Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΛΑ ΠΑΛΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΛΆΒΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΊ ΚΑΘΏΣ Η ΈΚΡΗΞΗ ΕΙΣΈΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 5Η ΕΒΔΟΜΆΔΑ

Το Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (Involcan) ανέφερε ότι σημειώθηκε νέα υπερχείλιση λάβας καθώς το ηφαίστειο επανενεργοποιήθηκε χθες το βράδυ στις 8.30μμ, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου με μεγάλα ισχυρά ρέματα.

Ωστόσο, το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN) έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αυτού του είδους τα γεγονότα είναι συνηθισμένα λόγω του βουλώματος του κύριου κώνου που προκαλεί υπερχείλιση σαν να ήταν λίμνη, εξηγώντας ότι αυτά τα γεγονότα οδηγούν συνήθως στην επιστροφή της λάβας στην αρχική ροή, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Αυτή η ροή, όπως εξηγείται από τον Miguel Ángel Morcuende, προχωρά προς τα νότια του νησιού και η πρόβλεψη είναι ότι θα επανενωθεί με αυτήν που είναι πιο κοντά στο βουνό La Laguna, το οποίο έχει συνεχίσει να εξελίσσεται προς τα δυτικά, και αυτή τη στιγμή περίπου 200 μέτρα από τη θάλασσα.

Η αποτελεσματικότητα του ηφαιστείου, με την εκροή λάβας, συνδυάζεται με μια αύξηση της δραστηριότητας των στρομβολίων που εκπέμπει περισσότερη τέφρα και αέρια σε ένα λοφίο πάνω από το ηφαίστειο.

Η σεισμική δραστηριότητα αυξήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες:
30 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη Λα Πάλμα από χθες το πρωί, ένας από τους οποίους ήταν 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Mazo, όπου είναι οι ισχυρότεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της έκρηξης , ήταν σε βάθος 36 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή έντονα από τον πληθυσμό. Οι υπόλοιποι σεισμοί τα τελευταία 24ωρα κυμάνθηκαν μεταξύ 2,3 βαθμών και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως και το Mazo, μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα έχει καταγραφεί στο Fuencaliente, όπου σεισμοί μεγέθους 3,2 και 3,3 βαθμών εντοπίστηκαν χθες το πρωί και 3,4 και 3,6 στις 17:30 το απόγευμα. Ωστόσο, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας στους δύο δήμους, δεδομένου ότι στην περίπτωση του Fuencaliente σεισμοί συμβαίνουν σε μεσαίο βάθος μεταξύ 11 και 12 χιλιομέτρων.

canarianweekly.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου