Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone προειδοποιεί: Blackstone: Έρχονται ελλείψεις ενέργειας και εξεγέρσεις στα ανεπτυγμένα έθνη - σύντομα. Ο "Αρμαγεδδών" του προπανίου θα μπορούσε να αφήσει τα αγροτικά σπίτια χωρίς θέρμανση.

 Οδεύουμε δυνητικά προς την πιο οδυνηρή παγκόσμια ενεργειακή κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Οι ελλείψεις και οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ προπανίου θα μπορούσαν να καταστήσουν αδύνατη τη θέρμανση των αγροτικών σπιτιών αυτό το χειμώνα!   Συμπληρώστε το ΥΦΑ σας και αποκτήστε πρόσθετη χωρητικότητα ή αποθηκεύστε ξύλα για φωτιά, ΤΩΡΑ, πριν χτυπήσουν οι διακοπές.


Αυτή την εβδομάδα, το CNN ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Blackstone Stephen Schwarzman για τα επερχόμενα ενεργειακά προβλήματα και εκείνος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι "θα καταλήξουμε σε πραγματική έλλειψη ενέργειας"...


Ο Schwarzman προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα προκαλέσουν πιθανότατα κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο.


"Θα καταλήξουμε σε πραγματική έλλειψη ενέργειας. Και όταν έχουμε έλλειψη, θα κοστίζει περισσότερο. Και πιθανότατα θα κοστίσει πολύ περισσότερο", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος των ιδιωτικών επενδύσεων στον Richard Quest του CNN International σε συνέδριο στη Σαουδική Αραβία.


Ο Schwarzman συνέχισε: "Όταν κόβεται το ρεύμα, οι άνθρωποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι. Και οι άνθρωποι πραγματικά δεν θα είναι ευτυχισμένοι αν διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα".


Σύμφωνα με τον Schwarzman, σύντομα θα δούμε "πολύ δυστυχισμένους ανθρώπους" σε όλο τον κόσμο...


"Θα έχουμε πολύ δυστυχισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο", δήλωσε ο Schwarzman στο Future Investment Initiative. "Αυτό που θα συμβεί τότε, Richard, είναι να έχουμε πραγματική αναταραχή. Αυτό προκαλεί το πολιτικό σύστημα και όλα αυτά είναι εντελώς περιττά".


Δυστυχώς, έχει δίκιο ότι αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν χρειαζόταν να συμβεί.


Αν η παγκόσμια ελίτ είχε συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα παραδοσιακά ενεργειακά έργα με τον ρυθμό που χρειαζόταν, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτόν τον εφιάλτη σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Αλλά οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες που παραδοσιακά χειρίζονται τον γιγαντιαίο δανεισμό που απαιτείται για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας, είναι τώρα απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν οτιδήποτε που θα εκπέμπει άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.  Ο περιβαλλοντισμός προκαλεί τώρα έλλειψη ηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας, η οποία έχει γίνει τόσο ανεπαρκής, ώστε ένας δισεκατομμυριούχος λέει ότι μπορούμε τώρα να περιμένουμε διακοπές ρεύματος το χειμώνα, επειδή δεν μπορούν πλέον να παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα.


Εν τω μεταξύ, οι τιμές σε όλο το οικονομικό μας σύστημα συνεχίζουν να αυξάνονται με πολύ ανησυχητικό ρυθμό. Απλά δείτε τι συμβαίνει με την τιμή της γαλοπούλας...


Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση χονδρική τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας Α' κατηγορίας 8 έως 16 λιβρών έχει αυξηθεί κατά 21,91% από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που κόστιζε 1,15 δολάρια ανά λίβρα πριν από ένα χρόνο, τώρα χτυπάει στα 1,41 δολάρια. Και για να έχουμε και μια εικόνα, το ίδιο θα κόστιζε 96 σεντς το 2019 και 84 σεντς το 2018.


Αν δεν σας αρέσουν τα μαθηματικά, αυτό σημαίνει αύξηση της χονδρικής τιμής κατά 68% σε μόλις δύο χρόνια.


Συνολικά, μας λένε ότι η επερχόμενη Ημέρα των Ευχαριστιών θα είναι η πιο ακριβή Ημέρα των Ευχαριστιών που έχουμε ζήσει ποτέ.


Ο Matthew McClure πλήρωσε 20% περισσότερο αυτό το μήνα από ό,τι πέρυσι για τις 25 γαλοπούλες βοσκοτόπων που σχεδιάζει να ψήσει στο Hive, το εστιατόριο του Bentonville, στο Αρκάνσας, όπου είναι ο εκτελεστικός σεφ.


Ο Norman Brown, διευθυντής πωλήσεων γλυκοπατάτας της Wada Farms στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας, πληρώνει στους φορτηγατζήδες σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι συνήθως για να μεταφέρουν τη σοδειά σε άλλα μέρη της χώρας.


"Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, και διακινώ γλυκοπατάτες εδώ και 38 ή 39 χρόνια", δήλωσε ο Brown. "Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση, αλλά στο τέλος όλα αυτά θα περάσουν στον καταναλωτή".


Δυστυχώς, περισσότερες αυξήσεις τιμών είναι στον ορίζοντα.


Στην πραγματικότητα, η Kimberly-Clark Corporation προειδοποιεί ανοιχτά ότι πρόκειται να αυξήσει τις τιμές ακόμη περισσότερο.


Οι τιμές του χαρτιού τουαλέτας, των πάνες, των χαρτομάντιλων προσώπου και των χαρτοπετσετών πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο καταναλωτικός γίγαντας Kimberly-Clark με έδρα το Ίρβινγκ του Τέξας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός και οι ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού δεν είναι "πιθανό να επιλυθούν γρήγορα".


Γι' αυτό εφοδιαστείτε με προϊόντα χαρτιού όσο ακόμα μπορείτε.

ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΤΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΎΝ;


Οι περισσότεροι αναγνώστες γνωρίζουν ήδη ότι η τιμή της βενζίνης αυξάνεται καθημερινά τις τελευταίες 22 ημέρες.


Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη είναι επειδή οι προμήθειες αρχίζουν να γίνονται πραγματικά περιορισμένες.  Στην πραγματικότητα, αναφέρεται ότι ο κόμβος αργού πετρελαίου στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα θα μπορούσε να "ξεμείνει από αργό" σε λίγες εβδομάδες...


Σε ένα σημείωμα που προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς πετρελαίου, η Natasha Kaneva της JPMorgan για τα εμπορεύματα γράφει ότι σε έναν κόσμο διάχυτης έλλειψης φυσικού αερίου και άνθρακα που αναγκάζουν τον τομέα της ενέργειας να στρέφεται όλο και περισσότερο στο πετρέλαιο (ενισχύοντας τη ζήτηση κατά 750bkd κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αντλώντας αποθέματα κατά 2,1mmb/d τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο), η αποθήκευση πετρελαίου στο Cushing - η οποία μόλις έπεσε στα 31,2mm βαρέλια, το χαμηλότερο από το 2018...


... μπορεί να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το να "ξεμείνει ουσιαστικά από αργό". Το συμπέρασμα της τράπεζας: "αν δεν αλλάξει τίποτα στο ισοζύγιο του Cushing κατά τους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα μπροστινά spreads του WTI να εκτοξευθούν σε υψηλά ρεκόρ - ένα σενάριο "super backwardation"".


Περιττό να πούμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο παρελθόν.


Σε ένα τέτοιο σενάριο, πόσο ψηλά θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;


Και αν τα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες, τι θα πρέπει να πληρώνουν οι απλοί Αμερικανοί όταν πάνε να γεμίσουν τα οχήματά τους;

ΠΛΉΡΗ ΔΙΑΚΟΠΉ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΟΥ LNG/ΠΡΟΠΑΝΊΟΥ;


Εν τω μεταξύ, ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι θα μπορούσαμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε έναν "Αρμαγεδδώνα στην αγορά προπανίου"...


Στην έκθεση του Bloomberg, ο Ang αναφέρει ότι οι τιμές για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι ήδη πολύ υψηλότερες από τις μεταγενέστερες προμήθειες, λέγοντας ότι "αυτό μπορεί να δείχνει ότι οι παίκτες προετοιμάζονται για τον Αρμαγεδδώνα της αγοράς προπανίου". Πρόσθεσε ότι ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να δουν απόλυτες ελλείψεις πριν από το τέλος του χειμώνα.


Για να προσθέσει στο άγχος, ο Poynter λέει ότι ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν ήδη λόγο για έναν χειμώνα ψυχρότερο από το κανονικό, χάρη στο φαινόμενο La Nina. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για 87% πιθανότητα το σύστημα να φέρει μια πρώιμη και σκληρή χειμερινή περίοδο.


Η χρήση του όρου "απόλυτη έλλειψη" είναι ανησυχητική, διότι υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που χρησιμοποιούν προπάνιο για να θερμάνουν τα σπίτια τους.


Αν το προπάνιο τελειώσει στη μέση του χειμώνα, τι υποτίθεται ότι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;


Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, η σύσφιξη των προμηθειών φυσικού αερίου έχει καταστεί τεράστιο πρόβλημα.  Σύμφωνα με την Global News, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία "έχουν υπερτριπλασιαστεί" το 2021...


Οι περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τις τιμές για τον φετινό χειμώνα να εκτοξεύονται μαζί με τα παγκόσμια υψηλά ρεκόρ - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας που προκαλούν πονοκεφάλους στην Ευρώπη και την Ασία θα πλήξουν σύντομα τον κορυφαίο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο.


Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους από την Ισπανία έως τη Βρετανία και πυροδοτώντας κρίσεις ενέργειας στην Κίνα.


Οι αναγνώστες που θερμαίνουν τα σπίτια τους με ΥΦΑ/Προπάνιο θα πρέπει να συμπληρώσουν την προμήθειά τους όσο οι τιμές είναι χαμηλότερες και ίσως ακόμη και να ρωτήσουν τον προμηθευτή τους αν μπορούν να ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ στο υπάρχον σύστημά τους, για να κρατούν περισσότερο αέριο από το συνηθισμένο.


Μια τυπική αγροτική κατοικία διαθέτει είτε τρεις δεξαμενές 150 γαλονιών (450 γαλόνια), είτε μια δεξαμενή 500 γαλονιών για να κρατήσει το αέριο.  Αλλά οι προμηθευτές δεν μπορούν να γεμίσουν τις δεξαμενές μέχρι τέρμα, πρέπει να αφήσουν χώρο για τη διαστολή του αερίου, οπότε γενικά γεμίζουν αυτές τις δεξαμενές στο 80%.   


Για ένα σπίτι με τρεις δεξαμενές (450 γαλόνια), αυτό σας αφήνει μόνο 360 πραγματικά γαλόνια.  Αυτό το αέριο **ΣΥΝΗΘΕΙΑ** καταναλώνεται συνήθως με ρυθμό περίπου 250 γαλόνια το μήνα το χειμώνα.  Έτσι, ένα τυπικό αγροτικό σπίτι έχει μόνο λίγο περισσότερο από ΕΝΑ ΜΗΝΑ προμήθεια φυσικού αερίου στην καρδιά του χειμώνα.  Εάν ζητήσετε από τον προμηθευτή σας να προσθέσει άλλη μια δεξαμενή 150 γαλλονιών, αυτό σας ανεβάζει σε χωρητικότητα 600 γαλλονιών, στο 80% της πλήρωσης σας αφήνει 480 πραγματικά γαλόνια, που είναι περισσότερο από ΔΥΟ μήνες εφοδιασμού.


Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που μας λένε για πιθανές ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ίσως είναι μια έξυπνη κίνηση να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας περισσότερη χωρητικότητα ΤΩΡΑ, αντί να ελπίζετε ότι θα έχουν ακόμα φυσικό αέριο να πουλήσουν στη μέση του χειμώνα.


Τώρα, ίσως ο προμηθευτής σας να ΜΗΝ σας δώσει επιπλέον δεξαμενές.  Ίσως μπορείτε να αγοράσετε τις δικές σας, αλλά πρέπει να ρωτήσετε τον προμηθευτή αν θα γεμίσει πραγματικά τις δεξαμενές που σας ανήκουν.  Πολλοί δεν θα το κάνουν.


Ελλείψει πρόσθετης χωρητικότητας καυσίμων και προσπαθειών εξοικονόμησης, ίσως αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλα για φωτιά.  Πολλά αγροτικά σπίτια διαθέτουν τζάκια ή/και ξυλόσομπες.   Προμηθευτείτε ένα επιπλέον καλώδιο καυσόξυλων, πέρα από αυτά που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα.  


Ναι, θα σας κοστίσει περίπου 300 δολάρια, αλλά τι άλλη επιλογή έχετε;   Αν το αέριο τελειώσει και δεν μπορείτε να το ξαναγεμίσετε, πρέπει να έχετε θέρμανση.  Αν καταλήξετε να βασίζεστε σε τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερα ξύλα.  Καλύτερα να τα πάρετε ΤΩΡΑ, πριν όλοι οι άλλοι προσπαθήσουν να πάρουν τα δικά τους.

OVERSEAS


Εκτός από την έλλειψη φυσικού αερίου, μια σοβαρή έλλειψη άνθρακα έχει επίσης συμβάλει στο οικονομικό χάος που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα.


Μόλις πρόσφατα, το CNN ανέφερε ότι οι ελλείψεις ενέργειας είχαν ήδη εξαπλωθεί σε 20 διαφορετικές επαρχίες...


Οι ελλείψεις ενέργειας έχουν εξαπλωθεί σε 20 επαρχίες τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μοιράζει την ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής και ορισμένα εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή. Οι διακοπές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον περασμένο μήνα και επιβάρυναν τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.


Η Ινδία πλήττεται επίσης πολύ σκληρά από την παγκόσμια έλλειψη άνθρακα.


Στην πραγματικότητα, μας λένε ότι τα περισσότερα εργοστάσια άνθρακα της Ινδίας "έχουν κρίσιμα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων άνθρακα"...


Οι περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Ινδίας με καύση άνθρακα έχουν κρίσιμα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων άνθρακα, τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και τροφοδοτεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία.


Οι ελλείψεις δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε.  Είναι ήδη εδώ και πρόκειται να γίνουν πολύ χειρότερες.


Φυσικά, αυτή η νέα ενεργειακή κρίση θα κάνει τους πονοκεφάλους της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού μας ακόμη πιο απογοητευτικούς.


Στο οικονομικό μας σύστημα, χρειάζεται ενέργεια για να γίνει κυριολεκτικά σχεδόν οτιδήποτε, και καθώς η ενέργεια γίνεται πιο ακριβή ουσιαστικά κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει επίσης πιο ακριβή.


Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πράγματα που κατασκευάζονται για εμάς στην Ασία και μεταφέρονται στην άλλη άκρη του πλανήτη θα αρχίσουν να κοστίζουν πολύ περισσότερο.


Καθώς οι ελλείψεις παιχνιδιών εντείνονται ενόψει της εορταστικής περιόδου, βλέπουμε ήδη ορισμένους μεταπωλητές να τιμολογούν τα παιχνίδια σχεδόν στο 400% των κανονικών τους επιπέδων...


Η ξεπουλημένη ξανθιά χειμωνιάτικη πριγκίπισσα κούκλα της American Girl, η οποία πωλείται προς 250 δολάρια, τώρα πωλείται έως και 999 δολάρια σε πλατφόρμες όπως το Mercari και το eBay.


Το κουκλόσπιτο Gabby's Dollhouse με θέμα τη γάτα, που είναι όλη η μόδα για τα φετινά παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε ορισμένες ιστοσελίδες από την αρχική τιμή των 55 δολαρίων.


Αυτή είναι η "νέα κανονικότητα" και γι' αυτό μπορείτε κάλλιστα να το συνηθίσετε.


Έχω σοκαριστεί που τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί τόσο γρήγορα, και αυτή η νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση δημιουργεί σίγουρα τις προϋποθέσεις για τόσα πολλά πράγματα για τα οποία έχω προειδοποιήσει.


Καθώς τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα γίνονται όλο και πιο περιορισμένα, όλοι μας θα νιώσουμε τον πόνο.


Και οι ειδικοί μας λένε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα.


Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, ο πληθωρισμός θα γίνει τελικά πολύ χειρότερος από ό,τι είδαμε κατά τη δεκαετία του 1970.


Σε αυτό το σημείο, ακόμη και πολλοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει μαζί μας.


Και καθώς οι τιμές της ενέργειας κλιμακώνονται, αυτό θα ωθήσει όλες τις τιμές σε όλο το οικονομικό μας σύστημα όλο και πιο ψηλά.


Ναι, όλα αυτά συμβαίνουν πραγματικά.


Αυτό δεν είναι άσκηση.


Βρισκόμαστε στα πρώτα κεφάλαια μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης επικών διαστάσεων, και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά από αυτό.


Αν θέλετε να συνεχίσετε να περιμένετε να "επανέλθουν οι συνθήκες στο φυσιολογικό", θα περιμένετε για πάρα πολύ, πάρα πολύ καιρό.


Έχουμε εισέλθει σε έναν πραγματικά φρικτό εφιάλτη, και δεν θα υπάρξει κανένα ξύπνημα από αυτό.

halturnerradioshow.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ HAL TURNER RADIO SHOW : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου