Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Κραυγή απόγνωσης σε Αγία Νάπα και Λάρνακα: Βάζουν λουκέτο μικρομεσαίες επιχειρήσεις./Θα μας μείνει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης./Σφίγγει τον κλοιό ο Ταγίπ-Ο κωδικός G82 που θέλει να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους./Νέο επεισόδιο με αλλοδαπούς στα γραφεία ΥΚΕ στη Λακατάμεια (pics)./ Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε η ψευδοκυβέρνηση.

Κραυγή απόγνωσης σε Αγία Νάπα και Λάρνακα: Βάζουν λουκέτο μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Γολγοθάς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και προειδοποιούν ότι χωρίς κρατική στήριξη, πολλές οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Λουκέτο άρχισαν να βάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Λάρνακα. Μαρία Χατζηχρίστου και Κυριάκος Αμπίζας κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και προειδοποιούν ότι χωρίς κρατική στήριξη, πολλές οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος των καταστηματαρχών Αγίας Νάπας και μέλος της Γραμματείας της ΠΟΒΕΚ Μαρία Χατζηχρίστου ανέφερε ότι ήδη άρχισαν να κλείνουν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα. Σημείωσε δε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι στα πρόθυρα οριστικού λουκέτου, αλλά είπε ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται είναι οικογενειακές ή μικρές επιχειρήσεις με 1-2 άτομα προσωπικό, που στηρίζουν όμως πολλές οικογένειες της περιοχής.

Η κ. Χατζηχρίστου τόνισε μάλιστα ότι πολύ σύντομα ο κόσμος θα χάνει και τα σπίτια του όχι μόνο τις επιχειρήσεις του. Σημείωσε ότι τα τηλέφωνα κτυπάνε συνεχώς με πολίτες να κλαίνε καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, από τη στιγμή που έβαλαν λουκέτο στα υποστατικά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη να χάσουν και τα σπίτια τους. Επίσης, είπε ότι οι καταστηματάρχες της περιοχής είναι απεγνωσμένοι και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, η κ. Χατζηχρίστου κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς ότι κλείνουν τα αυτιά και αγνοούν το πρόβλημα στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Σημείωσε ότι ζήτησαν μείωση ενοικίων αλλά δεν έγινε τίποτα. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας στην οποία οι ενοικιαστές πληρώνουν το 20% του ενοικίου καθώς το 40% το πληρώνει το κράτος και το άλλο 40% ο ιδιοκτήτης του υποστατικού. Επίσης η κ. Χατζηχρίστου είπε ότι ζήτησαν μείωση δόσεων ή να μην πληρώνουν για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ορθοποδήσουν, για τους καταστηματάρχες που επηρεάστηκαν από την πανδημία αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα.

Στο μεταξύ, με λουκέτο κινδυνεύουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία Λάρνακας.

Ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας Κυριάκος Αμπίζας είπε ότι δυστυχώς μικρές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας δεν τα έχουν καταφέρει και έχουν βάλει λουκέτο. Επίσης είπε ότι πολύ μικρές επιχειρήσεις- όσες δεν έχουν κλείσει- έχουν πάρει τον δρόμο για να βάλουν λουκέτο. Πρόσθεσε ότι οικογενειακές επιχειρήσεις ή καταστήματα με 1-2 άτομα προσωπικό αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Επίσης ανέφερε ότι το άνοιγμα του Mall στη Λάρνακα επηρεάζει αρνητικά τα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής όπως Αραδίπου, Μενεού, Τερσεφάνου, Κίτι αλλά και το κέντρο της Λάρνακας, λέγοντας ότι είναι η ταφόπετρα των μικρών επιχειρήσεων. Ανέφερε ακόμα ότι αν αδειάσει το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας από τα μεγάλα καταστήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο Mall, θα είναι δύσκολο να επιζήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, και ο κ. Αμπίζας κατηγόρησε τους αρμοδίους ότι δεν ακούνε τις εκκλήσεις και τις εισηγήσεις τους προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

dialogos.com.cy

Θα μας μείνει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.

   Θα μας μείνει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

  Άγγελος Νικολάου   

Το κύμα μεγάλων αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τα τυροκομικά, τα αυγά και  το κρέας, εξαιτίας των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κυρίως και της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών, έρχεται για να μείνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάτι που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στους καταναλωτές. 

Σωσίβιο μέχρι να μετακυλιστεί το κόστος αγοράς των ζωοτροφών στον καταναλωτή δίνουν οι Βρυξέλλες, μέσα από την απόφασή τους να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με εθνικούς πόρους. Η απόφαση που λήφθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνήλθε στο Λουξεμβούργο, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο, όπου λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση, ενώ οι δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας εξακολουθούν να υφίστανται με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος. 


Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, μιλώντας στον «Φ» αναφέρθηκε στις δύο ξεχωριστές προτάσεις που τέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών και τις οποίες η Κύπρος στήριξε μαζί με άλλα 18 κράτη. 

Η πρώτη πρόταση προήλθε από το Βέλγιο και αφορούσε την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος. Παρατηρείται στα πλείστα κράτη μέλη αύξηση της παραγωγής, με παράλληλη μείωση της τιμής παραγωγού. Λόγω αυτή της κατάστασης στην Κύπρο, παρατηρείται μείωση στη σφαγή ντόπιων χοίρων και κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές κατεψυγμένων. Ο υπουργός Γεωργίας, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους πολλούς παράγοντες που συντείνουν στην επιδείνωση του τομέα. Όπως είπε, στην Κύπρο λειτουργεί ένας επικίνδυνος συνδυασμός παραμέτρων, όπως η χαμηλή τιμή του χοιρινού κρέατος, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και η μείωση της ζήτησης λόγω της μειωμένης τουριστικής δραστηριότητας που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, που καθιστούν τον τομέα της χοιροτροφίας μη βιώσιμο. Ο κ. Καδής υποστήριξε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι κλάδοι της κυπριακής κτηνοτροφίας και ζήτησε από την Κομισιόν όπως ληφθούν επειγόντως μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η δεύτερη πρόταση προήλθε από κοινού από την Ουγγαρία και την Αυστρία για παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης. Η Κύπρος υποστήριξε και αυτή την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ενέργειες που έγιναν από ομάδα χωρών, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, απέδωσαν, αφού φαίνεται ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται στην παράταση του προσωρινού πλαισίου παροχής μέτρων κρατικής στήριξης τουλάχιστο για ένα ακόμα εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η εν λόγω παράταση για το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να χορηγήσει βοήθεια στους κτηνοτρόφους με εργαλεία της Κομισιόν ώστε να μη θεωρηθεί παρέμβαση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να επωμιστεί την αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι.

Σημείωσε ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες σε ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου να υποβάλουν εισηγήσεις για μέτρα στήριξης του κάθε κλάδου ξεχωριστά, ώστε να δοθεί μια προσωρινή βοήθεια μέχρι η αγορά να αυτορυθμιστεί.

Ανησυχεί το αγροτικό κίνημα. 

Αγροτικές οργανώσεις πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις στην παρουσία κτηνοτρόφων και λαμβάνουν το μήνυμα της έλλειψης σιτηρών στην αγορά, της αλματώδους αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, καθώς και των προβλημάτων που προκάλεσε στην εγχώρια παραγωγή η παρατεταμένη ανομβρία. 

Από το αγροτικό κίνημα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της απρόσκοπτης μεταφοράς σιτηρών στην Κύπρο, ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι τη στιγμή που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, καλούν το υπουργείο Γεωργίας να βρει μηχανισμούς παρακολούθησης των τιμών των σιτηρών, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια με αφορμή την αύξηση κατά 50% στη διεθνή τιμή.

Εισαγωγείς καλύπτουν τις ανάγκες σε σιτηρά.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ παράλληλα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους. Αποτέλεσμα, μέρος της αύξησης αυτής να μετακυλίεται στις τιμές των προϊόντων και των πρώτων υλών και τελικά στον καταναλωτή. Παράλληλα, σύμφωνα με τους εμπόρους σιτηρών, πολλά από τα παλιά πλοία πωλούνται πλέον για scrap, σε μονάδες ανακύκλωσης πλοίων που πληρώνουν υψηλές τιμές. Αυτό επισημαίνουν προκάλεσε έλλειψη πλοίων, όμως η αγορά καλύφθηκε με νέα πλοία, τα οποία, όμως, έχουν υπερδιπλασιάσει τα ναύλα τους. Για παράδειγμα το κόστος των ναύλων συγκεκριμένου πλοίου από τη Ρουμανία για μεταφορά σιτηρών κόστιζε στις 16/7/20 $15 τον τόνο, ενώ η ναύλωση του ίδιου πλοίου στις 9/9/21 κόστισε $49. Παράλληλα, η ναύλωση πλοίου από την Αργεντινή για μεταφορά σογιάλευρου στις 14/1/21 ήταν $39,50 τον τόνο, ενώ οκτώ μήνες αργότερα στις 14/9/21 η ναύλωση ανήλθε στα $89.

Ο Σύνδεσμος Ζωοτροφών υποστηρίζει ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην αγορά. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι έως και τις 15 Οκτωβρίου θα έρθουν 42.000 τόνοι πρώτες ύλες ζωοτροφών, ποσότητα που καλύπτει επαρκώς όλες τις ανάγκες του τόπου. 

Περαιτέρω, οι εισαγωγείς έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τις ανάγκες κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν έχουν κλειστές παραγγελίες, με αποκοπή από άλλους που έχουν κλειστές μεγάλες παρτίδες. Τονίζουν δε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρχει συνεχείς ροή εμπορευμάτων για να καλύψει τις παραγγελίες και ανάγκες των κτηνοτρόφων, αλλά σε αυξημένες τιμές. 

Σε συνάντηση που είχαν οι εισαγωγείς ζωοτροφών με τον υπουργό Γεωργίας ζήτησαν από τους λειτουργούς του υπουργείο Γεωργίας να επικοινωνήσουν με τις πέντε αγροτικές οργανώσεις και να τους δώσουν λίστα με τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν να ταΐσουν και αυτοί δεσμευτήκαν με τη σειρά τους να τους εξυπηρετήσουν από τα πλοία που έρχονται στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με τους εισαγωγείς οι λειτουργοί έδωσαν μόνο ένα άτομο τον οποίο και εξυπηρέτησαν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά αποθέματα, το υπουργείο Γεωργίας συλλέγει στατιστικά στοιχεία για να αποφασίσει πώς θα τηρηθούν τα αποθέματα στην βάση του νόμου. Σύμφωνα με τους εισαγωγείς ζωοτροφών σε περίπτωση που υπήρχαν τα στρατηγικά αποθέματα και αποδεδειγμένα υπήρχε έλλειψη αυτή την περίοδο και το κράτος αποφάσιζε την απελευθέρωση ποσοτήτων για να καλύψει την έλλειψη αυτό δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στην τιμή, διότι με βάση τον νόμο και τους κανονισμούς της ΕΕ τα αποθέματα πρέπει να απελευθερωθούν στην τρέχουσα τιμή αντικατάστασης η οποία σήμερα που είναι τουλάχιστο κατά €20- €30 πιο ψηλές από τις τιμές των παραγγελιών που εκτελούν οι εισαγωγές και οι οποίες κλείστηκαν πριν 4 – 6 βδομάδες.     

philenews.com 

Σφίγγει τον κλοιό ο Ταγίπ-Ο κωδικός G82 που θέλει να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους.

Σφίγγει τον κλοιό ο Ταγίπ-Ο κωδικός G82 που θέλει να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους

Χειρότερη μέρα με τη μέρα γίνεται η κατάσταση στα κατεχόμενα, με τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ανάμεσα στην αντιπολίτευση, αλλά και άλλες οργανώσεις που αντιστέκονται στο κατοχικό καθεστώς και τον Ταγίπ Ερντογάν επικρατεί αναβρασμός, αφού καθημερινά, ο κλοιός της Άγκυρας γύρω τους, σφίγγει.    

Εδώ και μήνες η Τουρκία ενεργοποίησε τις κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες της, ώστε να δείξει με κάθε τρόπο στους Τουρκοκύπριους που αποτελούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει σε ησυχία, εάν δεν πάψουν να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να πολεμούν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε Τουρκία και ψευδοκράτος. 

Εξάλλου, η προεκλογική περίοδος και το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος, αποτελούν μακράν την πιο καθοριστική και ξεκάθαρη παρέμβαση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών στα εσωτερικά του, αφού αφενός μέσω του ελέγχου των πλείστων ΜΜΕ, της «πολιτογράφησης» εποίκων για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, του πολέμου στις δυνάμεις που στήριζαν τον Μουσταφά Ακιντζί και της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος, ακόμα και μέσω του χρηματισμού ψηφοφόρων, έγινε κατορθωτή η εκλογή του Ερσίν Τατάρ. 

Πλέον το καθεστώς των Αττίλων, λειτουργεί ως πρεσβεία της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αφού δεν υπάρχει κανένα θέμα που να μην υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση μεταξύ κατοχικού καθεστώτος και τουρκικής κυβέρνησης. Τελευταίο επεισόδιο του διωγμού που υφίστανται οι λεγόμενοι από τον Ερσίν Τατάρ, «αντιφρονούντες Τουρκοκύπριοι», είναι η απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία. 

Χθες η εφημερίδα του Σενέρ Λεβέντ «Αβρούπα» αποκάλυψε 42 από τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στο black list των τουρκικών αεροδρομίων και τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, αφού θεωρούνται persona non grata. Την Κυριακή ο Αλί Κασμίρ, πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, έγινε το τέταρτο θύμα των τουρκικών αρχών, αφού επιστρέφοντας από ευρωπαϊκή χώρα στο ψευδοκράτος, μέσω Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκε πως δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. 

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες οι απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία του αρθρογράφου της Avrupa Οζάι Χουσείν Κουρντερε, του συμβούλου του Μουσταφά Ακιντζί Αλί Μπιζντέν και του ερευνητή Αχμέτ Αν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν και κύκλοι από τα κατεχόμενα επιβεβαίωσαν στον REPORTER, οι τουρκικές αρχές, αφού εντόπιζαν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα ενημέρωναν πως βάσει του κωδικού G-82 τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αφού θεωρούνται πρόσωπα που, «προέβησαν σε ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας». 

Ακολούθως και από τους τέσσερις λήφθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες και τους «απέλασαν» στο ψευδοκράτος. Η λίστα των τουρκικών αρχών με τους Τουρκοκύπριους που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν περιλαμβάνει μόνο τα 42 ονόματα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Αβρούπα». Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους 42 που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, περιλαμβάνεται και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο γνωστός για τις φιλοκυπριακές και φιλειρηνικές του θέσεις πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων στα κατεχόμενα, Σενέρ Ελτσίλ, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο οποίος έχει να επιδείξει σπουδαίο ακτιβιστικό έργο εναντίον της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, Οζ Καραχάν, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Σενέρ Λεβέντ και τον Ιμπραχίμ Αζίζ ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Γιασεμί στις Ευρωεκλογές.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα, περιλαμβάνονται επίσης, πολιτικοί, συνδικαλιστές, ανθρώποι της τέχνης και του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, μερικοί εκ των οποίων είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο πρώην εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο πρώην «υφυπουργός» του Ακιντζί, Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος, ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν της Αριστερής κίνησης. Επιπλέον ανάμεσα στα ονόματα είναι οι δημοσιογράφοι Σερχάτ Ιντσιρλί και ο Σαμί Όζουσλου, συνδικαλιστές όπως η Σελμά Εϊλέμ, πρώην πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, ο Κουμπιλάι Οζκιράτς, νυν πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», καθώς επίσης και ο αντιρρησίας συνείδησης, Χαλίλ Καραπατσιάογλου και η δικηγόρος και ακτιβίστρια Μινέ Ατλί. Μάλιστα για κάποιους εξ αυτών, εκκρεμούν εναντίον τους και εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Τουρκίας, με κατηγορίες που αφορούν την δράση τους, εναντίον των εγκάθετων της Άγκυρας στα κατεχόμενα. 

Η κατάσταση σήμερα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με Τουρκοκύπριους που μίλησαν στον REPORTER, η κατάσταση μέρα με τη μέρα στα κατεχόμενα χειροτερεύει.  Κάθε εβδομάδα η Τουρκία εγκαθιστά εκατοντάδες παράνομους Τούρκους εποίκους τους οποίους πολιτογραφεί ως «πολίτες» της ΤΔΒΚ. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν ήδη μειοψηφία σε πληθυσμό και ψηφοφόρους, αλλά η Τουρκία θέλει να εκμηδενίσει τις πιθανότητες μιας μελλοντικής εκλογικής νίκης των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το σημείο χρήζει υπενθυμίσεις πως παρά την εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί έχασε από τον Τατάρ με πολύ μικρό ποσοστό.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Τουρκία πάντα είχε ως απώτερο στόχο την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων του νησιού και την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, πέραν από τα εσωτερικά προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, οι συγκεκριμένες ομάδες Τουρκοκύπριων, νιώθουν προδομένοι και από τους Ελληνοκύπριους, αφού θεωρούν πως τόσο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Ερσίν Τατάρ, τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αφού όπως συνεχώς επαναλαμβάνουν, αυτός εκπρόσωποι τους έποικους και όχι τους νόμιμους κάτοικους του νησιού. 

Σε ότι αφορά το καθεστώς διακυβέρνησης από τον Τατάρ, αυτό που τονίζεται, είναι πως παραμένει πιστός στα «θέλω» της Άγκυρας, εγκρίνοντας και οργανώνοντας τις διώξεις των Τουρκοκυπρίων που μάχονται κατά της Τουρκίας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η στάση του για το θέμα της μαύρης λίστας της Τουρκίας, αφού παρά το γεγονός ότι υποτίθεται θα έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «πολιτών» του ψευδοκράτους, υπερασπίζεται την Τουρκία και επιδοκιμάζει την απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εν λόγω λίστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι πρόσωπα που ευνοούν και αγωνίζονται για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του Ενιαίου κράτους και της συνταγματικής αποκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και πρόσωπα που αγωνίζονται για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως σημειώνουν κύκλοι από τα κατεχόμενα, αποτελούν την πλειοψηφία ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στην παρούσα φάση, παρά τις δευτερεύουσες πολιτικές διαφορές, έχουν ως κοινό παρονομαστή τον πόλεμο με την Τουρκία για να σταματήσει το έγκλημα του εποικισμού στα κατεχόμενα. 

Εξάλλου, όπως σχολιάζουν Τουρκοκύπριοι αναλυτές, ο στόχος του καταρτισμού της μαύρης λίστας από τον Ερντογάν, πέραν από το γεγονός ότι επιδιώκει να κάνει δύσκολη τη ζωή στους συγκεκριμένους Τουρκοκύπριους που βγαίνουν μπροστά και ασκούν κριτική, είναι να εκφοβίσει τον απλό λαό και να ενισχύσει τον φόβο, ότι εάν διαμαρτυρηθούν μπορεί να έχουν και οι ίδιοι συνέπειες στην καθημερινότητά τους. 

Και σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή με τον ηγέτη του CTP, να επιτίθεται στον Τατάρ για το συνεχιζόμενο έγκλημα του εποικισμού, προειδοποιώντας, πως αν στις επόμενες «εκλογές» ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξηθεί δραματικά -πράγμα που φαίνεται ότι θα συμβεί- τότε «θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα», κατά την έκφρασή του, θέλοντας να καταδείξει πως θα υπάρξει πολύ δυναμική αντίδραση. Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει την τελευταία υπόθεση με την απαγόρευση εισόδου στον Αλί Κισμίρ, απευθυνόμενος στον Τατάρ, πως δεν είναι εκλεγμένος από ανθρώπους, αλλά από παρεμβάσεις. 

reporter.com.cy

Νέο επεισόδιο με αλλοδαπούς στα γραφεία ΥΚΕ στη Λακατάμεια (pics).

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στα γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη Λακατάμεια. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες λειτουργοί του γραφείου ενημέρωσαν την Αστυνομία ότι έξω από τα γραφεία υπήρχαν άτομα τα οποία φώναζαν και έδειχναν να έχουν επιθετική συμπεριφορά. 

Μέλη της Αστυνομίας έφθασαν στη σκηνή. Οι αλλοδαποί ωστόσο δεν επιτέθηκαν στους λειτουργούς. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό αφού μέσα Σεπτεμβρίου ομάδα αλλοδαπών μπούκαρε με τη βία στα γραφεία των ΥΚΕ. 

Οι λειτουργοί βγήκαν έξω από τα γραφεία τους, εις ένδειξη διαμαρτυρίας πραγματοποιώντας στάση εργασίας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι εργάζονται υπό το καθεστώς φόβου.

sigmalive.com

Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε η ψευδοκυβέρνηση.

  Την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ - ΚΑ υπέβαλε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σανέρ επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», οι εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψε εντός της «κυβέρνησης».

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Σανέρ πρόσθεσε ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα 3 κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» στις 19 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος τους, ανέφερε, ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».

Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη απαρτίας στη «βουλή» εμποδίζει την «κυβέρνηση» από του να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες αλλά και να ανταποκριθεί στο «νομοθετικό» έργο.

Ως τελευταίο, σημείωσε, το ότι η πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση – όπως είπε – για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων «βουλευτικών» απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτή τη «βουλή» «δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη».

Παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη

Παραιτήθηκε η εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Στην γραπτή δήλωσή της η κ. Ντογρούγιολ αναφέρει ότι θα εγκαταλείψει την θέση της την 1η Νοεμβρίου για να μπορέσει να ασχοληθεί με τις ιδιωτικές της επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή της καριέρα. Θα συνεχίσει, προσθέτει, να συμβάλλει εθελοντικά εάν χρειαστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

sigmalive.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου