Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ενημέρωση για την έκρηξη του ηφαιστείου Λα Πάλμα: έντονες εκπομπές τέφρας, δεν φαίνεται το τέλος παρά τη μείωση των σεισμών.

 Η εκρηκτική δραστηριότητα παραμένει αυξημένη, με κυρίαρχη την έντονη εκπομπή τέφρας που φτάνει σήμερα σε υψόμετρο έως και 5,5 χιλιόμετρα (18.000 πόδια), αλλά ευτυχώς παρασύρεται δυτικά πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και γλιτώνει το αεροδρόμιο. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις. Η έκρηξη γίνεται όλο και πιο "σταχτιά" ή εκρηκτική, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό που μπορεί να δει κανείς στις εστίες:

Στον ενεργό κώνο, η εκπομπή πυρακτωμένης, ρευστής λάβας από σιντριβάνια και ροές λάβας είναι λιγότερο έντονη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ο ηφαιστειακός τρόμος παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρυθμός έκχυσης δεν έχει μειωθεί. Η πιο πιθανή εξήγηση δεν είναι ότι η δραστηριότητα έχει μειωθεί, αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστής λάβας που εκρήγνυται εκτρέπεται απευθείας σε ένα σύστημα σωλήνων λάβας και παραμένει ως επί το πλείστον κρυμμένο από το οπτικό πεδίο, έως ότου αναδυθεί κάπου προς τα κάτω για να τροφοδοτήσει επιφανειακές ροές πάνω σε παλαιότερες ροές ή να δημιουργήσει νέες ενεργές γλώσσες ροής κατά μήκος των περιθωρίων του.

Πράγματι, οι ενεργές ροές λάβας συνέχισαν να προχωρούν σε διάφορα μέτωπα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, κυρίως τροφοδοτώντας τον νότιο βραχίονα (κόκκινο στον επισυναπτόμενο χάρτη), ο οποίος βρισκόταν χθες πολύ κοντά στην ακτή της θάλασσας κοντά στο Puerto Naos- δεν είναι σαφές αν έχει ήδη δημιουργήσει μια δεύτερη είσοδο στη θάλασσα νότια της υπάρχουσας,αλλά φαίνεται ότι δεν έχει.

Για τις τοπικές κοινότητες, μπορούμε να ελπίζουμε ότι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της λάβας θα καταλήξει στον ωκεανό αντί να συνεχίσει να καταστρέφει νέες χερσαίες περιοχές, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να παρακολουθούμε και να περιμένουμε.


Από χθες, τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν είναι 970,0 εκτάρια γης που καλύφθηκαν από ροές λάβας (23,5 εκτάρια προστέθηκαν σε 24 ώρες) και 2.562 κατεστραμμένα κτίρια (30 ακόμη κατά τη διάρκεια 24 ωρών).


Από την άλλη πλευρά, οι σεισμοί έχουν μειωθεί σημαντικά, με λιγότερα από 100 συμβάντα μεγέθους μεταξύ 2,4-3,5 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Η παραμόρφωση του εδάφους παραμένει σταθερή. Μετά τον χθεσινό βαθύ σεισμό μεγέθους 5 βαθμών, έκτοτε δεν έχει σημειωθεί κανένας σεισμός μεγαλύτερος από 3,5 βαθμούς.

Είναι αδύνατο να εξαχθούν συνοπτικά συμπεράσματα- ωστόσο, η παρουσία ισχυρών δονήσεων και η σχετική μείωση της δραστηριότητας των σεισμών θα μπορούσε να σημαίνει ότι το υδραυλικό σύστημα βρίσκεται σε μια φάση όπου το μάγμα ανεβαίνει από τις βαθύτερες πηγές του προς την επιφάνεια συναντώντας προς το παρόν λιγότερα εμπόδια. Με άλλα λόγια, οι λιγότεροι σεισμοί δεν σημαίνουν καθόλου ότι η έκρηξη έχει επιβραδυνθεί.

volcanodiscovery.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου