Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση έκρηξης ηφαιστείου Λα Πάλμα: 5.000 άτομα εκκενώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τη ροή της λάβας, η επιφανειακή μετατόπιση συνεχίζεται (19 εκατοστά)

 Η Ισπανική Πολιτική Φρουρά απομάκρυνε περίπου 5.000 άτομα από τα σπίτια τους χθες το βράδυ μετά από την ηφαιστειακή έκρηξη στο Νησί της Κανάριου Λα Πάλμα στις 3.12 το απόγευμα τοπική ώρα, στη Μοντάνα Ρατζάδα, στη δασική περιοχή Cabeza de Vaca στο Ελ Πάσο.Το επίπεδο έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε στο κόκκινο στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, επηρεάζοντας τους δήμους Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo και Los Llanos de Aridane, όπου φιλοξενούνται συνολικά περίπου 40.000 άνθρωποι.


Οι αρχές είχαν εκτιμήσει ότι περίπου 10.000 άνθρωποι θα έπρεπε να εκκενωθούν από τα σπίτια τους, και συνέστησαν στους κατοίκους να κλείσουν όλα τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες, να κλείσουν τις περσίδες των παραθύρων και να απενεργοποιήσουν την παροχή νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος πριν ξεκινήσουν. στα καθορισμένα σημεία συνάντησης.

Το πρωί της Δευτέρας, η Πολιτική Φρουρά επιβεβαίωσε μέσω ενός tweet ότι υπήρχαν επτά δρόμοι κομμένοι και προς τις δύο κατευθύνσεις λόγω της έκρηξης. Αυτά είναι τα LP301 και LP212 στο Ελ Πάσο, τα LP214, LP211 και LP213 στο Los llanos de Aridane, το LP105 στο San Andrés και το LP2 στο Tajuya.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί, αλλά το πρωί της Δευτέρας οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι οι ροές λάβας είχαν καταστρέψει περίπου εκατό σπίτια στο Ελ Πάσο.

Γύρω από την περιοχή δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού δύο χιλιομέτρων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των αερομεταφερόμενων σωματιδίων και αερίων. Η έκρηξη δημιούργησε δύο ρωγμές που απέχουν μεταξύ τους 200 μέτρα, ενώ η λάβα φέρεται να ρέει από οκτώ διαφορετικά σημεία.

« Δεν είναι πιθανό ότι κάποιος άλλος θα χρειαστεί να εκκενωθεί », ανακοίνωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός των Καναρίων Νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου γύρω στις 22.30 τοπική ώρα (μία ώρα πίσω από την ηπειρωτική Ισπανία) χθες το βράδυ. « Η λάβα κινείται προς την ακτή και οι ζημιές θα είναι υλικές. "


Ο Τόρες εξήγησε ότι περίπου 17 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας απελευθερώθηκαν κατά την έκρηξη. « Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν νέα σημεία έκρηξης », συνέχισε. « Μπορεί να υπάρχουν άλλες ρωγμές, αλλά η ασφάλεια των πολιτών είναι εγγυημένη. "

Το τσουνάμι αποκλείστηκε… Αλλά…

Προς το παρόν, ένα τσουνάμι εξαλείφεται. Η περιοχή που φέρεται να προκαλεί το τσουνάμι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (πράσινη κυκλική περιοχή). Είμαστε πολύ μακριά από αυτήν τη στιγμή!

έκρηξη έναντι πιθανής μεγατσουνάμι Λα Πάλμα
Θέση της τρέχουσας έκρηξης (κόκκινο) έναντι της γης που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγατσουνάμι στη Λα Πάλμα. Εικόνα μέσω Facebook

Προς το παρόν, με τον τύπο της έκρηξης που βρίσκεται σε εξέλιξη, το μέγα τσουνάμι εξαντλείται.

Ωστόσο, παρακαλώ να είστε ακόμη σε εγρήγορση. Εάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ισχυρή έκρηξη, αυτή η πλευρά μπορεί να υποχωρήσει. Η επιφάνεια συνεχίζει να παραμορφώνεται, με ρεύμα ανύψωσης περίπου 19 εκατοστά. Επομένως, το σενάριο ανοίγματος νέων εκρηκτικών σχισμών μπορεί να μην είναι καθόλου απίθανο.

Η επιφανειακή μετατόπιση σημαίνει ότι περισσότερο μάγμα αποθηκεύεται υπόγεια που μπορεί να εκραγεί εκραγεί στην επιφάνεια - οι υπάρχουσες διαδρομές δεν είναι αρκετά μεγάλες. Το ηφαίστειο μπορεί να επιλέξει είτε να τα μεγεθύνει είτε να δημιουργήσει νέα ... ίσως στο νότο;

Η έκρηξη μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες.

Ένας μικρός σεισμός στη γειτονιά Las Manchas στο Ελ Πάσο προηγήθηκε μιας τεράστιας έκρηξης χθες το απόγευμα, την οποία ακολούθησε ένα τεράστιο λοχείο καπνού και αποβολή αερομεταφερόμενων θραυσμάτων γνωστών ως πυροκλάστες. Το ηφαίστειο εξερράγη σε μια ακατοίκητη περιοχή του βουνού και προκάλεσε μια σειρά από μικρές δασικές πυρκαγιές. Οι αρχές ζήτησαν να μην πλησιάσει κανείς την περιοχή.

Η έκρηξη στη Λα Πάλμα θα μπορούσε να διαρκέσει « αρκετές εβδομάδες ή μερικούς μήνες », σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων, Νεμέσιο Περέζ. Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER, εξήγησε ότι η διάρκεια θα εξαρτηθεί από την ποσότητα μάγματος που είχε συσσωρευτεί στην «δεξαμενή» του ηφαιστείου.

Πρόσθεσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο θα πρέπει να μελετηθούν προκειμένου να καθοριστεί πόσο θα συνεχιστεί το επεισόδιο. Την πρώτη ημέρα υπολογίσαμε μεταξύ 6.000 και 9.000 τόνων και μια πτωτική τάση θα είναι ενδεικτική μιας μειούμενης έκρηξης ", εξήγησε. « Μόλις περάσουν 48 ώρες χωρίς εκπομπές ρύπων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τελείωσε. "

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χθες ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να μπορέσει να ταξιδέψει στη Λα Πάλμα και να επιβλέψει τις επιχειρήσεις εκεί, θα επισκεφθεί σήμερα ένα από τα καταφύγια για άτομα που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της έκρηξης. Το κέντρο βρίσκεται στο El Fuerte και διοικείται από τον Ερυθρό Σταυρό. Θα τον συνοδεύσει ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Ο Sánchez έδωσε χθες εγγύηση ότι οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών θα είναι ασφαλείς και δήλωσε ότι θα επιταχυνθεί η βοήθεια για όσους έχουν υποστεί υλικές απώλειες και ζημιές.

Ο διευθυντής αεροναυτιλίας στην Ισπανία, Enaire, συνέστησε να μην προσγειωθούν πτήσεις στο νησί. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν θα πετούν προς τη Λα Πάλμα, δεδομένου ότι η εναέρια κυκλοφορία δεν ήταν επίσημα κλειστή.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός των Καναρίων Νήσων, elngel Víctor Torres, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το ηφαίστειο είχε ήδη εκπέμψει περισσότερους από 20.000 τόνους διοξειδίου του θείου. Οι συνθήκες ανέμου, ωστόσο, σήμαιναν ότι αυτό δεν επέβαλε το κλείσιμο του αεροδρομίου στο νησί προς το παρόν.

Ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, Ροντρίγκες Φερνάντες, δήλωσε στο EL PAÍS χθες το βράδυ ότι η λάβα είχε καταστρέψει κάποια σπίτια, αλλά ότι κατ 'αρχήν « δεν θα είναι προβληματικό. Είπε επίσης ότι περίπου 350 άτομα κατευθύνθηκαν χθες το βράδυ στο γήπεδο του τοπικού ποδοσφαίρου όπου θα έμεναν μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση. « Η περιοχή είναι εντελώς εκκενωμένη, είναι ασφαλής για τους ανθρώπους αλλά όχι για τις υποδομές », είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER το πρωί της Δευτέρας. « Η τέφρα είναι ένας πρόσθετος κίνδυνος, αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Το τοπικό εκπαιδευτικό συμβούλιο αποφάσισε να ακυρώσει τα μαθήματα για τη Δευτέρα στο Ελ Πάσο, το Λος Λάνος ντε Αριντάν και στην Ταζακορτέ, σύμφωνα με το Canarias Radio.

Η έκρηξη έγινε μετά από μια σειρά από συνεχείς μικρές δονήσεις, γνωστές ως σμήνος σεισμών, που ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στα νότια του νησιού. Η γρήγορη διαδικασία, η οποία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, πυροδότησε την έκρηξη σε μια περιοχή που δεν ήταν ενεργή από το 1971.

Γεγονότα για την έκρηξη της La Palma στις 19 Σεπτεμβρίου 2021

1. Μερικοί αριθμοί

Εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Η πρώτη εκτιμώμενη ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) που συνέβη στο λοφίο έφτασε τους 6000-9000 τόνους/ημέρα που παρέχεται από την AEMET.

Ρυθμός εκροής ροής λάβας.

Έγιναν επίσης νέες μετρήσεις για την παροχή νέων παραμέτρων του ρυθμού εκροής της λάβας. Ο μέσος ρυθμός εκροής ροής λάβας στο σημερινό σημείο έκρηξης είναι περίπου 0,7 χιλιόμετρα την ώρα.

Θερμική ανωμαλία.

Σύμφωνα με το Σύστημα Ανίχνευσης MIROVA, μια πολύ υψηλή θερμική ανωμαλία (2828 MW) εντοπίστηκε χθες σε δορυφορικές εικόνες, αλλά μειώθηκε στα 1509 MW σήμερα.

2. Γιατί αναμενόταν μια έκρηξη;

Μια σειρά από μικρές δονήσεις άρχισαν να γίνονται στις 11 Σεπτεμβρίου στη νοτιοδυτική Λα Πάλμα, κάτω από την οροσειρά γνωστή ως Cumbre Vieja, οδηγώντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μάγμα που πιέζει κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αυτή η σεισμική δραστηριότητα μετανάστευσε σταδιακά στην επιφάνεια: στην αρχή οι σεισμοί καταγράφηκαν σε βάθος 20 χιλιομέτρων, αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες έγιναν αισθητοί μόνο 100 μέτρα υπόγεια.

Σε ένα άλλο σημάδι ότι το μάγμα εξαναγκάζονταν να ανέβει, η περιοχή είχε μετατοπιστεί στην επιφάνεια, με συσσωρευμένη κάθετη ανύψωση 15 εκατοστών την Κυριακή.

3. Γιατί συνέβη τώρα;

Η τελευταία έκρηξη στη Λα Πάλμα πραγματοποιήθηκε σχεδόν ακριβώς πριν από 50 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1971, όταν το ηφαίστειο Teneguía έριξε λάβα για περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτή ήταν η τελευταία καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στην ξηρά στην Ισπανία.

Την επόμενη φορά που υπήρξε κάποια σημαντική σεισμική δραστηριότητα ήταν το 2017, η οποία σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς σεισμικών δονήσεων (γνωστών ως σεισμοί) κατά τα επόμενα χρόνια.

Αλλά η δραστηριότητα της περασμένης εβδομάδας ήταν πολύ πιο έντονη και μαζί με την ξαφνική ανύψωση του εδάφους, προανήγγειλε μια επικείμενη έκρηξη.

4. Πόσοι σεισμοί έγιναν πριν από την έκρηξη;

Σύμφωνα με το National Geographic Institute (IGN), το τελευταίο σμήνος σεισμού μπορεί να περιείχε σχεδόν 7.000 σεισμικές δονήσεις χαμηλής έντασης.

Η τρέχουσα δραστηριότητα είναι υψηλής έντασης και έχει ήδη απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια σε λίγες μέρες από ό, τι η υποβρύχια έκρηξη του El Hierro το 2011 που κυκλοφόρησε σε δύο μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του IGN για τα Καναρίνια María José Blanco.

5. Γιατί συνέβη σε εκείνη την περιοχή;

Το νησί της La Palma είναι πολύ νέο από γεωλογική άποψη, μόλις δύο εκατομμυρίων ετών, αν και άρχισε να σχηματίζεται υποβρύχια πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν όμως δύο σαφώς διαφοροποιημένες περιοχές στο νησί: ο βορράς είναι παλαιότερος και πιο συμπαγής, ενώ ο νότος είναι νεότερος και ακόμη σχηματίζεται.

Το μάγμα συνεχίζει να επεκτείνει τη χερσαία επιφάνεια του νησιού στη νότια πλευρά του. Όλες οι ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων αιώνων έλαβαν χώρα στο νότο: Σαν Χουάν το 1949 και Τενεγκούνια το 1971.

6. Γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα ηφαίστειο;

Οι εκρήξεις στα Κανάρια Νησιά τείνουν να έχουν τη μορφή σχισμών: η γη ανοίγει και η λάβα, τα αέρια και άλλες ύλες αρχίζουν να βγαίνουν από διάφορα σημεία κατά μήκος της.

Ο David Calvo, από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων (Involcan), εξήγησε ότι αυτές οι εκρήξεις σχισμών είναι γνωστές ως «racimadas» στα Ισπανικά. Έχουμε μετρήσει οκτώ προς το παρόν, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες τις επόμενες ώρες, ενώ άλλοι μπορεί να πεθάνουν ", είπε.

Θα ήταν φυσιολογικό να βλέπουμε περισσότερα σημεία, που συνήθως τρέχουν κατά μήκος μιας γραμμής. καθώς η έκρηξη εισέρχεται σε μια ώριμη φάση, μερικές από αυτές τις ρωγμές θα πρέπει να χάσουν ενέργεια και να μπλοκαριστούν, και σε εκείνο το σημείο όλη η λάβα θα έβγαινε από ένα μόνο άνοιγμα. Αυτό συνέβη με την Teneguía το 1971, και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας έκρηξης του El Hierro.

7. Πώς ήξεραν οι επιστήμονες ότι η έκρηξη θα γινόταν σε εκείνο το σημείο;

Η επιστημονική κοινότητα έχει σταθμούς μέτρησης στην περιοχή εδώ και χρόνια, που διευθύνονται από το IGN, το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυχείων (IGME), τοπικά πανεπιστήμια και το Involcan. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν απολύτως δυνατό να μετρηθούν τα σμήνη του σεισμού και η ανύψωση του εδάφους που προηγήθηκε της έκρηξης.

Τις τελευταίες ημέρες μια ομάδα επιστημόνων είχε προσέλθει με επιπλέον εξοπλισμό για να αναλύσει το γεγονός.

Το δορυφορικό πρόγραμμα παρατήρησης της γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus βοήθησε επίσης στον προσδιορισμό της παραμόρφωσης της επιφάνειας και η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έστειλε αεροσκάφη υποστήριξης στα Καναρία για να παρακολουθήσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

8. Πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη;

Είναι δύσκολο να το πούμε με βεβαιότητα. Το ιστορικό προηγούμενο και η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Η υποβρύχια έκρηξη του Ταγκόρο, έξω από το νησί Ελ Ιέρο, διήρκεσε πέντε μήνες και η έκρηξη του Τενεγκούνια το 1971 ήταν ενεργή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τελευταία έκρηξη, πόση ενέργεια θα απελευθερωθεί μέσω των διαφόρων αεραγωγών της ή πόσα κυβικά μέτρα λάβας πιέζουν για να βγουν.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου