Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021

Ενημέρωση έκρηξης Λα Πάλμα: Πρώτες υποβρύχιες εικόνες-Αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμικότητα.


Το ηφαίστειο la palma συνεχίζει να εκρήγνυται στις 13 Οκτωβρίου 2021, το ηφαίστειο la palma συνεχίζει να εκρήγνυται στις 13 Οκτωβρίου 2021 βίντεο, το ηφαίστειο la palma συνεχίζει να εκρήγνυται στις 13 Οκτωβρίου 2021 εικόνες, το ηφαίστειο la palma συνεχίζει να εκρήγνυται στις 13 Οκτωβρίου 2021, ηφαίστειο la palma συνεχίζει να ξεσπά στις 13 Οκτωβρίου 2021 ειδήσεις
Το ηφαίστειο La Palma συνεχίζει να εκρήγνυται στις 13 Οκτωβρίου 2021. Εικόνα: Sergio Pé

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja εκτοξεύει λάβα και καπνό καθώς συνεχίζει να εκρήγνυται στο Κανάρια Νησί της Λα Πάλμα. Τρεις ροές λάβας είναι ακόμα ενεργές. Μία από αυτές είναι ακόμα στο δρόμο για τη θάλασσα, μία άλλη, πιο νότια, έχει επιβραδυνθεί.

Ο ποταμός λάβας αύξησε την ταχύτητά του προχωρώντας χθες στην πλαγιά του Cumbre Vieja. Σε αυτές τις εικόνες που κυκλοφόρησε το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας μπορείτε να δείτε πώς ο πιο καυτός ταχύτερα κινούμενος λιωμένος βράχος κυλά πάνω από την προηγούμενη ροή που έχει κρυώσει.


Περισσότερα πλάνα από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων, το οποίο δείχνει την ταχύτητα με την οποία εκρέουν φρέσκες λάβες από το ηφαίστειο μετά τη μερική κατάρρευση του κώνου το Σάββατο.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η έκρηξη, αλλά εκτιμούν οπουδήποτε μεταξύ ενός και δύο μηνών, ή ίσως και περισσότερο.


1-1-2 Οι Κανάριες, το τμήμα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των Καναρίων Νήσων, δημοσίευσε ενημερωμένα στοιχεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη Cumbre Vieja, αποκαλύπτοντας ότι 937 κτίρια, εκ των οποίων το 80% ήταν κατοικημένα, έχουν πλέον καταστραφεί από τη ροή της λάβας.

1-1-2 Οι Κανάρια τοποθετούν επίσης την επιφάνεια που επηρεάζεται τώρα από τη λάβα στα 640,27 εκτάρια-ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση του Κοπέρνικου για 656 εκτάρια. Η ροή της λάβας φτάνει σήμερα σε μέγιστο πλάτος τα 1.770 μέτρα, πρόσθεσε το σώμα.


Σύμφωνα με το γήινο παρατηρητήριο της ΕΕ Copernicus, η ροή λάβας από το Cumbre Vieja καλύπτει τώρα 656 εκτάρια με συνολικά 1.458 κτίρια που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Εδώ είναι το πρώτο επίσημο βίντεο του υποβρύχιου νέου δέλτα λάβας. Ηχογραφήθηκε με Rov και κάμερα 360 °. Τα ψάρια φαίνεται να απολαμβάνουν το νέο τους περιβάλλον:

Εδώ ένα άλλο βίντεο από το GEVolcan (Canary Islands Volcano Study Group):

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων (Involcan) μοιράστηκε αυτό το βίντεο, που γυρίστηκε στις 1 το μεσημέρι σήμερα τοπική ώρα, του ηφαιστείου Cumbre Vieja που εκρήγνυται:


Καθώς η στάχτη πέφτει βροχή στις περιοχές κάτω από το ηφαίστειο Cumbre Vieja στη Λα Πάλμα, στρατιωτικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης καθαρίζει τις πέτρες που πέφτουν από τις στέγες για να αποτρέψει τη βλάβη της δομής στα κτίρια που δεν έχουν καταβροχθιστεί από τη λάβα.

Τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν έντονες δονήσεις γύρω από το σημείο της έκρηξης με πάνω από 50 μεταξύ 2,0 και 3,0 βαθμών και 20 άνω των 3,0 βαθμών. Στις 14:33 τοπική ώρα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε σημειωθεί έως τώρα στα 4,4 Ρίχτερ.


Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, η σεισμική δραστηριότητα εμφανίζεται σε δύο διαφορετικά βάθη:

  • ~ 11-15 χλμ.: Αρχική βάση μαγματικής διείσδυσης (αριστερά)
  • ~ 35 χλμ: Εκεί που το μάγμα συσσωρεύτηκε για χρόνια (δεξιά)

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος την περασμένη εβδομάδα δείχνουν πώς οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την έκρηξη Cumbre Vieja στη Λα Πάλμα παρασύρονται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Κεντρική Αμερική.


Για να έχετε μια προοπτική της εξέλιξης της κατάστασης στο έδαφος και στον ωκεανό, στο La Palma, το BuzzFeedStorm δημιούργησε αυτόν τον διασκεδαστικό τρισδιάστατο χάρτη της ροής της λάβας χρησιμοποιώντας πλάνα από drone.

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες κάτοικοι της Λα Πάλμα είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Τρίτη, όταν οι αρχές τερμάτισαν τον αποκλεισμό μετά από ένα πυκνό σύννεφο καπνού που εξερράγη από το ηφαίστειο που έχει καταστρέψει το ισπανικό νησί των Καναρίων Νήσων.

Ένα ρεύμα καυτής λάβας που αναβλύζει από το ηφαίστειο Cumbre Vieja κατέκλυσε ένα εργοστάσιο τσιμέντου τη Δευτέρα, σηκώνοντας σύννεφα καπνού και ωθώντας τις αρχές να δώσουν οδηγίες στους ανθρώπους της περιοχής να μείνουν στο σπίτι.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν στους κατοίκους στις πόλεις El Paso και Los Llanos de Aridane να μείνουν σε κλειστούς χώρους, να κλείσουν τα παράθυρά τους και να απενεργοποιήσουν τις μονάδες κλιματισμού για να αποφύγουν την εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων από τη φλεγόμενη τσιμεντοβιομηχανία καθώς σταδιακά καταπίνεται από τη λάβα.

Αργότερα την ίδια μέρα, οι αρχές δήλωσαν ότι το σύννεφο καπνού είχε περάσει και η ποιότητα του αέρα είχε βελτιωθεί, ώστε 3.500 κάτοικοι να μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου