Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Πρόβλεψη βροχής για τη Λα Πάλμα: Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι χείμαρροι νερού θα τρέχουν στο ηφαίστειο πάνω από την αδιάβροχη λάβα και πλημμύρες που θα επηρεάσουν πόλεις και κατοίκους.


Μια πρόβλεψη βροχής για τη Λα Πάλμα έχει προκαλέσει ανησυχίες για χείμαρρους νερού που θα μπορούσαν να σχηματιστούν πάνω από την αδιάβροχη λάβα.

Στο Tazacorte, έναν από τους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα 95% βροχής το Σάββατο, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Αξιωματούχοι του Σχεδίου Πρόληψης Κινδύνων Ηφαιστείου των Καναρίων (Pevolca) συνέστησαν στους κατοίκους να καθαρίσουν τη στάχτη από τις στέγες τους για να αποτρέψουν την ανάμειξή της με τη βροχή και τη δημιουργία βαριάς συσσώρευσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις κατασκευές.

Τα πιο ενεργά κανάλια λάβας (έντονο κίτρινο και πορτοκαλί) διακρίνονται ξεκάθαρα από τους σωρούς ψυχρότερων και πιο σκούρων ροών λάβας που συσσωρεύονται, επικαλύπτονται και συγχωνεύονται για να σχηματίσουν αυτό το καταστροφικό πεδίο λάβας.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία σχετικά με την έκρηξη στις 22 Οκτωβρίου 2021:

  • Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εισέρχεται στην 33η ημέρα την Παρασκευή, έχοντας ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου
  • Η πρόβλεψη βροχής για το Σάββατο εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για τους κατοίκους και τα κτίρια
  • Πάνω από 600 δονήσεις καταγράφηκαν στη Λα Πάλμα την τελευταία εβδομάδα με τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης, 4,8 Ρίχτερ. 35.000 σεισμοί και δονήσεις καταγράφηκαν στη Λα Πάλμα τον περασμένο μήνα.
  • Η ροή λάβας καλύπτει πλέον έκταση 886 εκταρίων σύμφωνα με την απεικόνιση των ραντάρ Copernicus, με 2.185 κτίρια να έχουν καταστραφεί
  • Η έκρηξη Cumbre Vieja η «πιο σημαντική από το 1585»
  • Χωρίς σύντομο ή μεσαίο τέλος στην έκρηξη
  • Περισσότεροι κάτοικοι της Λα Πάλμα αναγκάστηκαν να την εκκενώσουν
  • Η Delta έχει διεκδικήσει περίπου 40 εκτάρια νέας γης στον Ατλαντικό

Η έκθεση DNS σημειώνει επίσης ότι τα ρεύματα λάβας στα βορειοδυτικά έχουν πλέον συγχωνευθεί και φαίνεται να παίρνουν νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Μια δεύτερη ροή λάβας πρόκειται να εισέλθει στον ωκεανό, εγείροντας ανησυχίες για τοξικά σύννεφα και άλλα lockdown. Το πρώτο ρεύμα λάβας χτύπησε τον Ατλαντικό Ωκεανό πριν από δύο εβδομάδες και έκτοτε έχει σχηματίσει νέα γη που καλύπτει περισσότερα από 40 εκτάρια στην ακτογραμμή της Λα Πάλμα.

έκρηξη ηφαιστείου Λα Πάλμα, 22 Οκτωβρίου 2021
Infographic που δείχνει πώς έχει προχωρήσει το ηφαίστειο στο νησί και τις τρέχουσες οπές.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που δείχνουν τη ζημιά που έχει υποστεί στον πυθμένα του ωκεανού: Βυθός και θαλάσσια ζωή καλυμμένη με ηφαιστειακή τέφρα:

Ναι, ο βυθός καλύπτεται από μεγάλα κομμάτια λάβας ή τέφρας.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (Involcan) μοιράστηκε ένα βίντεο με κοντινές εικόνες μιας εκρηκτικής οπής στο ηφαίστειο, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ηφαιστειολόγοι φτάνουν στο σημείο.


Αυτοί οι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα από καυτή λάβα από το ηφαίστειο Cumbre Vieja. 
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!

Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων εβδομάδων λαμβάνει χώρα στην περιοχή Fuencaliente και Villa de Mazo, στη νότια Λα Πάλμα. Η Μαρία Χοσέ Μπλάνκο, η επιστημονική εκπρόσωπος της Pevolca, δήλωσε την Πέμπτη ότι συμβαίνουν λιγότεροι σεισμοί, αλλά σημείωσε ότι το μέγεθος τους παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Copernicus EMS, η λάβα καλύπτει τώρα 886,1 εκτάρια, με 2.185 κτίρια να έχουν καταστραφεί, αύξηση 229 σε 48 ώρες. Η ηφαιστειακή τέφρα καλύπτει πάνω από 6.800 εκτάρια (16.803 στρέμματα).

Ενημέρωση La Palma για 22 Οκτωβρίου 2021
Ενημέρωση La Palma για 22 Οκτωβρίου 2021

Από την αρχή της έκρηξης, περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί.

Το τσουνάμι είναι κοντά! Να είσαι έτοιμος!

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου