Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Θα οδηγήσει η επίθεση του Μπαϊρακτάρ στο Ντονμπάς σε κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ;

 Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι η Ουκρανία πιέζει τη Ρωσία να προστατεύσει τους πολίτες της.


Η χρήση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κρούσης Bayraktar από την ουκρανική πλευρά είναι μια δοκιμή για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το Κίεβο στην παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε η LNR. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέπληξε όσους προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν σχολίασε το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας. "Η Gazeta.ru ρώτησε το ρωσικό κοινοβούλιο πώς αξιολογεί τις πιθανές πολιτικές συνέπειες των χτυπημάτων του Μπαϊρακτάρ σε στόχους στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο, χρησιμοποιώντας το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar στο Ντονμπάς, δοκίμασε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο Rodion Miroshnyk, εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας ΛΔΓ στην πολιτική υποομάδα της ομάδας επαφής.


"Η επίσημη δήλωση των κορυφαίων αξιωματούχων της Ουκρανίας σχετικά με τη χρήση των UAV και την εσκεμμένη παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ είναι μια πρόκληση και μια προσπάθεια όχι σε λεκτικές μάχες αλλά στην πράξη να διαπιστώσουν τι άλλο θα τους επιτραπεί, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και πόσο θράσος έχουν", είπε.


Ο Miroshnyk πιστεύει ότι οι "δυτικοί εγγυητές" και οι "διεθνείς παρατηρητές" θα προτιμήσουν πρώτα να αγνοήσουν το περιστατικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια θα δώσουν πολύ καιρό χειροκροτήματα για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο Ντονμπάς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar, το οποίο κατέστρεψε ένα εχθρικό πολεμικό αεροσκάφος με κατευθυνόμενη βόμβα.


Ταυτόχρονα, οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν τραυματίστηκε όταν η ουκρανική πλευρά χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο Ντονμπάς.


Αντίδραση στο Κοινοβούλιο.

Σε σχόλιό του στην Gazeta.ru, ο γερουσιαστής Vladimir Dzhabarov επέστησε την προσοχή στην ανάγκη πλήρους ενημέρωσης σχετικά με την επίθεση στο Μπαϊρακτάρ. Ταυτόχρονα, ήταν κατηγορηματικός στην εκτίμησή του για τις πολιτικές συνέπειες.

"Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι επρόκειτο για το Bayraktar, το οποίο προμηθεύτηκε η Τουρκία, και η Ουκρανία το χρησιμοποίησε, τότε φυσικά αυτό θέτει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ. Και, στην πραγματικότητα, πιέζουν τη Ρωσία να προβεί σε αντίποινα για να προστατεύσει τους πολίτες της που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία, περισσότερους από μισό εκατομμύριο από αυτούς. Το Κίεβο προκαλεί πεισματικά τη Ρωσία σε σύγκρουση και με αυτόν τον τρόπο κάνει ένα τραγικό λάθος.


Δεν κατανοούν τις συνέπειες τέτοιων προκλήσεων και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Διαφορετικά, η νοτιοανατολική Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να ανεχθεί αυτό το ανοσιούργημα για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε.

Το μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Σεργκέι Τσεκόφ πιστεύει ότι δεν υπάρχει ακόμη εναλλακτική λύση για τις συμφωνίες του Μινσκ και, ως εκ τούτου, είναι πρόωρο να μιλάμε για την οριστική ρήξη τους.


"Ναι, υπήρξε ένα χτύπημα. Αν πρόκειται για μια εφάπαξ ενέργεια επίδειξης δύναμης, αυτό είναι ένα πράγμα. Αλλά αν η Ουκρανία ξεκινήσει μια δράση πλήρους κλίμακας, τότε θα πούμε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν παραβιαστεί πλήρως. Μέχρι στιγμής είναι μόνο ένα επεισόδιο, αλλά πρόκειται για σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ. Ακόμα και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση. Τούτου λεχθέντος, ο Ζελένσκι θέλει να συναντηθεί και να έχει άλλη μια συζήτηση, να κάνει μια δημόσια εμφάνιση.


Αλλά ακόμη και αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, διότι η άλλη πλευρά θα αναπτύξει μεθόδους αντιμετώπισης. Αυτή είναι η ηλίθια συμπεριφορά του ουκρανικού στρατού. Έδειξαν την αδυναμία και την ηλιθιότητά τους αντί για δύναμη. Σημειώστε ότι υπάρχει ήδη μια αντίδραση από την πλευρά μας - πρώτα απ' όλα, τα λόγια του Λαβρόφ. Ας περιμένουμε τους άλλους συμμετέχοντες στη Νορμανδία - τη Γερμανία και τη Γαλλία", κατέληξε ο Τσέκοφ.

Το μέλος της Κρατικής Δούμας Ανατόλι Βάσερμαν, σε σχόλιό του στην Gazeta.ru, αποκάλεσε τις ουκρανικές αρχές "τρομοκρατική ομάδα που κατέλαβε την εξουσία το 2014", η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.


"Η Ουκρανία θέλει να δώσει στους δυτικούς αφέντες της μια βολική δικαιολογία για νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με την ίδια μορφή, η Ουκρανία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά δεν θα μιλάει γι' αυτό δημόσια. Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει μόνο με την προσθήκη εκπαιδευτών για όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η πολιτοφυλακή", πιστεύει.


Επιπλέον, ο Wasserman σημείωσε ότι κάποτε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yushchenko διέταξε τη μεταφορά στα ανατολικά της χώρας των αποθεμάτων όπλων που είχαν συσσωρευτεί κατά τη σοβιετική εποχή στη δυτική Ουκρανία.


"Είναι πολύ ανθεκτικά, δημιουργήθηκαν ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα κατά του ΝΑΤΟ. Και τώρα αυτές οι αποθήκες έχουν αρκετά όπλα για να αντιμετωπίσουν την Ουκρανία για πολλά χρόνια. Θα υπάρχει κάτι για να καταρρίψετε, απλώς δεν χρειαζόταν πριν. Το Κίεβο είχε κάποια βραχυπρόθεσμη επιτυχία, αλλά ο τροχός της "γενοκτονίας" γυρίζει. Ένα επίτευγμα θα μετατραπεί σύντομα σε ντροπή", λέει ο βουλευτής.


Ο Wasserman πιστεύει ότι στο σύνολό του, ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που δεν κατανοούν τα βασικά της τέχνης του πολέμου.


"Θυμάμαι πώς το 1992 στρατολογήθηκαν αξιωματικοί των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων για να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Τους ρώτησαν αν ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν τη Ρωσία, εννοώ τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή η Ουκρανία αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας. Και τότε όλοι οι λίγο λογικοί διοικητές, κατανοώντας ότι το Κίεβο θα έχανε πάντα, αρνήθηκαν - και δεν μπήκαν στο στρατό", λέει ο Wasserman.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν μίλησε για το μέλλον των συμφωνιών του Μινσκ μετά το περιστατικό, αλλά επέπληξε τους εταίρους της Ουκρανίας.

"Κατ' αρχήν, η ιστορία αυτή θα πρέπει, φυσικά, να κάνει όλους εκείνους που υποκύπτουν στις ιδιότροπες απαιτήσεις της Ουκρανίας να γίνει αύριο δεκτή στο ΝΑΤΟ να το σκεφτούν διπλά. Και, φυσικά, θα πρέπει να κάνει αυτούς που εξοπλίζουν το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου να το σκεφτούν διπλά", είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι στο Κρεμλίνο η μεταφορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών "είναι γεμάτη από το γεγονός ότι τα όπλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του ίδιου του λαού τους". Είπε ότι η Τουρκία γνωρίζει επίσης αυτή τη θέση.
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ GAZETA:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου