Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Κουνούπια «εξωγήινων» από την Ανατολική Ασία που καταλαμβάνουν την Ιταλία θα μπορούσαν να είναι φορέας ιών - μελέτη/

Ένα διεισδυτικό είδος κουνουπιού από την Ανατολική Ασία εξαπλώνεται αργά σε όλη την Ιταλία και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φορέας ιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.

Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Parasites & Vectors την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι έχει στοιχεία ότι τα σχετικά κουνούπια, γνωστά ως Aedes koreicus, επεκτείνονται προς τη νοτιοδυτική Ιταλία από τότε που ανακαλύφθηκαν στο βορρά το 2011.

Περιγράφοντας τα κουνούπια ως «πιθανό φορέα νηματωδών και ιών», το άρθρο προειδοποίησε ότι η παρουσία τους «έχει αναφερθεί πρόσφατα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης» και ότι στην Ιταλία «εξαπλώνονται τώρα προς τα νοτιοδυτικά της χώρας».

Οι ερευνητές βρήκαν 6.000 προνύμφες κουνουπιών στο Μπέργκαμο - την περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας - από τις οποίες ανακάλυψαν ότι 50 ανήκαν στο εξωγήινο είδος.

Το άρθρο υποστήριξε ότι αυτή η ανακάλυψη «επιβεβαιώνει την εξάπλωση αυτού του είδους στη βόρεια Ιταλία και εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό ρόλο του ως φορέα ασθενειών στην περιοχή των Άλπεων».

Το άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες» για την παρακολούθηση των κουνουπιών και την πρόληψή τους να γίνουν φορέας παθογόνων παραγόντων.

Ο Aedes koreicus ζούσε παραδοσιακά στην Κορέα, την Ιαπωνία και σε μέρη της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

rt.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου