Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα εκτοξευθούν καθώς συνεχίζεται η κρίση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Γράφει ο  Felicity Bradstock. 

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δραματικά φέτος ως αποτέλεσμα της υποεπένδυσης και της ανάκαμψης της ζήτησης.


Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων επιβαρύνουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, με το κόστος μεταφοράς και καλλιέργειας να συνεχίζει να ανεβαίνει.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν, για άλλη μια φορά, όσοι ζουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ενδεχόμενο να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των καυσίμων και σε άλλους κλάδους γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι εταιρείες δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κόστος τους και ίσως χρειαστεί να μεταφέρουν αυτό το βάρος στους καταναλωτές από μέρα σε μέρα. 


Οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται όλο και περισσότερο φέτος, καθώς το πετρέλαιο κάνει την επιστροφή του το 2021 μετά από μια δύσκολη χρονιά με περιορισμούς λόγω πανδημίας και χαμηλή ζήτηση. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλαν οι περιορισμοί στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ που περιόρισαν την παραγωγή πετρελαίου σε όλα τα κράτη μέλη για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Και ενώ τα επίπεδα παραγωγής αυξάνονται σιγά-σιγά, ορισμένες χώρες δυσκολεύονται να επιτύχουν τους νέους στόχους του ΟΠΕΚ καθώς αναβιώνουν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου τους, πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια έλλειψη συνεχίζεται. 


Εξετάζοντας την τιμή της βενζίνης τα τελευταία 20 χρόνια, μπορείτε να δείτε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος έχει διπλασιαστεί, από 0,60 δολάρια το λίτρο το 2001 σε 1,20 δολάρια το λίτρο σήμερα. Ειδικότερα φέτος, η αύξηση της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά μετά από πάνω από ένα χρόνο περιορισμών, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς σε μεγάλο μέρος του κόσμου, σημαίνει ότι οι τιμές πλησιάζουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 


Και φαίνεται ότι η τάση αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι οι αυτοκινητιστές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία μπορούν να αναμένουν υψηλό κόστος βενζίνης και ντίζελ και κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η τιμή αναφοράς Brent παραμένει γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι, η ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται και οι φόροι στα καύσιμα κίνησης σε χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να παραμένουν περίπου στο 60% της λιανικής τιμής της βενζίνης και του ντίζελ. 


Σχετικές πληροφορίες: Ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να διπλασιάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να στείλει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια Τι σημαίνει όμως αυτή η τάση για άλλες βιομηχανίες; Εκτός από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, βλέπουμε να αυξάνεται το κόστος των τροφίμων και των ποτών, με τις μέσες τιμές των τροφίμων να φτάνουν σε υψηλό δεκαετίας και να κοστίζουν περίπου το ένα τρίτο περισσότερο φέτος τον Σεπτέμβριο από ό,τι πέρυσι. Το κόστος των καυσίμων δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως ο μοναδικός καταλύτης για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι συγκομιδές που επλήγησαν από τις ζεστές καιρικές συνθήκες και τους περιορισμούς του Covid, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης - με έναν δραματικά κρύο χειμώνα το 2020 και ένα ζεστό καλοκαίρι το 2021, καθώς και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, ευθύνονται επίσης. Αλλά αν το κόστος μεταφοράς και καλλιέργειας συνεχίσει να αυξάνεται, ο λογαριασμός των τροφίμων μας είναι πιθανό να συνεχίσει να ανεβαίνει. 


Η Kavita Chacko, ανώτερη οικονομολόγος της CARE Ratings στην Ινδία, εξηγεί: "Οι υψηλές τιμές των καυσίμων ασκούν πιέσεις στα συνολικά επίπεδα τιμών και αποτελούν καθοδικό κίνδυνο για την ανάκαμψη της κινητικότητας και της οικονομίας γενικότερα". Επιπλέον, "Η αύξηση του κόστους μεταφοράς έχει επιδράσει στο κόστος σε όλα τα τμήματα και θα μπορούσε να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα για τις καταναλωτικές δαπάνες", δήλωσε η ίδια. 


Με την παγκοσμιοποίηση να σημαίνει ότι τα τρόφιμά μας δεν προέρχονται πλέον από το τοπικό αγρόκτημα αλλά μεταφέρονται ως επί το πλείστον σε όλο τον κόσμο, καθώς και με την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δυσκολεύεται να διατηρήσει σταθερές τιμές. 


Ο Abdolreza Abbassian, ανώτερος οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε στο Bloomberg: "Είναι αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων που αρχίζει να γίνεται πολύ ανησυχητικός", "Δεν είναι μόνο οι μεμονωμένοι αριθμοί των τιμών των τροφίμων, αλλά όλοι μαζί. Δεν νομίζω ότι κανείς πριν από δύο ή τρεις μήνες περίμενε ότι οι τιμές της ενέργειας θα ήταν τόσο ισχυρές".   


Αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Κάθε βιομηχανία που βασίζεται στο πετρέλαιο για καύσιμα, λιπάσματα, πετροχημικά ή οποιοδήποτε άλλο συναφές προϊόν θα νιώσει την πίεση τους επόμενους μήνες, αν δεν την έχει ήδη νιώσει. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος πολλών οικιακών προϊόντων και βασικών εξόδων μας θα μπορούσε σύντομα να αυξηθεί. 


Αυτή η ωρολογιακή βόμβα οδήγησε τον Tom Kloza, παγκόσμιο επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης της OPIS by IHSMarkit, να δηλώσει ότι "κάθε γωνιά της οικονομίας" θα μπορούσε να επηρεαστεί. "Ό,τι μετακινείται τείνει να διακινείται μέσω της χώρας με φορτηγά ή με τρένα, οπότε βλέπουμε μια πιο ακριβή χρονιά γι' αυτό".


Σχετικές πληροφορίες: Aramco: Aramac: Η υποεπένδυση στο πετρέλαιο είναι μια "τεράστια ανησυχία


Ουσιαστικά, οτιδήποτε χρησιμοποιείται στις εμπορευματικές μεταφορές και κάθε βιομηχανία που βασίζεται στα καύσιμα ή τα πετροχημικά θα επηρεαστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Και ενώ οι καταναλωτές ανησυχούν προς το παρόν για τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. 


Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν, για άλλη μια φορά, όσοι ζουν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με μια άνιση οικονομική ανάκαμψη, λόγω των χαμηλών ποσοστών εξάπλωσης των εμβολίων και των περιορισμών του Covid που πρέπει να συνεχιστούν σε αρκετές χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλους κλάδους, ιδίως στα τρόφιμα, θα μπορούσαν να δουν τις κυβερνήσεις να πρέπει να παρέχουν οικονομικά κίνητρα στους φτωχότερους πληθυσμούς, καθώς και να επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών στα καύσιμα. 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν. Όσοι εργάζονται στη γεωργία και τη βιομηχανία δέχονται ήδη το χτύπημα και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι αυτό το βάρος των τιμών να μεταφερθεί στον καταναλωτή, όχι μόνο στην αντλία αλλά και σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.

oilprice.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου