Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Φοιτητικές συγκρούσεις στα Τίρανα για το εμβόλιο antiCovid.


Το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ξεκίνησε σήμερα στα Πανεπιστήμια της Αλβανίας. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσέλθουν οι φοιτητές στις σχολές τους και τις αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR.

Το ποσοστό ωστόσο των εμβολιασμένων στις τάξεις των φοιτητών είναι χαμηλότερο από το 10% σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Συνέπεια τούτο κυρίως του γεγονότος ότι δεν λειτουργεί οργανωμένα το σύστημα εμβολιασμού αλλά και απ’ την αδιαφορία εάν όχι τον αρνητισμό που επικρατεί στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας.

Απ’ το πρωί οι θυρωροί και η φύλαξη των πανεπιστημιακών κτιρίων παρεμπόδισαν τους ανεμβολίαστους να εισέλθουν στα μαθήματα. Τούτο προκάλεσε εντάσεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών αρχικά που επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια.

Οι πρυτανικές αρχές δεν τηρούν ίδια στάση έναντι του ζητήματος. Έτσι τα Πανεπιστήμια σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Αυλώνα, Ελμπασάν δεν άσκησαν υποχρεωτικό έλεγχο για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έλεγχο με μοριακό τεστ. Οι φοιτητές προσήλθαν κανονικά και πήραν τα μαθήματα της πρώτης μέρας.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα Τίρανα, τη Σκόδρα και το Δυρράχιο ωστόσο σεβόμενα την απόφαση της Κυβέρνησης δεν επέτρεψαν φοιτητές που δεν έχουν κάνει τα εμβόλια ή δεν διέθεταν αρνητικό PCR να μπουν στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα διδασκαλίας.

Τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μετά από τις εντάσεις και συγκρούσεις στις σχολές εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε διαμαρτυρία έξω απ’ το Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Νεότητας. Ενώ αρχικά το αίτημα που διατύπωναν αφορούσε στο ψηλό κόστος του μοριακού τεστ που αδυνατούν να πληρώσουν έχουν πλέον περάσει στην απαίτηση ώστε να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη καμιά αντίδραση.

Ας αναφερθεί ότι από πέρυσι την άνοιξη τα Πανεπιστήμια στην Αλβανία έχουν σχεδόν παραλύσει και η υποστήριξη των μαθημάτων με την τεχνολογία σύμφωνα με φοιτητικές ενώσεις και καθηγητές υπήρξες πλημμελής.

tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου