Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

Ανησυχία των Βρετανών για την Κύπρο από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία./Ετοιμάζει νέα προσπάθεια ο ΟΗΕ, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος./Τουρκικές ιαχές στη Μεσόγειο - Παράνομη τουρκική NAVTEX ./Pandora Papers: Απορρίπτει υπόνοιες για εμπλοκή ο ΠτΔ.

 Ανησυχία των Βρετανών για την Κύπρο από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.  Ανησυχία για την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία εκφράζουν αξιωματούχοι της Βρετανικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Express. «Τo νέο αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Βρετανία στο ρόλο της ως εγγυητή της ειρήνης στην Κύπρο», σημειώνει χαρακτηριστικά το  άρθρο.

 Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η συμφωνία, με την οποία η Αθήνα θα εξοπλιστεί με γαλλικές φρεγάτες, έχει ήδη ματαιώσει τις βρετανικές ελπίδες να πουλήσουν στον ελληνικό στόλο δύο φρεγάτες αιχμής τύπου 31. Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευα,  πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου ότι το σύμφωνο θα καλύπτει «ολόκληρο τον κυρίαρχο χώρο» και των δύο χωρών. Το ελληνογαλλικο αμυντικό σύμφωνο, που υπογράφηκε την Τρίτη, προνοεί την αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών, με επιλογή για τέταρτη, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε συμφωνία 5 δις λιρών.

Η Εxpress ισχυρίζεται πως η  Βρετανία ήταν κοντά στην εξασφάλιση μιας δικής της συμφωνίας για την πώληση της υπερσύγχρονης φρεγάτας Type 31 στον ελληνικό στόλο και είχε μάλιστα προσφερθεί να δώσει δωρεάν  δύο φρεγάτες τύπου 21 Duke, που θα «συνταξιοδοτηθούν» το επόμενο έτος.

Ωστόσο,  με βάση την αμυντική συμφωνία θα είναι επίσης σημαντικό το Παρίσι να «υποστηρίξει πλήρως» τις ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις που αμφισβητούνται από την Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ και έχουν προκαλέσει την αύξηση των εντάσεων τους τελευταίους μήνες.

Η αντίδραση της Γαλλίας στην αμυντική συμμαχία Aukus, για την οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ, είδε τον Πρόεδρο Μακρόν να διπλασιάζει τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για τη διεκδίκηση της «στρατηγικής της αυτονομίας».

Ωστόσο, αν και ο Μακρόν ισχυρίζεται ότι θέλει να υποστηρίξει και να μην υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, μια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την υπογραφή του συμφώνου προκάλεσε έκπληξη.

«Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχία, η οποία ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της άλλης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», είπε.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στην Τουρκία για τον έλεγχο της μετανάστευσης και έχει πουλήσει ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια στην  Άγκυρα, φέρεται να είναι δυσαρεστημένη.

Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω τις διαιρέσεις μεταξύ των συμφερόντων της ΕΕ και εκείνων του ΝΑΤΟ (από τα 30 μέλη του οποίου τα 22 βρίσκονται επίσης στην ΕΕ).

Και μπορεί να προκαλέσει ξεχωριστό πονοκέφαλο για τη Βρετανία στην Κύπρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου το 1960, όταν η πρώην αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Αυτό συνεχίστηκε αφού η τουρκική εισβολή άφησε το νησί διχασμένο.

Μοιράζεται αυτό το καθήκον με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μια πηγή του Whitehall είπε: «Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια ως προς το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το αμυντικό σύμφωνο στην πράξη, αλλά, ναι, όπως έχουν τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια ανησυχίας ότι μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στην Κύπρο».

Ο ειδικός στη ναυτική ασφάλεια, καθηγητής Alessio Patalano της KCL, δήλωσε: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν γνωρίζει πού βρίσκεται η γραμμή. Αλλά, ναι, η σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ έχει γίνει λίγο πιο περίπλοκη με αυτό το αμυντικό σύμφωνο. Και ο τρόπος με τον οποίο συζητήθηκε αυτή η συμφωνία από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας καθιστά λογικό να περιμένουμε από αξιωματούχους στο Λονδίνο και το Παρίσι να συνομιλήσουν για το πού θα οδηγήσει σε σχέση με την Κύπρο».

sigmalive.com

Ετοιμάζει νέα προσπάθεια ο ΟΗΕ, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος.

Ετοιμάζει νέα προσπάθεια ο ΟΗΕ, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος

Για τα αποτελέσματα της τριμερούς, αλλά και των κατ΄ ιδίαν επαφών του στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα. Στη σκιά του φιάσκου της τριμερούς, όπου ο Ερσίν Τατάρ υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα, η πολιτική ηγεσία, καλείται να εξετάσει τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό.  

Νέα δεδομένα, που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν κανένα, αφού ουσιαστικά οι νέες εξελίξεις, επαναβεβαίωσαν το αδιέξοδο που προκαλούν οι τουρκικές θέσεις στις οποίες παραμένει αμετακίνητος ο Ερσίν Τατάρ. Η άλλη πλευρά, επενδύει αφενός στην κόπωση του διεθνή παράγοντα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των προσπαθειών του Κυπριακού, που θα αφήνει ανοικτό το πεδίο για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αφετέρου η άλλη πλευρά, επενδύει στην ανάγκη της Λευκωσίας για εξελίξεις στο Κυπριακό και γνωρίζει πως όσο το δυνατό πιο μεγάλη πίεση εξασκήσει, τόσα περισσότερα θα κερδίσει σε μια επικείμενη διαπραγμάτευση. 

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις. Ωστόσο στην παρούσα φάση, προβάλλει ως πιο επιτακτική ανάγκη από τη συνήθη τακτική της κριτικής και της αντιπολίτευσης, ο καταρτισμός μιας στρατηγικής που θα βελτιώσει σε βάθος χρόνου -αφού βραχυπρόθεσμα δεν αναμένονται οι όποιες εξελίξεις- τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, που σήμερα μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένοι μέσα στους τουρκικούς τακτικισμούς. 

Επί της ουσίας, η υπαναχώρηση Τατάρ, προκάλεσε αμηχανία ακόμα και στα Ηνωμένα Εθνη, αφού ακριβώς μια εβδομάδα μετά, δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση για την τριμερή της περασμένης Δευτέρας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι συνεργάτες του, θεώρησαν πως από τη στιγμή που η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, αφού ο Ερσίν Τατάρ, απέσυρε τη συγκατάθεση του για διορισμό ειδικού απεσταλμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση. 

Ενδεικτική του επιπέδου αδυναμίας συνεννόησης με τον κατοχικό ηγέτη, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι αυτός συμφώνησε σε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου και άλλαξε γνώμη μετά την τριμερή και για αυτό το λόγο δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Την ίδια ώρα, αποφασίσθηκε όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για εντοπισμό κοινού εδάφους με τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω των επαφών που θα έχει η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η κα. Ντι Κάρλο, αναμένεται να έχει επαφές με τους δύο ηγέτες, έτσι ώστε να αποκτήσει ιδίαν αντίληψη για το μέγεθος του χάσματος και να πάει στον Γενικό Γραμματέα με συγκεκριμένη πρόταση. Ιδιαίτερα θορυβημένα από τις εξελίξεις, είναι και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία είχαν ζητήσει ώστε ο νέος ειδικός απεσταλμένος, να λάβει όρους εντολής από το ΣΑ. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να ληφθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθούν ανάλογες πιέσεις προς την Άγκυρα, αν και οι προσδοκίες και από αυτή την προσπάθεια είναι εξίσου περιορισμένες. 

Έρχεται ο Στιούαρτ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες ξεκαθάρισε και το ζήτημα με την αντικατάσταση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δίνει τη συγκατάθεσή του για τον διορισμό του  Καναδού Κόλιν Στιούαρτ ως του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Στιούαρτ υπηρετούσε προηγουμένως ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Δυτική Σαχάρα, όπου θα πάει να τον αντικαταστήσει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη Σλοβενία ο Πρόεδρος.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί μετά το Εθνικό Συμβούλιο, στη Σλοβενία όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από την ΕΕ, "στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Brdo pri Kranju, υπό την αιγίδα της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, θα λάβουν μέρος ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το Κόσοβο".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν τόσο ο κ. Μισέλ όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 5 Οκτωβρίου, την παραμονή δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παρακαθίσουν σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξάλλου στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

reporter.com.cy

Τουρκικές ιαχές στη Μεσόγειο - Παράνομη τουρκική NAVTEX.

       Τουρκικές ιαχές στη Μεσόγειο - Παράνομη τουρκική NAVTEX


Φρίξος Δαλίτης   

Τη  δημιουργία θερμού σκηνικού στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα. Μια κίνηση η οποία αποτελεί την έκφραση της ενόχλησής της, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας. Η αλλαγή των ισοζυγίων υπέρ της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο με την ενίσχυση με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra αλλά και η πρόνοια για παροχή βοήθειας της μίας χώρας προς την άλλη ενόχλησαν την τουρκική Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης στην περιοχή. Στο κάδρο της τουρκικής επιθετικότητας βρίσκεται και η κυπριακή ΑΟΖ και η συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ στο πλαίσιο των ερευνών για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αερίου EastMed. Στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες το σκάφος Nautical Geo για τη διενέργεια ερευνών. Μια περιοχή για την οποία η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων. Είχε προηγηθεί το Σάββατο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές κινήσεις συνοδεύτηκαν από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΑΜ.


Από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα διέπραξε 1.989 παραβιάσεις εναντίον του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα, υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ για την Κύπρο λέει ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ταγματάρχης Πινάρ Καρά, είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «τδβκ» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουν να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας». 

«Παρά όλες τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Από τις αρχές του 2021 διέπραξε 1.989 παραβιάσεις εναντίον του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα επιμένει σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών. Ακόμη και κατά την περίοδο μορατόριουμ, που καλύπτει 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η κατάσταση είναι το πιο προφανές παράδειγμα ότι η συγκεκριμένη χώρα αποφεύγει να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που υπογράφονται», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Επιπλέον, προσθέτει, «η ανακοίνωση NAVTEX που έκανε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo είναι ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει συντονισμός εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβασή μας ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και δημοσιεύτηκε η αντι-NAVTEX μας», καταλήγει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Θυμήθηκε το σχέδιο Ακρίτας»

«Εάν θες να δεις αιματηρό σχέδιο, δες το σχέδιο Ακρίτας», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την αναφορά στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα αιματηρό σχέδιο.

 «Η συμβουλή μου στον Αναστασιάδη: να μην προσκολλάται σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, ν’ αποδεχθεί τις πραγματικότητες της Κύπρου και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για διάλογο», ανέφερε.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς και κατηγορίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, κατηγορώντας ο ίδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαστρεβλώνει τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο, τις κρύβει και προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Τ/κ αποκλείστηκαν διά της βίας από την ΚΔ και τη φράση που φέρεται να είπε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης, στους Τ/κ υπουργούς και βουλευτές που ήθελαν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, «αν έρθετε δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά σας, αν έρθετε θα σας πετάξουμε έξω».

Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ πλευρά έκανε πίσω από τα συμφωνηθέντα στον διορισμό «προσωπικού απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης.

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης Λευκωσίας – Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων και απειλών, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Θα γίνει επίσης ανασκόπηση της προόδου και θα εξετασθούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των μηχανισμών συνεργασίας που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή με πρωτοβουλία των δύο χωρών.

Τατάρ: Δεν έχω δει τον χάρτη.

Τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί στα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Μον\ Πελεράν θυμήθηκε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των εντυπώσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει.

Μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, ο Ερσίν Τατάρ επανέφερε το θέμα του χάρτη που ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δώσει στα ΗΕ για το εδαφικό λέγοντας πως δεν γνωρίζει «τι έχει δοθεί. Εγώ ακόμα δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης», είπε.

Δόθηκε ένας χάρτης, στο «προεδρικό» δεν είναι, ανέφερε ο κ. Τατάρ παρά το ότι ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω» επί θητείας Ακιντζί, Γκιουρντάλ Χιουντάογλου, είχε πει ότι είχε δώσει ο ίδιος τον χάρτη σε αυτόν που πήρε τη θέση του όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ερσίν Τατάρ.  


Αναφορά στην Κύπρο και στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης περιλαμβάνουν τα Pandora Papers στο πλαίσιο καταγγελιών για αδιαφανείς συναλλαγές 30 ηγετών χωρών, 100 δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και 300 κρατικών αξιωματούχων. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τα εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου» Ρώσου γερουσιαστή.

Η κατηγορία αυτή, την οποία απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.

Συγκεκριμένα, τα Pandora Papers αναφέρουν πως η εταιρεία διαχείρισης υπεράκτιων εταιρειών Alcogal, με έδρα τον Παναμά, είχε καταγγείλει το 2015 με δήλωση προς τις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ότι η συγκεκριμένη κυπριακή νομική εταιρεία είχε δώσει παραπλανητικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη των τεσσάρων offshore εταιρειών.

Ως ιδιοκτήτες είχαν δηλωθεί μέλη προσωπικού της ίδιας της νομικής εταιρείας, ενώ σύμφωνα με την Alcogal ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ωφελούμενος ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2015 έχοντας κατηγορηθεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, αλλά ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Πλέον είναι παραγωγός ταινιών στο Χόλιγουντ.

Η εταιρεία Anastasiades & Partners απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα την κατηγορία, ενώ με δήλωσή του στον Guardian και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι αν και κάτοχος μετοχών δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείο, αλλά αμφισβητεί τη σύνεσης της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.

Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου από το 1997.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο δικηγορικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον κ. Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.

Τα Pandora Papers περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για συναλλαγές μεταξύ άλλων του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επεξεργασία τους ανέλαβαν πάνω από 600 δημοσιογράφοι από δεκάδες χώρες και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου