Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ: IDF προετοιμάζεται για τον πόλεμο του Λιβάνου το 2022.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται εντατικά εδώ και πολλούς μήνες για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Οι IDF δημοσιοποίησαν ευρέως ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες, ενώ κράτησαν χαμηλό προφίλ σε άλλες κινήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2021, οι IDF ολοκλήρωσαν τρεις εβδομάδες πολύπλοκων ασκήσεων για να δοκιμάσουν πολεμικά σενάρια για τον Λίβανο. Ο στρατός ενίσχυσε επίσης την εκπαίδευση των εφέδρων μάχης για να προετοιμαστεί για μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας.

Συνολικά, οι IDF πραγματοποίησαν πάνω από 15 στρατιωτικές ασκήσεις το 2021 για να αυξήσουν την ετοιμότητα των στρατευμάτων για μάχη κατά της Χεζμπολάχ. Σε αυτές περιλαμβανόταν μια μεγάλη άσκηση της Ταξιαρχίας Καταδρομών που προσομοίωσε την αερομεταφορά πάνω από 1.000 επίλεκτων δυνάμεων στο Λίβανο. Οι IDF εξασκήθηκαν επίσης σε σχέδια για την κατάληψη μιας στρατηγικής σημασίας λιβανέζικης πόλης.

Οι συνεχιζόμενες ασκήσεις έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν όλο το φάσμα των μονάδων, των όπλων και των δυνατοτήτων των IDF. Ωστόσο, η συνεχής δράση εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό: τη μείωση της φρουράς της Χεζμπολάχ με την τακτική ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Η ομάδα ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού της για τις μεγάλες ισραηλινές ασκήσεις, αλλά η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου επαγρύπνησης είναι δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου.

Στο αμυντικό μέτωπο, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια εθνική πολεμική άσκηση με επίκεντρο μια ευρεία επίθεση από τον Λίβανο. Το υπουργείο Άμυνας επιταχύνει επίσης τις εργασίες για την κατασκευή καταφυγίων βομβών στις βόρειες συνοριακές κοινότητες. Ο στρατός αναμένει ότι η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει ισχυρά πυρά ρουκετών και προβλέπει ότι το 6% θα πλήξει αστικές περιοχές.

Προληπτικό χτύπημα των IDF;

Ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ξεσπάσει για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, ένα θανατηφόρο περιστατικό στα σύνορα θα προκαλούσε πιθανότατα μια ισχυρή απάντηση των IDF και μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση. Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια.

Καθώς το Ισραήλ υιοθετεί όλο και περισσότερο ένα δόγμα προληπτικού πολέμου, οι IDF μπορεί να εξαπολύσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση για να εξουδετερώσουν τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ. Οι αξιωματούχοι της Άμυνας έχουν θορυβηθεί από το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας της ομάδας και πλησιάζουν στο να διατάξουν ένα προληπτικό χτύπημα για την καταστροφή του προγράμματος.

Σε στρατηγικό επίπεδο, το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να χτυπήσει πρώτο για να συντρίψει ή να αποδυναμώσει σημαντικά τη Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί την πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Yaakov Amidror έχει ήδη προωθήσει ένα σχέδιο για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στο Λίβανο για να καταστρέψει την ομάδα και να εξαλείψει τα προπύργιά της.

Νωρίτερα, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ένας επιθετικός ελιγμός των χερσαίων δυνάμεων είναι το κλειδί για την ήττα της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, το Ισραήλ αναμένει να αντιμετωπίσει επιθετικά αντίποινα σε οποιαδήποτε χτυπήματα των IDF . Ένας εμπειρογνώμονας της Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι η ομάδα θα στοχεύσει το Τελ Αβίβ ως απάντηση στις επιθέσεις σε βασικά περιουσιακά της στοιχεία στο Λίβανο. Άλλοι αναλυτές έγραψαν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ ανέπτυξαν νέα πολεμικά δόγματα, τα οποία θα κάνουν τον επόμενο πόλεμο πιο καταστροφικό από ποτέ.

Πολεμικές ασκήσεις Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ

Ανώτεροι αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι IDF είναι έτοιμοι για λίγες ημέρες εντατικών μαχών εναντίον της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, το εύρος και η ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για εβδομάδες μάχης στο εσωτερικό του Λιβάνου. Επιπλέον, ο στρατός αναμένει να αντιμετωπίσει ακραία σενάρια μάχης που δεν έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενους πολέμους.

Μέχρι τώρα, οι IDF δοκίμασαν μεθοδικά και επανεξέτασαν τα περισσότερα από τα κρίσιμα συστήματα και τις μονάδες τους το 2021. Η Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε τα επιθετικά της ελικόπτερα για ασκήσεις μάχης για να προετοιμαστεί για αποστολές κρούσης στο Λίβανο. Νωρίτερα, μια αιφνιδιαστική άσκηση δοκίμασε την αντίδραση σε μια επιδρομή της Χεζμπολάχ στο όρος Ερμόν. Οι επίλεκτες δυνάμεις μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο σημείο και προσομοίωσαν μια μάχη με τους διεισδύσαντες.


Προηγουμένως, μια τεράστια άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας προσομοίωσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά αεροσκάφη εκπαιδεύτηκαν για εντατικά πλήγματα και προσομοίωσαν επιθέσεις σε 3.000 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέσα σε μία ημέρα. Παράλληλα, οι IDF πραγματοποίησαν την άσκηση Lightning Storm για να εκπαιδευτούν για μάχες με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι IDF ανέπτυξαν επίσης πυραύλους Patriot σε εθνικό επίπεδο στη μεγαλύτερη άσκηση του είδους της. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τάγματα αεράμυνας μετέφεραν τις συστοιχίες πυραύλων από χώρους αποθήκευσης σε θέσεις πολέμου.

Αλλού, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε μια μεγάλη άσκηση για την προσομοίωση μιας τρομοκρατικής διείσδυσης από τον Λίβανο στη θάλασσα και στη στεριά. Το σενάριο βασίστηκε σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τα πολεμικά σχέδια της Χεζμπολάχ.

Επίλεκτες δυνάμεις και νέα όπλα

Η Ταξιαρχία Καταδρομών του IDF εκπαιδεύεται εντατικά για δύο στρατηγικές αποστολές: Χτύπημα στόχων της Χεζμπολάχ βαθιά στο Λίβανο και ταχεία αντίδραση σε επιδρομές στο Ισραήλ. Παράλληλα, η επίλεκτη μονάδα Ghost ανέπτυξε νέες μεθόδους για τον γρήγορο εντοπισμό και την εξουδετέρωση των ομάδων ρουκετών και των βάσεων εκτόξευσης της Χεζμπολάχ.

Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεξαγωγή ενός πολέμου στο Λίβανο. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ναυτικών δυνατοτήτων, οι IDF εξόπλισαν πυραυλάκατους με όπλα ακριβείας και ένα κανόνι μεγάλης ισχύος.

Επιπλέον, οι IDF ενισχύουν τα αμυντικά τους μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών επιδρομών της Χεζμπολάχ. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζει "εκπλήξεις" για τις εχθρικές δυνάμεις που σχεδιάζουν να χτυπήσουν εντός του Ισραήλ.

Οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ ανέπτυξαν επίσης ισχυρά όπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε έναν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα κατευθυνόμενο με λέιζερ, υψηλής ακρίβειας όλμο για το χτύπημα βασικών στόχων σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές. Ο στρατός ξηράς αναβάθμισε επίσης το πιο θανατηφόρο όπλο του, έναν πύραυλο διασποράς που μπορεί να προκαλέσει μαζικές ζημιές σε μεγάλη έκταση. Ο ισχυρός πύραυλος σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, ο IDF κατασκεύασε έναν υπερσύγχρονο προσομοιωτή που χρησιμοποιείται από τα στρατεύματα για την ακριβή αναπαραγωγή πραγματικών σεναρίων μάχης στο Λίβανο. Νωρίτερα, ο στρατός κατασκεύασε μια μοναδική ζώνη πολεμικής εκπαίδευσης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για να προετοιμάσει τις μονάδες μάχης για την καταπολέμηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ.

israelradar.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου