Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ανάλυση / Πήρε ρωσική άδεια η IDF για να ενισχύσει τις επιθέσεις;

 Ανάλυση / Πήρε ρωσική άδεια η IDF για να ενισχύσει τις απεργίες;  1

Οι IDF θα ενισχύσουν τις επιθέσεις στη Συρία; (Αρχείο: Eden Briand, IDF/CC )

Το Ισραήλ φέρεται να επιτέθηκε σε στρατιωτικά μέσα στη νότια Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπένετ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.

Επιθετικά ελικόπτερα του Ισραηλινού Στρατού έπληξαν στόχους που συνδέονται με την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν, συμπεριλαμβανομένων θέσεων παρατήρησης, ανέφεραν τοπικές πηγές. Τουλάχιστον δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε συριακές και συμμαχικές τοποθεσίες που πιθανώς περιείχαν πυραύλους, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές.

Ο Μπένετ και ο Πούτιν ανανέωσαν τις ισραηλορωσικές συνεννοήσεις για τα πλήγματα των Ισραηλινών Στρατιωτικών στη Συρία, ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή τους. Ο Πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τον ισραηλινό ηγέτη πιο λεπτομερή συντονισμό, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz , αλλά δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις διαφωνιών.  

Η τελευταία επίθεση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το Ισραήλ και η Ρωσία βρίσκονται πράγματι στην ίδια σελίδα όσον αφορά τις επιχειρήσεις των IDF. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος της Συρίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να χτυπήσει προφανώς στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή το συριακό καθεστώς.

Θα μπορούσε κάλλιστα οι Ρώσοι να είναι δυσαρεστημένοι με τη συνεργασία του συριακού στρατού με τη Χεζμπολάχ. Λειτουργώντας με ιρανική εντολή, οι πράκτορες της τρομοκρατικής ομάδας συνεργάζονται στενά με τις συριακές δυνάμεις κοντά στα ισραηλινά σύνορα και έχουν διεισδύσει στις υψηλότερες βαθμίδες .

Ενώ η Μόσχα συνεχίζει να προστατεύει βασικά περιουσιακά στοιχεία του συριακού καθεστώτος, η Ρωσία μπορεί να σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους δεσμούς του Προέδρου Άσαντ με το Ιράν και τους πληρεξούσιους του.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν σκληρότερη ρωσική στάση απέναντι στο Ιράν. Η Μόσχα έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα της Δύσης να περιορίσει την προσπάθεια της Τεχεράνης να γίνει κράτος πυρηνικού κατωφλίου, έγραψε ο δημοσιογράφος Σλόμο Σαμίρ , επικαλούμενος ανώτερους διπλωμάτες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, Μπένετ και Πούτιν συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν το διάλογό τους σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Ιράν στη Συρία, γράφει το Ισραήλ Hayom καθημερινή . Εάν αυτό είναι πράγματι αλήθεια, ενδέχεται να δούμε μια περαιτέρω αύξηση των ισραηλινών επιδρομών στο εγγύς μέλλον.

Οι IDF σχεδιάζουν ήδη να εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία στη Συρία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση. Τα τελευταία σημάδια σταθερής ρωσικής υποστήριξης μπορεί τώρα να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να επεκτείνει περαιτέρω τα σχέδιά του για επίθεση στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του.    

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου