Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021

Τέλος του κόσμου: Οι επιστήμονες στέλνουν τρομερή προειδοποίηση για την παλίρροια του ωκεανού καθώς η Σελήνη «φεύγει σιγά σιγά από κοντά μας»

 


Ο ΚΟΣΜΟΣ όπως γνωρίζουμε θα τελειώσει μια μέρα, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Σελήνη βιάζεται να ξεφύγει από τα νύχια της βαρύτητας της Γης.

Του ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΕΤΛΕΪ
Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η Σελήνη που απομακρύνεται κάθε χρόνο από τη Γη θα μπορούσε μια μέρα να αφήσει τον πλανήτη ασταθή. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η Σελήνη απομακρύνεται σταθερά αν και με διαφορετικές ταχύτητες. Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι η Σελήνη γεννήθηκε αφού ένας πλανήτης στο μεγέθος του  Άρη που ονομάστηκε Thea χτύπησε στη Γη, ρίχνοντας ένα κολοσσιαίο πεδίο συντριμμιών στο διάστημα .

Τα συντρίμμια τελικά ενώθηκαν σε μια σφαίρα με διάμετρο 2.160 μίλια (3.475 χιλιόμετρα).

Η Σελήνη παραμένει σε τροχιά λόγω της βαρυτικής έλξης της Γης που την κρατά υπό έλεγχο.

Αλλά η σεληνιακή σφαίρα ασκεί τις δικές της βαρυτικές επιδράσεις στον πλανήτη, οι οποίες εξηγούν αποτελεσματικά γιατί οι ωκεανοί έχουν παλίρροιες.

Η ώθηση και το τράβηγμα μεταξύ των δύο σωμάτων σχηματίζουν τις λεγόμενες παλιρροιακές διογκώσεις, καθώς η βαρύτητα και η αδράνεια ενεργούν στις αντίθετες πλευρές του πλανήτη.

Στην πλευρά της Γης που βλέπει τη Σελήνη, η βαρύτητα της Σελήνης τραβάει τα νερά του ωκεανού προς αυτήν, δημιουργώντας μία διόγκωση.

Και το αντίθετο συμβαίνει στην άλλη πλευρά του πλανήτη όπου η αδράνεια δημιουργεί μια άλλη διόγκωση.

Αλλά επειδή ο πλανήτης περιστρέφεται με ταχύτητες σχεδόν 1.000 μίλια / ώρα, η διόγκωση βρίσκεται πάντα ακριβώς μπροστά από τη Σελήνη.

Μέρος της ενέργειας από τη διόγκωση μεταφέρεται στη Σελήνη, ωθώντας σταδιακά την σφαίρα σε υψηλότερη τροχιά.

Και ακριβώς όπως κάθεστε στο εξωτερικό μέρος ενός περιστρεφόμενου καρουζέλ, η κίνηση κοιτάζει να πετάξει τη Σελήνη μακριά μας.

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η Σελήνη θα συνεχίσει να πετάει μακριά μας μέχρι να μην είναι πλέον ο πιο κοντινός μας κοσμικός γείτονας.

Άλλοι αστρονόμοι εικάζουν ότι η Σελήνη θα επιστρέψει στον πλανήτη μας μια μέρα, προτού αφανιστεί τελείως από τη βαρύτητα.

Η τροχιά της Σελήνης στη Γη είναι ελλειπτική και δεν είναι απόλυτα στρογγυλή, επομένως είναι κάθε βράδυ πιο κοντά ή πιο μακριά από εμάς.

Κατά μέσο όρο, η Σελήνη βρίσκεται περίπου 240.000 μίλια (385.000 χιλιόμετρα) μακριά.

Παρατηρητήρια στο Νέο Μεξικό, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία πυροδοτούν λέιζερ στους ανακλαστήρες και μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπηδήσουν οι δέσμες, αποκαλύπτοντας πόσο μακριά είναι η Σελήνη και πόσο γρήγορα περιστρέφεται.

Καθώς η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη, η αναχώρησή της πιθανότατα θα προκαλέσει επιβράδυνση του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πλανητικής Επιστήμης, οι παλίρροιες εξαντλούν την ενέργεια από την περιστροφή της Γης.

Ως αποτέλεσμα, σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια περίπου, η Γη θα περιστρέφεται με τον ίδιο περίπου ρυθμό με τη Σελήνη.

express.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου