Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Πέντε σεισμοί σε λιγότερο από ένα χρόνο-«Δεν είναι κάτι συνηθισμένο» (ΒΙΝΤΕΟ)./Πνίγεται από το μεταναστευτικό τσουνάμι η Κύπρος-Ξεπέρασαν το 4% του πληθυσμού./Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ./Τσουνάμι νέων αυξήσεων μέχρι 500% – Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και καταναλωτές.

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδύλης, ο οποίος μίλησε για το σεισμό που σημειώθηκε χθες ανοιχτά της Καρπάθου, ενώ έγινε αισθητός και στην Κύπρο.Αρχικά ανέφερε ότι ο  χθεσινός σεισμός είναι δύο χαρακτηριστικά. «ήταν ισχυρός, αλλά έχει και μεγάλο εστιακό βάθος κοντά στα 60 χιλιόμετρα». Πρόσθεσε ότι εκδηλώθηκε σε μια απόσταση 110 χιλιομέτρων πιο ανατολικά από το επίκεντρο του σεισμού που έγινε την περασμένη βδομάδα. 

Ο κ. Σκορδύλης επεσήμανε ότι το 1945 έγινε λίγο μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, τονίζοντας ότι υπάρχει το χαρακτηριστικό να μην συνοδεύονται από μετασεισμούς. «Συνήθως δεν γίνονται αισθητοί εκτός και αν είναι πολύ δυνατοί».

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ έχουν και διαφορετική φυσιολογία. Συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο αναμένεται στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται ένας σεισμός περίπου 6 Ρίχτερ. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν περισσότερα σεισμοί από το αναμενόμενο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο είχαμε πέντε σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ στην περιοχή». Διευκρίνισε ότι δεν είναι κάτι συνηθισμένο και προκαλεί έκπληξη.

Παράλληλα τόνισε ότι παρά τη σεισμική έξαρση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί οι σεισμοί και δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση το σεισμό στη Σάμο όπου χάθηκαν δύο παιδιά.      

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι οι σεισμοί απορροφούν ένα ποσοστό συσσωρευμένης ενέργειας, η οποία οφείλεται στις κινήσεις που κάνουν οι ατμοσφαιρικές πλάκες. «Κάθε φορά που συσσωρεύεται ενέργεια, εκδηλώνεται κάποιος σεισμός και απελευθερώνεται ένα ποσοστό ενέργειας».

Καταληκτικά ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση ένας ισχυρός σεισμός να διεγείρει μια γειτονική περιοχή η οποία έχει συσσωρευμένες τάσεις με αποτέλεσμα να εκδηλώσει νωρίτερα ένα σεισμό ή να απορροφήσει ενέργεια και να στείλει πιο μακριά το χρόνο εκδήλωσης πιθανού σεισμού.

Δείτε το βίντεο: 


sigmalive.com

Πνίγεται από το μεταναστευτικό τσουνάμι η Κύπρος-Ξεπέρασαν το 4% του πληθυσμού.

Πνίγεται από το μεταναστευτικό τσουνάμι η Κύπρος-Ξεπέρασαν το 4% του πληθυσμού

Πέραν των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εδώ και χρόνια το μεταναστευτικό πρόβλημα, αφού όπως καταγράφεται, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν έχει καταγραφεί μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 57%, στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 48%.  

Ο υπουργός Εσωτερικών εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες στη Βουλή, μόνο την τελευταία εβδομάδα 1500 μετανάστες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην πλειονότητα τους είναι Αφρικανοί. Μάλιστα μόνο το περασμένο Σάββατο, οι μετανάστες που πέρασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας άσυλο ξεπέρασαν τα 120 άτομα, με την Υπηρεσία Ασύλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για το γεγονός ότι το κέντρο πρώτης υποδοχής στο Πουρνάρα, βρίσκεται στα όρια του σε ότι αφορά τον υπερπληθυσμό.

Την ίδια ώρα πέραν των 15 χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο θα πρέπει μέσω των ενδεδειγμένων διαδικασιών να επιστραφούν στις χώρες τους, αφού οι αιτήσεις για να λάβουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη ως προδήλως αβάσιμες.

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση για τη μάστιγα του μεταναστευτικού, είναι πάρα πολλά και έχουν να κάνουν με όλη τη διαδικασία από τη στιγμή που οι μετανάστες εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι τη στιγμή που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να την εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αφορά οικονομικούς μετανάστες και όχι πολιτικούς πρόσφυγες.

Όπως είναι γνωστό η μεγαλύτερη τρύπα από την οποία εισέρχονται μετανάστες στα ελεύθερα εδάφη είναι η πράσινη γραμμή. Την ώρα που στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σύνορα, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Frontex που επιτηρούν τα πλείστα σημεία που επιλέγουν οι διακινητές για να περάσουν μετανάστες στην Ε.Ε., στην Κύπρο η γραμμή αντιπαράταξης παραμένει αφύλακτη, ενώ ακόμα και στα σημεία διέλευσης που θα έπρεπε να ισχύουν αυστηρά μέτρα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που παρουσιάζει σήμερα ο REPORTER, οι έλεγχοι των αρχών είναι ανεπαρκέστατοι.

Οι μετανάστες που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, το πράττουν είτε μέσω των επίσημων σημείων διέλευσης, όπου στη συνέχεια ενημερώνουν τους αστυνομικούς πως ζητούν πολιτικό άσυλο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, το πράττουν μέσω γκρίζων σημείων, στα οποία τους οδηγούν τα οργανωμένα δίκτυα διακινητών που δρουν ανενόχλητα σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Όπως έχει αποδειχθεί, τα εν λόγω δίκτυα δρουν πλήρως οργανωμένα κι αφού περισυλλέξουν τους μετανάστες από την Τουρκία τους μεταφέρουν στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια τους οδηγούν σε αφύλακτα σημεία της Νεκρής Ζώνης από τα οποία περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Στη συνέχεια οι μετανάστες απευθύνονται είτε στους αστυνομικούς σταθμούς είτε στα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ζητούν άσυλο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο Youtube Τούρκος blogger ο οποίος υποστηρίζει ότι εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από τη Λουρουτζίνα  και έφθασε στα πρώτα σπίτια της κοινότητας Λυμπιών χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι πρόδηλο πως πέραν των υπολοίπων προβλημάτων που υπάρχουν, με τις καθυστερήσεις εξέτασης των αιτήσεων, ή την αδυναμία επαναπροώθησης των μεταναστών, η φύλαξη της Νεκρής Ζώνης και των σημείων διέλευσης, αποτελούν τη νούμερο ένα προτεραιότητα των αρχών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν δειλά δειλα να μειώνονται οι ροές μεταναστών και να δοθεί η δυνατότητα στα Δικαστήρια και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές να εργαστούν για την επαναπροώθηση των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο.

Αυτό τόνισε κατά τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και τον ΕASO ο Νίκος Νουρής, ζητώντας να ισχύσει κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ότι ισχύει και στα σύνορα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν στο παρελθόν ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος από το 2017 παραμένει σταθερά η πρώτη χώρα υποδοχής, ενώ το ψυχολογικό όριο του 3% ξεπεράστηκε προ πολλού και πλέον ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ξεπερνά το 4% του κυπριακού πληθυσμού.

Σημειώνεται, ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο αφικνούνται μέσω της πράσινης γραμμής και προωθούνται μέσω των κατεχόμενων. Σημειώνεται, ότι μόνο για την διετία 2019 - 2020 οι νέες αιτήσεις ασύλου έφτασαν τις 25,894 άτομα.

Σε ότι αφορά τις επαρχίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία η μεγάλη μάζα των παράνομων μεταναστών εντοπίζεται στη Λευκωσία. Στη συνέχεια ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και μεταφέρονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής Πουρνάρα, όπου παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα. Από το 2020, με βάση τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών, εισήχθησαν προθεσμίες για την παραπομπή της διαδικασίας στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί εννιάμισι χιλιάδες άδειες διεθνούς προστασίας, ενώ παράλληλα το 2019 έγιναν 417 επιστροφές, το 2020 έγιναν 1042, ενώ φέτος για το πρώτο οκτάμηνο, είναι 1040. Μάλιστα, σύμφωνα με το Τμήμα Ασύλου κατά το 2021 απορρίφθηκαν ήδη επτά χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο, ωστόσο προκύπτει κώλυμα αφού αρκετοί κάνουν έφεση και εντοπίζεται καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε σχέση με τις εθνικότητες των μεταναστών, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι είναι αφρικανικής καταγωγής με τους πιο πολλούς από το Καμερούν και τους μετανάστες από το Κονγκό και τη Νιγηρία να ακολουθούν.

reporter.com.cy

Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ.

Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ στη Μόσχα – Θα υπογράψουν Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδία

Το Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Κύπρου είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη, στη Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δυο Υπουργοί θα υπογράψουν, σε ειδική τελετή, το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2022 – 2024, καθώς και τη Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων

Ο κ. Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα από τη Βουδαπέστη στη Μόσχα, όπου αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του κ. Λαβρόφ, αναφέρεται ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Lavrov στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν στη συνέχεια με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις και θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, με τις προοπτικές και προκλήσεις που υπάρχουν, όπως επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, οι κ. Χριστοδουλίδης και Lavrov θα υπογράψουν, σε ειδική τελετή, το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2022 – 2024, καθώς και τη Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12.30), και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας που ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Χριστοδουλίδη και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

cyprustimes.com

Τσουνάμι νέων αυξήσεων μέχρι 500% – Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και καταναλωτές.

  • Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και συνδέσμους καταναλωτών
  • Σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών

Τσουνάμι νέων αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προαναγγέλλουν στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από επιχειρηματικούς συνδέσμους και οργανώσεις καταναλωτών στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μπαράζ ακρίβειας θα συνεχιστεί για μήνες, ίσως μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν δείχνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Το κόστος για εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε μέχρι 500%. Μάλιστα, για τις εισαγωγές από την Κίνα το κόστος αυξήθηκε από 1.400 ευρώ σε 15.000 ευρώ το κάθε εμπορευματοκιβώτιο.

• Οι τιμές στο πλαστικό και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν κατά 100% σε σύγκριση με πέρσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος συσκευασίας προϊόντων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της αύξησης μετακυλίστηκε ήδη στις τιμές αγαθών, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις-φωτιά.

• Οι τιμές σε βασικά οικοδομικά υλικά, όπως το σίδερο και ο χαλκός έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρσι. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ήδη έχουν παγώσει έργα τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ άλλα τα οποία αναμένετο να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα έχουν ανασταλεί ή/και ακυρωθεί.

• Άρχισαν να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών, με αποτέλεσμα βιομηχανίες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει συγκληθεί Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών. Εισηγήθηκαν επίσης την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες και ενίσχυση των θεσμών που έχουν αρμοδιότητα για προστασία των καταναλωτών.

Το ΑΚΕΛ διά του Κώστα Κώστα υπέδειξε ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την υψηλή τιμή του ρεύματος, την ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή και τη μη λήψη μέτρων για προστασία των καταναλωτών. Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών προς όφελος των ιδιωτικών ολιγοπωλίων συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών βασικών αγαθών όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας και άλλα τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να ετοιμάσει ολοκληρωμένη έκθεση για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η οποία θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

ΑΤΑ: Μόνο 40% των εργαζομένων.
Ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), ο οποίος συμβάλλει στη μερική αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αποτελεί ευλογία ειδικά σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων. Παρά ταύτα, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας μόνο το 40% των εργαζομένων και αυτοεργοδοτούμενων αναμένεται να επωφεληθούν, αφού οι υπόλοιποι δεν καλύπτονται.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου