gloria" στις 26 Οκτωβρίου.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Λεντίνι της Σικελίας δέχθηκε 275,4 χιλιοστά στις 24 Οκτωβρίου, με μέγιστη ωριαία ένταση 153,4 χιλιοστά (6,03 ίντσες).


Στις 24 ώρες της 25ης Οκτωβρίου, 312,2 mm (12,29 ίντσες) βροχής καταγράφηκαν σε μετεωρολογικό σταθμό στη Linguaglossa και 279,8 mm (11,01 ίντσες) στο Lentini.


Οι βροχές συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα, ξεπερνώντας τον ετήσιο μέσο όρο των 586 mm (23,1 ίντσες) σε περίπου 48 ώρες.

Στις 26 Οκτωβρίου, οι δρόμοι και οι πλατείες της Κατάνιας μετατράπηκαν σε καταρράκτες "ποταμών" λόγω της πλημμύρας, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Medistorm "Gloria" at 13:30 UTC on October 27, 2021. Credit: EUMETSAT/Meteosat-11


Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σοβαρές πλημμύρες που ακολούθησαν, οι οποίες ανάγκασαν τους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη και αρκετές επιχειρήσεις να κλείσουν εκτάκτως. Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το νερό να ρέει στους δρόμους της Κατάνια, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, καθώς τα μηχανοκίνητα οχήματα επέπλεαν και τα σκουπίδια έπεφταν στο νερό.

Η Γκλόρια συνεχίζει να παρασύρεται αργά προς τα ανατολικά από τότε που σχηματίστηκε στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο αναμένεται να στραφεί σύντομα προς τα δυτικά ή δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το Μεσογειακό Κέντρο Κυκλώνων.


"Τα μοντέλα συνεχίζουν να επιμένουν σε μια προσγείωση στη Σικελία, αν και η αβεβαιότητα παραμένει για την πορεία της Γκλόριας στη συνέχεια. Το GFS και το CMC έχουν έρθει σε συμφωνία για μια πιο αργή πορεία προς την προσγείωση, ακολουθούμενη από μια αργή και ακανόνιστη κίνηση κοντά ή πάνω από τη Σικελία. Το Euro συμφωνεί, αλλά είναι ταχύτερο προς την προσγείωση.


"Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η διάλυση πάνω από τη Σικελία μέσω της αλληλεπίδρασης της ξηράς. Το GFS και το Euro συμφωνούν τώρα ότι η Γκλόρια ή το υπολειμματικό χαμηλό της Γκλόρια θα επιστρέψει στο Ιόνιο Πέλαγος και θα διαλυθεί ενώ θα ακολουθεί νοτιοανατολική πορεία και η πρόβλεψη της πορείας έχει προσαρμοστεί ανάλογα. Οι συνθήκες αναμένεται να γίνουν πιο ευνοϊκές για εντατικοποίηση τις επόμενες ημέρες και η πρόβλεψη έντασης έχει αυξηθεί ελαφρώς, ακολουθώντας την παραγωγή του GFS. Εάν η προσγείωση γίνει νωρίτερα, η αιχμή της Gloria θα είναι χαμηλότερη".

watchers.news

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ WATCHERS NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου